Bålforbud fra 15. april – 15. sept

Publisert – Sist oppdatert 28.02.2020

Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. april og varer til 15. september. I 2016 kom det nye regler som åpnet for at du selv kan vurdere om det er trygt å tenne bål –  eller ikke.  Nye regler åpner for egenvurdering for bruk av åpen ild i skog og mark… Read more »

Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. april og varer til 15. september. I 2016 kom det nye regler som åpnet for at du selv kan vurdere om det er trygt å tenne bål –  eller ikke. 

Nye regler åpner for egenvurdering for bruk av åpen ild i skog og mark etter 15.april. Bålforbudet ble i 2016 også utvidet fra å bare gjelde i og rundt skogsmark, til å gjelde ALL utmark.

Samtidig sier de nye reglene at du likevel kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brannfare – det er lov å bruke hodet, men det krever stor grad av aktsomhet, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisasjon for 15 norske friluftslivsorganisasjoner.

Bålet – en viktig del av friluftslivet
I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Å samles rundt et bål er en viktig del av i vår kultur – selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året.

-Allemannsretten gir oss lov til å gjøre opp ild i naturen. Men ikke hvor som helst, og ikke når som helst. Retten til å tenne bål reguleres av Forskrift om brannforebygging, sier Lasse Heimdal,

Hva betyr de nye reglene i praksis?
«Dobbeltheten» i de nye reglene kan være forvirrende. Bålforbudet trer fortsatt i kraft 15. april og varer til 15. september, og er i år utvidet til å gjelde ALL utmark. Forbudet omfatter dermed snaufjell, holmer og strandområder. Det betyr at det egentlig er ulovlig å tenne bål i fjæra, på skitur eller ved et vann i skogen.

-Men samtidig åpner den nye forskriften for at man kan bruke hodet og likevel tenne bål – dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare, for eksempel på snø eller når det har regnet mye. Noen kommuner kan ha egne brannforskrifter, og det kan uansett være smart å ta en telefon til det lokale brannvesenet dersom du har planer om å fyre opp bål i utmark i sommerhalvåret.

Selv om de nye reglene kan være forvirrende, er budskapet fra Norsk Friluftsliv enkelt:

– Vi oppfordrer det norske folk til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv – men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Respekter bålreglene, bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler. Mange steder finnes det også godkjente bålplasser som kan brukes året rundt, sier Heimdal.

Ny forskrift om brannforebygging (og veileder) finner finner du hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap; www.dsb.no.

Sjekk ut www.turmat.no for spennende oppskrifter som kan lages på bål. 

Del denne artikkelen