Aktivitet kan redusere dødlighet

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Fysisk aktivitet kan redusere, eller eliminere, koblingen mellom stillesitting og dødelighet, viser en ny internasjonal studie. Studien er ledet av den professor Ulf Eklund ved Norges Idrettshøgskole, og publiseres i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver NIH. Over én million menn og kvinner har vært med på studien. Resultatet viser at de som var… Read more »

Fysisk aktivitet kan redusere, eller eliminere, koblingen mellom stillesitting og dødelighet, viser en ny internasjonal studie. Studien er ledet av den professor Ulf Eklund ved Norges Idrettshøgskole, og publiseres i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver NIH.

Over én million menn og kvinner har vært med på studien. Resultatet viser at de som var mest aktive ikke hadde noen økt risiko for tidlig død, selv om satt stille i mer enn åtte timer hver dag. Men dødeligheten økte ved redusert fysisk aktivitet og økte antall timer med stillesitting. 

De av deltakerne som kombinerte mer enn åtte timer stillesitting med lite fysisk aktivitet økte risikoen for en tidlig død med hele 59 prosent sammenlignet med de mest aktive, viser studien.

Av de som var minst fysisk aktive og satt stille i mer enn fire timer per dag, hadde 27 prosent høyere risiko for å dø tidlig, sammenlignet med de som var mest aktive, men satt stille i mer enn åtte timer hver dag, skriver NIH.

–  Dette tyder på at å øke mengden fysisk aktivitet har betydelig større helsegevinst enn å fokusere utelukkende på å redusere stillesittingen, sier professor Ulf Ekelund til NIH.

I studien kom det også frem at om man sitter stille i åtte til ti timer hver dag, burde man være fysisk aktiv i mellom 60 til 75 minutter for å eliminere risikoen for en tidlig død. 

Mer om studien og resultatene kan du lese på her.

Med andre ord: Snør på deg skoene og ta deg en tur ut i frisk luft i ettermiddag!

 

Del denne artikkelen