Trodde du det var lov å hugge friske trær? Det er det ikke.

Publisert – Sist oppdatert 08.09.2021

En viktig huskeregel på tur er nemlig at du ikke skal gjøre skade på naturen.

I tre nye filmer med skuespiller Bjørn Sundquist i hovedrollen, vil Norsk Friluftsliv minne om allemannspliktene som gjelder i naturen.

Andre film ut tar for seg hugging av friske trær og greiner.

Scroll ned for Norsk Friluftslivs tips til hvordan du lager en sporløs camp i naturen.

Slik lager du en sporløs camp i naturen

  • Ikke hugg ned friske trær for å skaffe ved. Det er heller ikke lov å gjøre skade på friske trær, og bryte av greiner. Ta derfor med ved hjemmefra, med mindre du vet at du vil finne døde greiner og kvister. Det er egne regler for nasjonalparker og andre verneområder, så gjør deg kjent med reglene der du er. Plantelivet i verneområder er som regel fredet. Det gjelder også døde busker og trær.
  • Husk bålforbudet fra 15. april til 15. september, og velg bålplass med omhu. Under det generelle bålforbudet er det likevel lov å tenne bål i tilfeller der det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter mye snø eller nedbør. Plasser bålet der det ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den.
  • Unngå å gjøre skade på naturen når du setter opp campen. Det er for eksempel ikke lov å lage hakk i trærne for å feste hengekøyer, eller kappe greiner for å få plass til teltet.
  • Vær forberedt, ha med deg en pose til søppelet. Alt du har tatt med deg ut, skal du ta med deg hjem igjen. Det gjelder også for matavfall, som bananskall og lignende, som bruker lang tid på å brytes ned i naturen.
  • Husk å rydde etter deg, og slukk bålet godt. I tillegg til å ta med alt av søppel hjem igjen, skal steiner, tømmerstokker eller lignende du har brukt, plasseres tilbake der du fant det. Da blir det fint også for de som kommer etter deg.

Les også: Slik går du på do i naturen

Regelen om sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den som da vi kom. Når vi er sporløse, tar vi hensyn både til naturen, dyrene og hverandre.

Del denne artikkelen