Slik går du på do i naturen

Publisert – Sist oppdatert 08.09.2021

Kos deg på tur i sommer. Bare husk dette når du må på do i naturen.

I tre nye filmer med skuespiller Bjørn Sundquist i hovedrollen, vil Norsk Friluftsliv minne om allemannspliktene som gjelder i naturen.

Første film ut handler om hva du ikke bør gjøre når du må på do på tur.

Scroll ned for Norsk Friluftslivs fem tips til hvordan du går på do i naturen.

Slik går du på do i naturen

  • Vær forberedt, og ha med deg det du trenger ut. Det inkluderer dopapir, håndsprit, en liten spade og en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir, bind og tamponger.
  • Gå langt unna stien. Beveg deg bort fra stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
  • Finn et sted et godt stykke unna vann. Gå minst 100 meter unna bekker, elver eller innsjøer der turfolk fyller vannflasken sin, fisker og bader. Dette er viktig for å hindre forurensning av bekker eller vann.
  • Grav et hull i bakken. Er du i skogen og bakken er myk, kan du grave et hull, omkring 20 cm dypt. Når du er ferdig, fyll igjen med jord, steiner, mose eller kvister.
  • Ta med dopapiret hjem. Naturen bruker to til fire uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned dopapiret. Det er heller ikke hyggelig for andre å komme over tegn etter dobesøket ditt. Dersom du brenner bål, kan papiret også brennes der.

Regelen om sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den som da vi kom. Når vi er sporløse, tar vi hensyn både til naturen, dyrene og hverandre.

Del denne artikkelen