Ambassadører
Ambassadører

Våre ambassadører

Norsk Friluftslivs ambassadører er bosatt fra Bodø i nord til Lindesnes i sør, og har som mål inspirere oss alle til å drive med mer friluftsliv.

– Dette er personer som vi håper kan inspirere til mer friluftsliv, og vise frem ulike sider ved friluftsliv, sier Synne Kvam, kommunikasjonssjef i Norsk Friluftsliv.

Fellesorganisasjonen for 18 friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap, har lagt stor vekt på et vidt spenn i utvelgelsen av ambassadører.

– Ambassadørene er bosatt fra Bodø i nord, til Lindesnes i sør, og driver med mange ulike former for friluftsliv. Alle har også sine unike grunner til at de søker seg til naturen. Denne gjengen driver med alt fra nærturer, til fiske, jakt og høsting av naturen, til korte og lange fjellturer, sier Kvam.

 

Møt Norsk Friluftslivs ambassadører for 2023:

Birgitte Fjalestad (28) – Vegårshei

 

JAKT OG FISKE: Birgitte Fjalestad håper hun kan være med på å inspirere andre til å være ute, høste av naturen og ta vare på den.

Hvem er du?
Jeg heter Birgitte Fjalestad. Jeg bor på Vegårshei med samboer og dreveren vår. Jeg er utdannet barnehagelærer med bachelor om bærekraftig utvikling. Jeg jobber nå i bolig for utviklingshemmede voksne, og trives godt da jobben er fleksibel, og det er rom for å tilbringe arbeidsdager ute.

Interesser utenom friluftsliv?
Jeg er glad i å være aktiv, så utenom friluftsliv går tiden til trening i form av løping, styrke og landsveissykkel. Jeg er også glad i å være sammen med familie og venner.Mine foreldre har en gård på Fjone i Nissedal kommune (Telemark) som vi bruker som hytte, og ofte tilbringer helgene. Jeg liker også å lage mat.

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med?
Jeg starter ofte året i januar med harejakt, og når våren kommer snikende er jeg å finne lags sjøen på jakt etter sjøørreten. På sommeren drar jeg ofte på telttur rundt om i Norge, og besøker en eller annen nasjonalpark. Femundsmarka er til nå blitt min favoritt. Jeg har også et stort hjerte for Nord-Norge og Vestlandet. Jeg holder på med ferskvannsfiske utover sommeren og høsten. I august begynner den beste tiden på året for meg, nemlig jakta. Jakt på rådyrbukk begynner 10.august, og resten av høsten går slag i slag med hjortejakt, elgjakt og flotte dager på fjellet etter reinsdyrflokken. Jeg jakter mest på storvilt som elg, hjort, rådyr og reinsdyr. På vinteren jeg er glad i en skitur i nærområdet, gjerne dagstur.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv?
Jeg er oppvokst på landet i en stor familie. Min far og andre familiemedlemmer har alltid drevet med jakt og fiske, og inkludert oss i dette. Det å spise viltkjøtt og selvfisket fisk har vært en selvfølge. Jeg har også en samboer som er svært aktiv i jaktmiljøet, og sammen har vi en drever som vi bruker på jakt. Jeg tok jegerprøven i 2017, og har sittet selvstendig med våpen på jakt siden den gang.

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag?
Min samboer inspiserer meg til å drive med friluftsliv. Han er svært interessert, holder seg oppdatert og vi reiser ofte på jakt- og fisketurer sammen. Friluftsliv har blitt vår greie, og jeg er svært glad for at vi kan dele denne interessen sammen. Lars Monsen er også en mann jeg blir inspirert av og har stor respekt for. Ellers bruker jeg sosiale medier aktivt, der jeg henter inspirasjon fra andre profiler som har mye av de samme interessene som meg.

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv?
Jeg setter utrolig stor pris på å bli spurt om å være ambassadør. Jeg gleder meg masse til samarbeidet, og håper jeg kan være med på å inspirere andre til å være ute, høste av naturen og ta vare på den!

