Slik får du en vellykket vinternatt ute

Publisert – Sist oppdatert 12.06.2020

Friluftsentusiast Bodil Gilje deler sine råd og tips til hvordan man kan sove ute om vinteren – i både telt og hengekøye.

Tekst: Synne Kvam
Bilder: Bodil Gilje / Johanne S. Refseth

Takket være allemannsretten kan man også på vinterstid sette opp teltet sitt eller hengekøya si i utmark i Norge. Men skal man teste ut overnatting ute vinterstid, kan det være et par ting man burde tenke på før man stikker ut.

Under sin første natt i minus tjue grader, endte friluftsentusiast Bodil Gilje med å sove med fire gensere på kroppen. Men den kalde natten i Alaska høsten 2016 satte ikke en stopper for hennes nysgjerrighet for å overnatte ute i det hvite element.

– Den turen lærte jeg mye av, og fikk lyst til å prøve igjen – men med litt bedre forberedelser, forteller Bodil Gilje.

Gilje jobber til daglig som grafisk designer, men er på turer og overnatting så fort sjansen byr seg, skal man tolke Instagram-kontoen hennes.  Der deler hun friluftslivsopplevelser med sine over 10 000 følgere.

– Første gangen jeg vinterteltet var jeg ikke så godt forberedt, men jeg hadde heldigvis nok ullklær med. Jeg hadde på meg alle klærne jeg hadde med meg på kvelden, og sov med fire ullgensere på én gang. Jeg så ut som Michelin-mannen da sola gikk ned på kvelden, og kulda kom. Andre og tredje gangen var jeg litt bedre forberedt, men også det var en læringskurve, minnes Gilje.

bodildall vintertelting

MAGISK: Bodil Gilje har siden høsten 2016 rukket mange vinterovernattinger i telt og hengekøye, og beskriver opplevelsen som magisk.

Kaldt og grusomt?

For mange kan det virke alt annet enn fristende å sove i et telt eller en hengekøye ute på vinteren. Bodil Gilje forteller at før hun sov ute i minusgrader første gangen, trodde hun at vinterovernatting betydde å fryse hele tiden, at man fikk snø over alt og måtte ha fryktelig mye utstyr – og at det hele var mye styr.

– Så det var med litt skrekkblandet fryd at jeg begynte å sove ute i fjor vinter. Men heldigvis tok jeg feil, og nå gleder jeg meg til vintersesongen, sier 34-åringen.

Hvis du skal prøve deg på vinterovernatting for første gang, er det greit å ta en tur i nærheten av der du bor, for å få testet ut klær og utstyr – før du eventuelt legger ut på en lengre tur.

– Skal man bare sove ute én natt er det ikke så farlig om man fryser litt, eller har med for lite mat. Da lærer man mye og gjør noen gode erfaringer til neste tur. Da vil man kanskje finne ut ting som at sekken veier mer på vinteren, fordi vi har med mer klær og tyngre utstyr, og at vi bruker mye energi på å holde kroppen varm, og kanskje trenger litt mer mat på vinteren, sier Bodil Gilje.

Les også: Gode tips og råd til vintertelting

Ull, ull og atter ull

Etter flere netter med vintertelting, har også 34-åringen forsøkt seg på å overnatte i hengekøye på vinteren.

– Det aller viktigste å huske på når man skal sove ute på vinteren er å ha med ullklær, et skift med ullklær, og isolerende ytterplagg som dunjakke og skalljakke. Man må også huske å drikke nok vann, og derfor er det viktig å passe på at vannet ikke fryser. Har du en drikkeflaske, så gå med denne nært kroppen, eller sett på et trekk til flaska som gjør at det tar lenger tid før vannet fryser.

ull er gull

ULL ER GULL: Skal man overnatte ute på vinteren burde man ha med seg mye ull, og skifte til et tørt ullundertøysett før man kryper nedi soveposen.

