Velferdsgevinst av mer aktivitet

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

De som er fysisk aktive, lever lengre og er mindre syke enn de som er lite fysisk aktive. Den helsemessige velferdsgevinsten er leveår og livskvalitet.​   Gange som aktivitet Omtrent halvparten av befolkningen rapporterer at de går 10 minutter hver dag. Hvis en million nordmenn øker det fysiske aktivitetsnivået med 10-15 minutters gange i moderat… Read more »

De som er fysisk aktive, lever lengre og er mindre syke enn de som er lite fysisk aktive. Den helsemessige velferdsgevinsten er leveår og livskvalitet.​

 

Gange som aktivitet

Omtrent halvparten av befolkningen rapporterer at de går 10 minutter hver dag. Hvis en million nordmenn øker det fysiske aktivitetsnivået med 10-15 minutters gange i moderat tempo, vil den potensielle velferdsgevinsten i et livsløpsperspektiv være 50 000 kvalitetsjusterte leveår per år. Et kvalitetsjustert leveår verdisettes til 500 000 kroner.

 

Aldri for seint

I Aktivitetshåndboken beskrives fysisk aktivitet i forebygging og behandling relatert til over 30 ulike diagnoser og lidelser. Helsedirektoratet har gjort beregninger som viser at det er stor potensiell velferdsgevinst ved å øke det fysiske aktivitetsnivået. Gevinsten er størst i et livsløpsperspektiv, men beregningene viser at det aldri er for sent å bli aktiv.

 

Les mer om vunne kvalitetsjusterte leveår (QALYs) ved fysisk aktivitet her

Del denne artikkelen