Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Publisert – Sist oppdatert 10.03.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Paulina Cervenka

Hvordan utøve sporløs ferdsel når man er på tur? Og finnes det egentlig noe det er greit å kaste i naturen?

Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men den sier også at man skal følge prinsippet om sporløs ferdsel, og ikke etterlate seg mer enn sitt eget fotavtrykk. Vi har spurt speider Silje Høysæter om hennes beste tips for sporløs ferdsel på tur.

– Planlegging er egentlig nøkkelen. Jo mindre fremtidig avfall du tar med deg ut, desto mindre må du bære hjem igjen, forklarer Høysæter.

– Jeg tenker at man kan dele inn sporløs ferdsel i to, uavhengig av hvor man er. Det ene er den estetiske siden ved det, ved å etterlate spor kan man forringe turopplevelsen til de neste som kommer forbi. Den andre siden er den direkte skadelige; forsøpling, forurensning, gjenstander som for eksempel kan skade ville dyr, barn eller hunder, sier Høysæter.

Hun understreker at regelen om sporløs ferdsel gjelder uansett hvor i landet man er.

– I mitt hode er det ikke noen stor forskjell på snaufjell eller lavlandet. Uansett hvor man er, handler det om å følge noen enkle prinsipper, sier hun.

PLANLEGG: Du kommer langt med å tenke godt gjennom hva du tar med deg ut, mener speider Silje Høysæter. Foto: Morten Ødegaard

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

  1. Dropp matemballasjen

– Matemballasje står ofte for den største mengden søppel på tur, forklarer speideren. Får du kuttet ned på dette, minsker du avfallsmengden på turen din.

Hennes tips til lengre turer er å planlegge måltidene på forhånd, og tenke over hvordan du kan ta med minst mulig emballasje ut.

– Lager man for eksempel sin egen frokostblanding kan man ha flere dagers rasjon, i tillegg til en nødrasjon, i samme pose. Da kan kanskje fem dagers frokost få plass i en brødpose, og en brødpose klarer man fint å bære med seg, forklarer hun.

  1. Husk søppelpose!

Det vi har med oss ut i naturen kan faktisk ende opp med å gjøre skade dersom det blir liggende.

– Derfor – pass på at du har en egen søppelpose med deg i sekken, slik at du kan ta alt søppel med deg hjem. Følger du det første prinsippet, bør ikke dette være snakk om altfor store mengder, forklarer speideren.

Trenger du en ekstra motivasjon for å plukke opp etter deg på tur? Hold Norge Rent tilbyr gratis ryddepakker og «sporløsposer», som kan bestilles på deres nettsider.

  1. Brenn rester på bålet

Har man bål er det ingenting i veien for å brenne matrester og annet avfall som lar seg brenne.

– Mange har med seg litt ekstra fuel for å kunne brenne opp søppel på lengre turer, forklarer Høysæter.

Eksempler på ting som godt kan brennes er dopapir, tørre matrester og pappemballasje.

Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, da det avgir farlige gasser og ikke er brennbart.

OBS! Husk at det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.

PLUKK OPP: Mister du noe på veien, plukk det opp. Foto: Paulina Cervenka
  1. Husk at også matavfall kan ta lang tid å bryte ned

Lurer du på om du skal legge igjen noe i naturen, bør du vurdere hvor lang tid det bruker på å brytes ned.

– Det er unødvendig å kaste et bananskall eller appelsinskall like ved stien. Dette brytes sakte ned, og de som kommer etter deg får en kjipere opplevelse av naturen. Husk også at det å legge igjen mat fort kan bli det samme som å mate ville dyr, forklarer speideren.

En lur rettesnor er å tenke hvordan det ville vært dersom alle som går her gjør det samme som deg, sier Høysæter.

brenn

BRENN AVFALLET: Ved å brenne pappemballasje og tørre matrester kan du frigjøre plass i søppelposen. Foto: Synne Kvam

  1. Bruk billig dopapir

Hvis du er på en lengre tur hvor du ikke har mulighet til å brenne dopapiret, kan du også grave det ned. I så fall er det billigste sort som er best for naturen.

– Velger du å la dopapiret ligge igjen i naturen, anbefaler jeg at du kjøper dopapir av dårligste kvalitet. Det brytes ned i løpet av noen måneder, forklarer Høysæter.

Hvis du velger å grave ned dopapiret i stedet for å brenne det, eller ta det med deg hjem – velg sted med omhu, slik at andre slipper å få en ubehagelig overraskelse. Ingen har lyst til å gå på tur i et område hvor det ligger synlige rester av dopapir.

  1. Velg bålplass med omhu

Et godt tips for å ferdes sporløst, er å bruke litt tid på å finne den riktige plassen der man ønsker å slå leir eller tenne bål.

– Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, i stedet for å svi av vegetasjonen, forklarer Høysæter.

I tillegg til å rydde opp det man har tatt med seg hjemmefra, bør man også fjerne de sporene som dukker opp fordi vi flytter på, og bruker, ting i naturen.

– Halvbrente kubber og lignende forurenser ikke, men er ikke pent. Rydd det bort så det ikke ligger midt i glaningen, snu svidde steiner og så videre, oppfordrer hun.

  1. Plukk med deg søppel du kommer over

Høysæter legger også til et siste tips.

– Dette er kanskje mer en oppfordring enn et prinsipp. Men finner du søppel i naturen som andre har kastet, plukk det opp! Det føles bra, og du etterlater stedet du har besøkt litt finere enn du fant det. Det er et godt prinsipp å ha med seg, smiler hun.

Hva gjør man så hvis man kommer over en skikkelig søppelhaug?

– Dersom det er snakk om slike mengder med søppel at det ikke kan bæres, bør du varsle grunneier, politi eller lignende, understreker hun.

Her finner du flere tips for sporløs ferdsel i naturen.

Les mer: – Hva er allemannsretten?

 

Del denne artikkelen