Hvordan holde seg varm

For å holde seg varm og god gjennom natta, har Bodil Gilje funnet ut hva som er det viktigste.

– Invester i en god vintersovepose, og gjør grundig research på forhånd for å finne den som er riktig for deg. Like viktig er det med et liggeunderlag som isolerer godt. Personlig bruker jeg et oppblåsbart underlag med dun, men har alltid med meg et reinskinn i tilfelle det går hull på liggeunderlaget – og lappesaker.

– Jeg reiser aldri på overnatting uten reinskinn, uansett sesong. Jeg anbefaler et impregnert skinn som tåler å bli vått. Reinskinnet bruker jeg som sitteunderlag ved bålet, som gulv i teltet, underlag i hengekøya, og som ekstra liggeunderlag hvis det er veldig kaldt. Skinnet tåler både snø og regn, og alt kan bare ristes av før du tar det med inn i teltet. Et reinskinn isolerer ekstremt bra, forteller Gilje.

Når man ankommer stedet der man vil sove, og har fått slått leir anbefaler friluftsentusiasten å skifte til tørre klær før man setter seg til for å lage mat eller legge seg – og ta på seg nok klær. Hun anbefaler også å heller ta med et par ullsokker for mye enn for lite.

– Heller enn å fylle en vannflaske med varmt vann for å ha i soveposen, anbefaler jeg å ta med en varmeflaske. Den tar minimalt med plass (den er jo flat!), og veier lite, men holder veldig godt på varmen hele natta lang – og sjansen for at den lekker ut i soveposen er nesten utelukka. Varmeflasken har redda mange kalde netter for min del, og den kan i tillegg brukes inne i dunjakka hvis man er iskald og sliter med å få igjen varmen. I tillegg kan den brukes til å tine fjellskoa om morgenen, råder Bodil Gilje.

Les også: Hva er allemannsretten?

vintertelting

KOSELIG: Bodil Gilje har alltid med seg varmeflaske, vintersovepose, et liggeunderlag som isolerer godt og reinsdyrskinn når hun overnatter ute på vinteren.

Før du legger deg i soveposen

Det å sørge for å være god og varm i kroppen før du legger deg i soveposen (og med tom urinblære) er noe av det lureste du kan gjøre for å sørge for å forbli varm natta gjennom.

– Blir du kald, er det enkleste trikset å bevege seg. Gå en tur i ti minutter, hogg litt ved, eller ta noen push-ups. Er du aktiv i fem-ti minutter får du raskt opp kroppstemperaturen igjen. Drikk en varm kopp med suppe og hopp litt rundt før du legger deg i soveposen – og snurp den godt igjen – slik at du holder varmen inni posen, understreker Gilje.

– Jeg sover ekstremt tungt og godt ute på vinteren, for da er det frisk og kald luft utenfor posen, og deilig og lunt inni soveposen. Om natta sover jeg i ullundertøy, lue og vanter, samt en lang ullhals som jeg drar rundt hodet og kan dra over munnen hvis det er veldig kaldt. Noen ganger har jeg to ullsett utenpå hverandre, men har du en god vintersovepose bør det holde med ett lag, råder Gilje.

hengekøyeovernatting

MAGISK: 33-åringen beskriver den opplevelsen det er å sove i hengekøya under åpen himmel som magisk. Det ser kanskje kaldt ut, men hun bedyrer at inne i soveposen er hun god og varm.

Vintertelting vs overnatting i hengekøye

Man bruker for det meste det samme utstyret hvis man vintertelter eller sove i hengekøyen på vinteren, forteller 34-åringen. Men det er likevel noen ting man burde tenke mer på hvis man vil sove hengende mellom trærne i minusgrader.

– Hvis man skal sove i hengekøye er det lurt å ha noen pakkposer som er vanntette, hvor man kan ha de tingene man trenger å lett tilgjengelig oppi. Jeg har en vanntett pose på bakken under meg, med diverse ting som bok, ekstra batteri til hodelykta, paracet, dopapir osv.  Det hender jeg har med noen juletrelys som jeg henger i treet over meg, for å ha litt lys på natta, men det blir vel for spesielt interesserte, humrer Gilje.