Følg Birgitte på Instagram – @birgittefjalestad

 

Gosia Dvorakova (35 år) – Bodø

MIKROEVENTYRERE: Gosia og den lille familien er store tilhengere av mikroeventyr, og ønsker å motivere andre polakker til å oppleve friluftslivet. De bor i Bodø for å komme tettere på naturen.

Hvem er du?
Jeg er opprinnelig fra Polen og bor i vakre Bodø sammen med mannen min Zdeno og datteren vår Vivian på 3,5 år. Vi flyttet til Bodø for ni år siden for å komme enda tettere på  villmarka.

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
Litt av grunnen til at vi valgte å flytte til Nordland var fordi både mannen min og jeg er veldig glad i lange skiturer på vinteren. Før vi ble forelde var vi mye på små ekspedisjoner eller toppturer med randonee eller fjellski. Etter at Vivian ble født ble vi mer opptatt av lavterskel friluftsliv og mikroeventyr her i Bodø.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg vokste opp i en mellomstor by i Polen. Det nærmeste jeg kom naturen på den tiden var når vi lekte i parken eller møttes langs elvebredden. Jeg fikk aller første smakebit på friluftslivet som student da vi reiste på fjelltur – og etter det var det ingen vei tilbake. Jeg bestemte meg for å flytte til Norge for å komme enda tettere på naturen.

Det friluftslivet jeg har fått oppleve i Norge kan ikke sammenlignes med noe annet. Jeg lærte at man ikke trenger å bestige det høyeste fjellet, gå de lengste turene eller prestere til en hver tid for å nyte naturen som dette vakre landet har å by på.

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:
Veien til friluftslivet er ikke alltid så enkel for nybegynnere. Derfor ønsker vi å gjøre mest mulig friluftsliv med datteren vår mens hun fortsatt var liten. Når jeg var ferdig i mammaperm og egentlig skulle tilbake i jobb, tok jeg to måneder ekstra permisjon for å være mest mulig ute i naturen med henne. Vi ønsket å bygge oss opp som familie ute på tur, sammen. Det er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt!

Hva tenker dere om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Jeg synes at det er utrolig spennende å få muligheten til å være ambassadør for Norsk Friluftsliv! For meg har det norske friluftslivet utrolig stor verdi. Siden jeg flyttet til Norge har jeg lært mye om friluftslivet som jeg ikke ante eksisterte da jeg bodde i Polen. Jeg synes at det er noe andre land bør lære seg av Norge, særlig polakker. Det å kunne motivere flere til å komme seg ut, og benytte naturen som verdens medisin, særlig i pandemien, er utrolig meningsfylt for meg! Jeg er veldig glad for den muligheten og gleder meg enormt!

Følg Gosia på Instagram: @gazelawlaponii

 

John Petter Nordbø (34) – Jørpeland i Ryfylke

NÆRTURER: John Petter og hunden Baijas trives godt i Ryfylke, og gleder seg til å vise frem hva nærområdet har å by på.

Hvem er du?
Jeg er John Petter Nordbø fra Jørpeland. Bor sammen med med Mari, sønnen Falk (0) og samojedhunden Baijas (7). Opprinnelig journalist, jobber med å få folk ut på tur i Stavanger Turistforening.

Interesser utenom friluftsliv:
Foto, musikk, litteratur, trening, mat

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
For meg er friluftsliv en integrert del av livet mitt. Jeg prøver å leve et friluftsliv hver dag. Det handler om å studere fuglene i nærskogen i de 10 minuttene jeg lufter bikkja om morgenen, og det handler om lange kvelder foran bålet med gode venner. Men det handler også om stiløping, lange skiturer, overnattingsturer og lengre turer fra to til fem uker. Noe av det fineste jeg vet er å oppdage et nytt sted i min favorittnatur: Ryfylkeheiene. Det kan være en avsides dal jeg aldri har besøkt før, en kronglete tilgjengelig topp eller et fiskevann med en fin teltplass.

