Psykologen svarer: hvordan overvinne frykten for å sove ute

Publisert – Sist oppdatert 09.09.2020
Tekst: Silje Glorvigen, Johanne S. Refseth – Foto: Johanne S. Refseth

Hva gjør naturen med humøret og stressnivået vårt? Hvorfor er vi redde for å sove ute alene? Psykolog Johanne S. Refseth deler sine kloke ord og råd.

Johanne, også kjent som @psykolog.med.sovepose, holdt livesending om disse temaene på Norsk Friluftslivs Facebook-side. Vi har samlet hennes beste tips og råd til hvordan man kan overvinne frykten for å sove ute alene, og forstå friluftslivets verdi for psyken.

– Det er fascinerende å se at friluftsliv kan ha en så stor effekt på humør, stress og tankene våre. Naturen i seg selv kan gi fantastisk terapi, sier hun entusiastisk.

NATUREN SOM MEDISIN: Forskning har vist at vår psykiske helse har godt av en tur i det fri.

Hvorfor er naturen bra for psyken?

Vi vet at naturen har god effekt på flere områder. Refseth sier det kan fungere som et tilskudd eller erstatning til medisin i noen tilfeller. Forskning har bevist helseeffekter som:

  • Lavere kortisolnivå
  • Reduksjon i symptomer på stress og depresjon
  • Bra for hodet og hukommelsen
  • Bra for den fysiske helsen

– Vi vet allerede at det er bra for den fysiske helsen å være ute i bevegelse. Forskning viser at vår psykiske helse også vil få en positiv effekt av å være ute i naturen, sier Refseth.

Slik håndterer du redselen for å sove ute alene 

Johanne har selv vært redd for å sove ute, før hun bestemte seg for å overvinne frykten. Ved å følge noen håndfaste triks og råd, mener hun at alle kan håndtere noe de er redd for. Refseth sier at disse rådene kan brukes i flere sammenhenger i livet. Om du skal holde en presentasjon, ha en prøve, lære noe nytt eller sove ute alene.

1. Skill mellom tanker og følelser

Er tankene dine realistiske? Hvis du har en tanke som skremmer deg, vil det automatisk vekke følelser. Hvis du tenker at noen skal komme og ta deg, vil du automatisk bli redd. Redsel er en følelse. Prøv heller å se på tankene dine utenfra og endre de til noe positivt. Du vil oppdage at tankene dine ikke er reelle, og da vil følelsene avta.

2. Lær deg å kjenne din egen angst

Vondt i magen, stiv i nakken, stresset og urolig. Dette kan være symptomer på underliggende angst. Angsten kan oppstå fordi du holder andre følelser inne. Når du er ute i naturen alene, vil du automatisk kjenne ekstra godt etter følelsene dine.

– Grunnen til at mange er redde for mørket, er fordi mørkesynet vårt er dårlig. Det er en reell frykt for at noen ser bedre enn oss i mørket og vi blir mer sårbare. Husk at angstsystemet er der for å holde deg i live.

3. Hva gjør du når du blir redd?

Først og fremst: vær snill med deg selv og tillatt gradvis tilnærming! Er du redd for å sove ute i mørket alene? Ta med en venn på første overnattingstur. Eller om du starter med å gå en kort kveldstur med hodelykt, slik at du blir vant til å ferdes i mørket alene.

Et annet godt råd, er å forberede deg godt i forkant. Se for deg hvordan turen kommer til å være, og tenk at det skal gå bra.

–  Om du er redd for å gå deg vill i skogen alene, gå turen med en venn først. Etter en stund vil du føle deg godt forberedt og trygg på ruta. Og sist men ikke minst: hvis katastrofetankene oppstår, er det bare å erkjenne de og gå videre, avslutter hun.

 

Mandag 22. juni holdt Johanne livesending på Norsk Friluftslivs Facebook-side. Dersom du ikke fikk det med deg, kan du klikke her for å se opptaket.

 

Les mer om hva grønne omgivelser gjør med psyken vår her: Ni av ti blir mindre stresset av en tur i naturen.

Del denne artikkelen