stressa
stressa

Nå er det bevist: Naturen kurerer stress

Publisert – Sist oppdatert 11.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Henrik Romsaas

Mange opplever at de blir mindre stressa når de kommer seg ut i naturen. Nå har de også den samlede forskningen på sin side.

Hele 22 studier har påvist at det å oppholde seg i grønne omgivelser gir et redusert stressnivå, sammenlignet med å oppholde seg innendørs eller i urbane områder.

Det viser rapporten «Viden om friluftslivs effekter på sundhed», som er en oppsummering av en forskningsoversikt basert på 489 individuelle studier om friluftsliv og helse.

Om du er i bevegelse eller ei, har ikke så mye å si, så lenge du kommer deg ut.

Rapporten viser nemlig at det å være i naturen gjorde deltakerne i de ulike studiene mindre stressa, uavhengig av om de tok en gåtur eller om de bare satt og slappet av ute i det fri.

– At naturen kan ha en helbredende effekt på stress og bekymrede tanker, er nok noe veldig mange har kjent på kroppen. Det er jo ikke uten grunn at mange av de jeg møter, enten de er Stortingspolitikere eller skoleungdom, forteller at de opplever at de må ut i naturen for å «lade batteriene», sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

I tillegg til den samlede dokumentasjonen på effektene mot stress, viser rapporten også til en rekke andre positive helseeffekter av det å drive med friluftsliv.

For eksempel slås det fast at krevende ekspedisjoner og leirbaserte opphold i naturen i forbindelse med ulike behandlingsopplegg, kan ha positiv innvirkning på den psykiske og sosiale utviklingen til de som deltar.

Vil du vite mer om hva forskningen sier om friluftslivets effekt på helsa vår? Du finner hele rapporten her.

Les flere saker om friluftsliv og psykisk helse.

Del denne artikkelen