– Ellers har jeg ikke like mye luft i liggeunderlaget hvis jeg sover i hengekøya, så det ikke blir så stivt. Og det er viktig å dekke til ansiktet og smøre se med kuldekrem, siden man ligger ute i kald luft hele natta.

Utsikten og selve opplevelsen av uteovernattingen er noe av det som skiller en natt i et telt og en natt i hengekøya, forteller Bodil Gilje.

– Fra hengekøya får man en fantastisk utsikt. Er det stjerneklart, kan man ligge og telle stjerneskudd til man sovner. Det er helt magisk, og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har opplevd stjerneskudd, månelys, spennende dyrelyder, fantastiske soloppganger og til og med nordlys, fra hengekøya mi.

–  Det ser kanskje kaldt ut å sove i hengekøye på vinteren, men jeg er god og varm i soveposen når jeg sover i hengekøye. Det er noe spesielt med å ligge ute i minusgrader, lover 34-åringen.

Giljes huskeliste for vinterovernatting:

* Ha alltid med et tørt ullskift du kan sove i. Ull er alfa omega, og heller ha med deg for mye ull enn for lite
Husk å åpne lufteventiler på teltet, slik at man unngår mye kondens i teltet på natta
Sørg for at du er varm før du legger deg i soveposen, og gå på do før du legger deg
Ta med en varmeflaske. Den tar liten plass, og kan brukes inne i dunjakka ved bålet, i soveposen, eller til å tine fjellskoene
Et reinskinn med impregnert skinn er gull, uansett sesong. Brukes som sitteunderlag, gulv i teltet, eller oppå liggeunderlaget
Gjør grundig research for å finne vintersoveposen som passer deg og ditt bruk. Husk at hvis du har for lang sovepose, vil det dannes en kuldegrop nederst i posen
Invester i et liggeunderlag som isolerer godt
Putt ting som ikke er glade i kulde ned i soveposen, som feks. kamera, mobilen og batteribanker
* Ha alltid med et ekstra batteri til hodelykta på vinteren. Det er mørkt mye lenger, og kulda gjør at batterilevetiden er kortere
* Husk at også mat fryser. På vinteren er det mest praktisk med ting som havregrøt, Real turmat og lignende
*  Er bakken stivfrossen, får man ikke festet teltpluggene i bakken. Da kan man ty til baksiden på øksa eller en stein for å få pluggene ned i bakken
* Er det mye snø, kan man bruke teltplugger som er tilpasset for snø, eller ski og staver til å feste teltet
* Husk kuldekrem! Huden får like mye sjokk av å være flere dager i kulde, som når den blir solbrent
* En ekstra teltbunn/duk (kalt footprint) gir ekstra beskyttelse og isolasjon – og gir deg gulv i forteltet, noe som kan være praktisk når det er mye snø
* Man kan tre en fôret Jervenduk over soveposen for å hindre frost og rim på posen når man sover i hengekøye. Eventuelt kan man bruke en ufôret, men da bør den være åpen på siden slik at kondensen slipper ut
* Er det fare for regn eller snø, så ta med en tarp til å ha over hengekøyen
* Skal du brenne bål på vinterstid kan det være lurt å ha med seg litt tørr never og kvist da veden ofte er ganske våt. Jeg har en vanntett pose med masse never og kvist hjemme som er tørt og fint å fyre opp med. Ellers er det lov å jukse litt med tennposer innimellom

Les også: Gode tips og råd for vintertelting

Bodil Gilje

SKINN: Bodil Gilje forteller at hun alltid har med seg reinsdyrskinn med på tur, uansett sesong. Skinnet bruker hun som sitteunderlag, som underlag i teltet, og som ekstra liggeunderlag i teltet og i hengekøyen.

 

Del denne artikkelen