Inviterer hele Norge til å ta #1omdagen

Publisert – Sist oppdatert 03.03.2021

Vi trenger frisk luft for å ha det bra. Med kampanjen #1omdagen vil Norsk Friluftsliv inspirere nordmenn til å komme seg ut hver dag.

Mørketid, en synkende gradestokk og strenge koronatiltak gjør at dørstokken kan føles ekstra høy denne vinteren. Det å komme seg ut i frisk luft er viktig både for den psykiske og fysiske helsa vår. Men #1omdagen vil Norsk Friluftsliv utfordre alle til å komme seg en tur ut hver dag.

– Vi har en lang vinter foran oss, med tunge dager for mange, hjemmekontor, isolasjon og koronarestriksjoner. Derfor inviterer vi hele Norge til å forsøke å komme seg over dørstokken minst en gang om dagen. Det gjør vi fordi vi vet at det å komme seg ut i frisk luft senker stressnivået vårt, og gjør at vi har det bedre, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Terskelen for å bli med og ta #1omdagen legges så lavt eller høyt man selv måtte ønske.

– #1omdagen kan være alt fra å sette seg på en benk eller en stubbe og få litt dagslys, til å gå seg en liten tur, eller finne et sted utendørs der du kan nyte kveldsmaten. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Lier.

Se også: 365 tips til hvordan du kan få #1omdagen.

Selv om vi skal holde oss hjemme og i nærmiljøet nå, så er det både anbefalt å komme seg ut i frisk luft. Ute er det også mye enklere å opprettholde anbefalingene om avstand.

– For mange er de vanlige grunnene til å komme seg ut nå forsvunnet, når de ikke lenger reiser til jobb, drar på besøk til venner, til fritidsaktiviteter og lignende. Vi håper denne påminnelsen om hvor enkelt det kan gjøres, og ikke minst hvor godt det gjør, kan gi folk en ny grunn til å komme seg ut, sier Lier. Hun understreker at man gjerne også må dra med seg familie, venner og nærkontakter ut.

I tillegg til å gå en tur ut hver dag, oppfordrer Norsk Friluftsliv til å ta et bilde eller en video og dele dette med #1omdagen – for å inspirere flere til å ta utfordringen.

– La oss ta en felles dugnad for at flere av oss skal komme oss ut og få et lite avbrekk, enten det er fra hjemmekontoret, sofakroken eller koronabekymringer, sier Bente Lier.

Hvorfor 1#omdagen?

Norsk Friluftsliv ønsker å inspirere det norske folk til å komme seg ut i naturen, som et grep for å ivareta den psykiske og fysiske helsa under koronapandemien. For mange er de vanlige grunnene til å komme seg ut nå forsvunnet, når de ikke lenger reiser til jobb, drar på besøk til venner, til fritidsaktiviteter og lignende.

Vi ønsker å minne om at selv om mye nå er stengt, er naturen fortsatt åpen. Vi håper at huskeregelen #1omdagen kan gi mange en ny grunn og motivasjon til å komme seg ut. Forskning viser at bare 10 minutter i grønne omgivelser senker stressnivået, og gjør at vi føler oss bedre.

Hva er #1omdagen?

#1omdagen er en oppfordring om å komme seg ut døra minst en gang om dagen. Målet er at det skal være så lavterskel at alle kan gjøre det på sin måte. Eksempler på #1omdagen kan være:

  • Sett deg på en stubbe og nyt dagslyset
  • Luft noens hund
  • La lunsjen eller middagen ute i dag
  • Utforsk en ny vei i nabolaget
  • Gå ut og tenn et bål med noen du er glad i
  • Gå en kveldstur med hodelykt
  • Er det snø – finn frem akebrettet og lek deg i nærmeste bakke
  • Nyt morgenkaffen i husveggen eller på en benk
  • Gå på fuglesafari i nærmiljøet
  • Gå ut og øv deg på kart og kompass

Se flere tips her: 24 ting å finne på ute i adventstiden

Følg oss også på Instagram for å få daglige tips om ting finne på ute hver dag fram til jul!

SMAKER BEDRE UTE: Det å ta morgenkaffen ute er en enkel og deilig måte å få #1omdagen. Du trenger ikke gå langt. Foto: Luise Engesvik

Del denne artikkelen