Slik ferdes du sporløst på norgesferien

Publisert – Sist oppdatert 08.09.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Mange skal på ferie i Norge i ukene framover. – Nå er det viktig å huske plikten til sporløs ferdsel, mener Norsk Friluftsliv.

Syv av ti nordmenn planlegger norgesferie også i år, viser en undersøkelse gjort av Ipsos, på vegne av NHO Reiseliv.

Med mange som skal feriere i eget land, og en rekordhøy interesse for friluftsliv, øker også presset på naturen.

–  Det å oppleve norsk natur er noe av det fineste man kan gjøre i ferien. Men nå som mange skal ut, er det viktig å huske plikten til sporløs ferdsel. Hvis ikke ødelegger vi både for andre som vil oppleve naturen, og naturen selv, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Skal se like fint ut når du drar

Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men den sier også at man skal følge prinsippet om sporløs ferdsel.

Selv om det er lett å forstå hva det betyr, er det ikke alltid enkelt å vite hvordan det gjøres. Hva gjør man for eksempel med dopapir? Og er det greit å la bananskall og annet organisk avfall ligge?

–  En god huskeregel er at det skal se like fint ut når du drar, som da du kom. Det betyr at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem, også bananskallet, forklarer Lier.

Se Norsk Friluftslivs filmer om allemannspliktene med Bjørn Sundquist i hovedrollen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

rydding

FIN HELGEAKTIVITET: Det å ta en liten tur i nærområdet og rydde søppel sammen er en fin måte å lære barna hvordan man skal oppføre seg i naturen. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Kan ta hundrevis av år

Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Det kan også være skadelig for dyr, og kan bli liggende i hundrevis av år. Ifølge Miljøstatus.no kan for eksempel en plastflaske som ender opp i havet, bruke rundt 450 år på å brytes ned.

Til deg som skal på tur i naturen over flere dager, er rådet å huske regelen om sporløs ferdsel allerede i planleggingsfasen.

–  Før man legger ut på lengre turer bør man ha tenkt igjennom alt fra søppelhåndtering underveis, til hva man gjør ved dobesøk. Har man det, er mye gjort, sier hun.

For å gjøre det litt enklere for deg som er usikker på hvordan du ferdes sporløst på tur, har Norsk Friluftsliv samlet noen enkle råd og tips.

Seks tips for sporløs ferdsel i naturen

  • Ha med en tom pose til søppel – og bruk den. Fest gjerne posen utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig. Fruktskall, beinrester og annet matavfall bruker lang tid på å brytes ned, og skal derfor også med.
  • Lær deg godt dovett på tur. Når nøden melder seg, gå langt unna stien og eventuelle vannkilder. Bruk en liten spade til å grave et hull i bakken, og dekk godt over etterpå. Dopapiret tar du med deg hjem i en pose.
  • Rydd alt etter deg, alltid. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, slik at det blir like fint for de som kommer etter deg.
  • Unngå å gjøre skade på naturen. Enten du skal bygge gapahuk eller henge opp hengekøye, er det for eksempel ikke greit å hugge av greiner eller lage hakk i trærne.
  • La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.
  • Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål i tilfeller der det åpenbart ikke medfører brannfare, som etter mye nedbør. I mange kommuner finnes det også godkjente ildsteder, som kan brukes året rundt.

Les også: Hva er sporløs ferdsel

POPULÆRT: Mange er glade i å ligge i hengekøye. Heng den opp uten å lage hakk i trærne, så gjør du ikke skade på naturen. Foto: Synne Kvam

Del denne artikkelen