Hva inspirerte deg/dere til å begynne med friluftsliv:
Jeg har alltid drevet med friluftsliv. Foreldrene mine tok med ut fra jeg var helt liten. Fra vi var gamle nok til å være ute alene har vi dratt på oppdagelsesferd i nærskogen, bygget hytter i trærne og fisket makrell i fjorden. Én som har betydd mye for mitt friluftsliv er min onkel Jon Mosnes, som jeg har lært enormt mye av. Han er alltid på jakt etter en ny tur han aldri har gått før, og er like nysgjerrig den dag i dag. Her kommer nok en del av min utforskertrang fra.

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:
Mange! Gjennom jobben i Stavanger Turistforening møter jeg inspirerende folk hver eneste dag: frivillige, medlemmer og kollegaer med masse kunnskap og driv. Jeg lar meg inspirere av både unge og gamle, spesielt de som tør å ta valget om å realisere en drøm de har tenkt lenge på. En av de er min gode venn og søskenbarn Sveinung Mosnes som lever et eventyrlig friluftsliv med base på et småbruk i Lom. En som også har inspirert meg over lang tid er Marius Nergård Pettersen. Hans «Oslos nære villmark»-prosjekt traff meg midt i hjertet. Gjennom seks månedsturer med utgangspunkt fra Oslo viste han at det går an å ha storslagne opplevelser rett utenfor stuedøra. Dette er kroneksempelet på et bærekraftig friluftsliv. Boka er dessuten enormt lekker, og som fotograf har jeg hentet mye inspirasjon fra Marius.

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Jeg er veldig stolt over å få lov til å være ambassadør for en organisasjon som representerer alle de store friluftsorganisasjonene i Norge, og som jobber med å fremme så gode verdier. Jeg vet at friluftsliv og natur er viktig for både fysisk og psykisk helse. Men naturen er under press, og vi er avhengige av at flere vil stå opp for å ta vare på den. Da er de store og små naturopplevelsene viktig. Det du er glad i tar du vare på. Som ambassadør håper jeg å få anledning til å dele noen av mine tanker om et bærekraftig friluftsliv og ikke minst få dele noen turskatter fra et område som fortjener oppmerksomhet fra et større publikum: Ryfylke.

Følg John Petter på Instagram – @jpnord

 

Adriana Finstad (42) – Lindesnes

SØRLANDET: Adriana har vært ambassadør for Norsk Friluftsliv siden 2020, og tar følgerne med på lavterskelturer i Lindesnes – og er god på å vise fram hva vi kan høste fra naturen.

Hvem er du?
Jeg heter Adriana og bor i Spangereid i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Jeg er opprinnelig fra Brasil og har bodd i Norge i 15 år. Jeg er gift og har to barn. Jeg jobber som kjemiingeniør på kontrollavdelingen ved GE Healthcare Lindesnes. Ellers er jeg en lett og omgjengelig person, som stort sett er blid og takknemlig.

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
Først og fremst nærtur, den turen man rekker å ta i hverdagen. Ofte med mannen og ungene men også med andre turinteresserte, og alene. Jeg liker å være ute i mitt eget tempo, ha god tid til å kjenne og sanse alt som er rundt meg. Jeg stresser meg ikke gjennom skogen. Jeg sanker sopp og villevekster, og liker å fiske.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg begynte med friluftsliv som opptrening etter en prolaps i ryggen, da jeg ble anbefalt å gå turer i ulendt terreng. Etter den tiden økte interessen min for å være ute, og jeg begynte å se alle de store fordelene dette ga meg, både for min fysiske og mentale helse. Å være i naturen gir meg ro i en hektisk hverdag og hjelper meg gjennom vanskelige perioder med helseutfordringer. Etter hvert har friluftsliv blitt en lidenskap for meg. Naturen stiller ingen krav, du kan komme som du er og være den du er, det er plass til alle uansett hvilken fysisk eller mental tilstand du er i.

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:
Jeg følger flere profiler på Instagram for tips, men inspirasjonen kommer ifra selve naturen, jeg er alltid nysgjerrig etter å finne nye plasser å gå på tur, nye topper, å lære om flere sopparter og ville vekster.

