365 tips til hvordan du kan få #1omdagen

Publisert – Sist oppdatert 03.03.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Leni Vilnes Mjåseth

Alle har godt av å få seg en tur ut i frisk luft hver dag. Her er forslag til aktiviteter du kan gjøre for å få din #1omdagen.

Med huskeregelen #1omdagen oppfordrer Norsk Friluftsliv alle i hele Norge til å komme seg ut døra minst en gang hver dag.

Her har vi samlet en rekke tips til aktiviteter du kan gjøre ute, enten med familien, dine nærkontakter eller alene.

Nyt et måltid ute

Lunsjpausen kan være en god anledning til å få seg en tur ut og nyte matpakka mens du får deg litt frisk luft. Men også frokost, middag og kveldsmat er godt egnet til å flytte utendørs. Enten du smører med deg noe enkel brødmat, lager klar en salat eller gryterett, har med varm suppe på termos, eller lager maten din ute på tur – alt smaker garantert bedre ute.

Har du lyst til å prøve deg på utendørs matlaging, kan du finne mye god turmat og spennende oppskrifter på Turmat.no.

Med litt planlegging, tålmodighet og engasjement for å prøve ut noe nytt, er veien kort til et vellykket friluftsmåltid. Her finner du også tips til mat hvor man ikke trenger bål eller primus.

TURMAT: Å lage mat ute i naturen er en morsom opplevelse for hele familien. Pannekaker er en favoritt. Foto: Wanda Nordstrøm

Finn turtips for ditt fylke

Nærturer er supre, enten du beveger deg til fots, på ski eller på sykkel. Bruk tiden til å oppdage skjulte stier og lokale perler. Vi anbefaler alle å ta med en pose når dere er på tur, og plukke med dere det dere finner av søppel på veien. Denne aktiviteten pleier å slå godt an hos barn.

Norges Jeger- og Fiskeforbund har samlet tips til turer og aktiviteter som passer for både store og små, gammel som ung, fylke for fylke​:

Akershus
Aust-Agder
Buskerud
Finnmark
Hedmark
Hordaland
Møre og Romsdal
Nordland
Nord-Trøndelag
Oppland
Oslo
Rogaland
Sogn og Fjordane
Sør-Trøndelag
Telemark
Troms​
Vest-Agder
Vestfold
Østfold​

Ta en overnatting ute

Det er fullt mulig å sove ute i naturen året rundt. Lurer du på hvordan du får en vellykket vinternatt ute? Her får du tips fra friluftsekspert Bodil Gilje.

Skal du sove ute sammen med barn, legg terskelen veldig lavt. Det er kanskje en stor nok opplevelse det å sove i hagen, på terrassen eller på balkongen? Fordelen med det, er at da kan man dra ut madrasser fra sengene, ha med dyner og puter – og det er ingen maksgrense på hvor mange bamser man kan få lov å ha med seg på turen.

I denne saken fra Skiforeningen finner du også fin inspirasjon til uteovernatting på vinterstid.

BYTT UT SOVEROMMET: Vintertelting er spennede for både store og små. Kanskje dette er vinteren dere prøver en natt utendørs? Foto: Ann Helen Grebstad

Prøv nye aktiviteter med barna

Det bugner over av gode aktivitetstips fra våre medlemsorganisasjoner og andre entusiaster innen friluftsliv.

I 4H sin oppdragsbank får du 79 forslag til aktiviteter.

KFUK-KFUM har 16 aktivitetstips som du kan gjøre utendørs og passer fint for familier med barn.

Norges speiderforbund sin speiderbase har over 1500 forslag til ting å gjøre – alt fra turtips, til aktivitetstips, til kunnskapsheving på ulike friluftslivstemaer.

Dersom du ikke har tatt med familien på turbingo enda er dette en fin anledning.

Se også seks tips til koronavennlige uteaktiviteter fra Den Norske Turistforening som du kan gjøre nå. De har også en inspirerende liste fra i vår med ti fine ting du kan tenke på før, mens og etter at du er på tur i koronatid.

Se også våre 24 tips til ting å gjøre i adventstiden.

Gå på ski

Skituren er en selvskreven og nærmest hellig aktivitet for mange nordmenn. Husk at du selv om du spenner på deg skiene, trenger du ikke å gå så langt.

Er du blant dem som ikke er født med ski på beina? Her har vi samlet gode råd og tips til hvordan du kommer i gang.

For deg som er glad i å gå på ski anbefaler vi også Skiforeningen sine tips til styrkeøvelser som gjør skituren morsommere.

VÆRAVHENGIG: Hvis det er snø der du bor, er en skitur en perfekt aktivitet å gjøre nå. Foto: Synne Kvam

Lær deg noe nytt

Lær deg førstehjelp! Eller kart og kompass!

Hva med å prøve dere på isfiske?

Eller hva med å lære deg nye arter og bli naturkartlegger? I så fall kan appen Artsjakten fra Sabima være god å ha!

Oppdag fuglelivet

Hva er vel hyggeligere nå på vinterstid enn å mate og følge med på småfuglene?

Har du lyst til å hjelpe dem å finne trygge steder å legge egg til våren kan du for eksempel bli med på Oppdrag Fuglekasse.

Finn ut hvilke fugler du har i hagen eller i ditt nærområde.

Når du har funnet ut hvilke fugler du har i hagen, kan du legge ut riktig mat til fuglene.

Lån utstyr gratis!

Er du nysgjerrig på hvordan det er isfiske, eller har lyst til å prøve å lage mat på stormkjøkken? Hos BUA kan du låne turutstyr helt gratis.

BUA er en nasjonal forening som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter.

Finnes det ingen BUA der du bor, kan det likevel hende det finnes en annen utlånssentral. Det kan du sjekke på din kommunes hjemmeside.

SPARER BÅDE MILJØET OG BODEN DIN: Låner du utrstyr hos BUA eller andre utlånssentraler slipper du å ha boden full av utstyr du ikke bruker. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Oppdag nærmiljøet fra sykkelsetet

Flere steder i landet er det mulig å sykle også nå på vinterstid. Uansett om du vil sykle langs havet, i skogen eller innover landet på flotte landeveier er mulighetene mange. Man får sett mye på én sykkeltur.

Syklistforeningens har samlet 56 stressfrie sykkelruter langs viktige pendlerstrekninger og de fineste turområdene i ni byområderover hele Norge.

Alle rutene er kartlagt meter for meter, det ligger inne nedlastbare data for navigering på mobilen for alle rutene. God tur!

Del denne artikkelen