sporlos ferdsel illustrasjon
sporlos ferdsel illustrasjon

Dette er sporløs ferdsel

Publisert – Sist oppdatert 21.03.2024
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Gard Eirik Arneberg

Sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den, som da vi kom. Se vår guide til hvordan du får det til.

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er å ta vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss. Denne plikten kaller vi sporløs ferdsel.

De fleste som er glade i friluftsliv ønsker også å ta vare på naturen. Men det er ikke alltid så enkelt å vite hvordan man gjør det når man er ute på tur. Hva gjør man for eksempel hvis man må på do? Og er det ikke greit å la bananskallet ligge? Det brytes jo ned!

Lurer du på hva du skal gjøre med søppelet ditt, hvordan du går på do i naturen eller hva du bør være ekstra forsiktig med når du er ute på tur? Da er dette guiden for deg!

Hva gjør jeg med søppel på tur?

En god tommelfingerregel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Naturen bruker lang tid på å bryte ned alt søppel, til og med matavfall og annet organisk materiale. Her er noen generelle tips:

 • Unngå bruk av engangsprodukter, som blir til søppel etter bruk. Det gjelder alt fra engangsgriller til -bestikk, kopper, tallerkener og lignende. Invester heller i en flerbruksgrill, og ta med det andre ting du trenger hjemmefra.
 • Planlegg for å redusere emballasjen du tar med deg ut. Skal du for eksempel lage mat ute, kan det være lurt å gjøre deler av tilberedelsene hjemme, og pakke ting i bokser. Da får du også bedre plass i sekken.
 • Ha med en tom pose som du kan fylle med søppel underveis. Fest den gjerne utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig.
 • Papp, papir og bomull kan brennes opp om du skal tenne bål. Hvis ikke må du ta det med til en søppelkasse.
 • Plast, glass og aluminium skal alltid tas med til en søppelkasse, helst til resirkulering.
 • Matavfall som ikke brytes raskt ned bør tas med til søppelkassen, som for eksempel appelsinskall og kyllingbein. Raskt nedbrytbar mat kan brennes på bål eller til nøds graves ned om man er på lengre tur, som for eksempel potetskrell og kakaosnerk.
 • Og til sist – sjekk rasteplassen en ekstra gang før du forlater den, så du ikke glemmer igjen noe. Ligger det noe igjen etter noen som var der før deg, plukk med deg det også.
avfall i naturen

PLUKK OPP: Alt du tar med deg ut på tur, skal du ta med deg hjem igjen. Så enkelt er det. Foto: Luise Engesvik

Hvordan gå på do i naturen?

 • Vær forberedt, og ha med deg det du trenger ut. Det inkluderer dopapir, håndsprit, en liten spade og en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir, bind og tamponger.
 • Gå langt unna stien. Beveg deg bort fra stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
 • Finn et sted et godt stykke unna vann. Gå minst 100 meter unna bekker, elver eller innsjøer der turfolk fyller vannflasken sin, fisker og bader. Dette er viktig for å hindre forurensning av bekker eller vann.
 • Grav et hull i bakken. Er du i skogen og bakken er myk, kan du grave et hull, omkring 20 cm dypt. Når du er ferdig, fyll igjen med jord, steiner, mose eller kvister.
 • Ta med dopapiret hjem. Naturen bruker to til fire uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned dopapiret. Det er heller ikke hyggelig for andre å komme over tegn etter dobesøket ditt. Dersom du brenner bål, kan papiret også brennes der.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal tenne bål?

 • Husk bålforbudet mellom 15. april og 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål, hvis det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter mye snø eller nedbør. Les mer om bålreglene her.
 • Ta med ved hjemmefra, eller bruk døde greiner og kvister. Det er ikke lov å gjøre skade på friske trær for å skaffe brensel til bålet. Ha med deg ved hjemmefra hvis du ikke vet at du kan finne tørre greiner og kvister. I nasjonalparker og andre verneområder er det egne regler, og noen steder er det også forbudt å sanke død ved.
 • Velg et sted der du ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, så du ikke gjør skade. Bruk eventuelt steiner som underlag og avgrensning for å bevare underlaget.
 • Sjekk vær- og vindforhold – og ha vann tilgjengelig. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og sjekk brannfarevarselet der du er. Tenk også over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne.
 • Brenn kun ved, papir og annet brennbart materiale. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, da det avgir farlige gasser og ikke er brennbart.
 • Slukk godt og rydd etter deg. Slukk bålet godt, og aldri forlat glørne før de er helt sluknet. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, og brukt, i naturen.
bålkos host

BÅLKOS: Et bål gir glede, og kan enkelt lages uten å gjøre skade på naturen. Foto: Gard Eirik Arneberg

Hva er en sporløs camp for telt eller hengekøye?

 • Unngå å hugge i friske trær når du skal sette opp campen. Finn et sted der hengekøya eller teltet kan plasseres uten at du gjør skade på naturen. Det er ikke greit å kappe greiner eller lage hakk i trærne for å feste hengekøyer.
 • Vær forberedt, ha med deg en pose til søppelet. Alt dere har tatt med dere ut, skal tas med tilbake. Det gjelder også for matavfall, som bananskall og lignende.
 • Vis respekt for dyr og fugler. Sporløs ferdsel handler også om å ta hensyn til de som lever i naturen. Ikke forstyrr eller skrem dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden.
 • Ta hensyn til andre som er på tur. Møter dere andre som camper eller går tur, vær høflige og begrens støyen fra campen.
 • Rydd naturelementer dere har flyttet på. Steiner, tømmerstokker eller lignende dere har brukt, plasseres tilbake der dere fant det. Da blir det fint også for de som kommer etter dere.
 • Se ellers punktene over før sporløs bålbrenning og tips til dobesøket.

Hvor har jeg ikke lov til å gå på tur?

 • Allemannsretten gjelder kun i utmark. Det er ikke fritt fram for ferdsel på dyrket mark, gårdsplasser, arealer rundt hytter og hus, og kulturbeiter. Unntaket er ferdsel til fots og på ski på dyrket mark som er frosset eller snødekt, utenom i tidsrommet 30. april – 14. oktober.
 • Du har ikke lov til å ferdes og oppholde deg på private brygger. Unntaket er at du har lov til å ta raskeste vei over en brygge som stenger for ferdsel i strandsonen.
 • Det er også egne regler for ferdsel på private veier, og turgåing på veier og stier i innmark. Les mer om dette på Miljødirektoratets nettsider.

Hva sier friluftsloven om sporløs ferdsel?

Friluftsloven sier at «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen. Grunnens eier eller bruker har rett til å vise bort folk som opptrer hensynsløst eller ved utilbørlig atferd utsetter eiendommen eller berettigete interesser for skade eller ulempe.»

Se friluftsloven (Lov om friluftslivet) her.

Les også: Her er speiderens sju tips for sporløs ferdsel på tur

HENG SPORLØST: Det å lage hakk i treet eller kutte greiner for å feste hengekøya er ikke sporløs ferdsel. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Del denne artikkelen