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Jeg er svært takknemlig for å ha blitt spurt om det. Jeg tror at dette blir gøy og meningsfylt.

Følg Adriana på Instagram: @adrianafinstad

 

Bjørn Henrik Stavdal Johansen (38) – Flå i Hallingdal

NATURVEILEDEREN: Bjørn Henrik både jobber som, er, og elsker å være naturveileder. Han forelsket seg i naturen som barn, og har beholdt den kjærligheten siden.

Hvem er du?
Naturveileder som profesjon, skaufant av natur.

Jeg vokste opp med skogen som lekeplass, og har drevet aktivt friluftsliv siden barnsben. Natur, dyr og fugler har alltid vært en dyp fascinasjon, og der andre gutter var opptatt av fotball og biler – var jeg mest opptatt av naturdokumentarer, dyrebøker og lekedyr.

Barndommens interesser skulle få en renessanse under studiene midt i Østerdalen, hvor inngående kunnskap om alt som kunne krype, gå, flakse og gro, ble innprentet. Det var nå jeg oppdaget hvor mye ekstra man kunne få ut av friluftsliv med økt kunnskap om naturen man besøkte! Og samtidig hvor nødvendig kunnskap var, for at vi under friluftslivet skal gjøre fornuftige valg og ta de rette hensynene til den fantastiske naturen vi bare er en gjest i.

Naturveiledning ble gjennom disse studiene ikke bare en studieretning, og et veivalg for videre arbeid. Det ble et kall, og en livsstil. Å være naturveileder er ikke noe jeg jobber som. Det er noe jeg er. Og jeg elsker det!

Fra/Bosted:
Født og oppvokst i Skien – bor nå på Flå i Hallingdal

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
Sakte friluftsliv! Det jeg liker best er å få være i naturen i mitt eget tempo – og få anledning til å oppleve at tiden glir rolig forbi, i naturens jevne rytme. Det være seg en rolig kveldstur i skogen. Late morgener i telt. Eller lange vandringer over fjell og vidde, sommer som vinter.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg har blitt spurt mange ganger om hva som fikk meg til å begynne med friluftsliv. For meg er dette et litt underlig spørsmål, for jeg har jo alltid drevet med friluftsliv!

Men interessen fikk en knekk i en periode. Jeg var en tur innom Forsvaret, og der var friluftslivet plutselig tvunget. Hele gleden ved å være ute var borte, sammen med friheten. Det tok faktisk over et år før friluftsinteressen kom tilbake. En lærdom jeg skal ta med meg er det nettopp det at friluftsliv skal være lystbetont og fritt – ikke preget av mas, kjas og tvang!

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:

Hvis noen har vært en pådriver på noe tidspunkt kan jeg jo nevne min mormor – som var en klippe av tålmodighet da jeg som liten pjokk bare «måtte» undersøke denne rotvelten, for så å grave i denne haugen med elgmøkk – og dermed granske denne fine fjæren… På tur med mormor er noe jeg husker som rolige og fine opplevelser, hvor vi sammen lot oss engasjere av alle inntrykkene rundt oss!

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Da jeg fikk telefon fra Norsk Friluftsliv om å være ambassadør for dem tenkte jeg umiddelbart – kult! Norsk Friluftsliv er en flott organisasjon som virkelig får satt friluftslivsinteressen på dagsordenen – og å kunne bidra i dette arbeidet gjennom en rolle som ambassadør ser jeg på som udelt positivt!  Jeg brenner jo for å spre interesse, engasjement og nysgjerrighet rundt natur og friluftsliv – og min visjon er å få flere til å bli glad i naturen de har rundt seg!

Jeg er nemlig overbevist om at det du er glad i – det vil du også ta vare på!

Følg Bjørn Henrik på Instagram: @naturveilederen

 

 

Sjekk ut Norsk Friluftslivs tidligere ambassadører her: 

Stian Opsahl
Friluftsflokken
Veronica Skotnes
Sigbjørn Bøtun
Helene Rønningstad Halsos
Siri og Stian
Jeanette Mortensen