Bli med å stemme fram årets ildsjel

Publisert – Sist oppdatert 16.08.2021
Tekst: Elin Enger – Foto: Privat

Tusenvis av nordmenn bruker av sin fritid på å legge til rette for at andre skal komme seg ut i naturen. Nå kan du stemme fram din favoritt til Friluftslivets Ildsjelpris!

Ringvirkningene av dette frivillige arbeidet er av stor samfunnsmessig betydning, både økonomisk og når det gjelder naturvern og helse.

Den norske Friluftslivsprisen er landets høyeste utmerkelse innen friluftsliv, og feirer arbeidet frivillige gjør for å legge til rette for naturopplevelser for andre. Prisen deles i år ut for 26. gang.

I vår ble den norske befolkningen invitert til å sende inn forslag til ildsjelkandidater for friluftslivet. Juryen for friluftslivsprisen har valgt tre finalister:

  • Ildsjelkandidat 1: Jeanett Bjerke fra Oslo,
  • Ildsjelkandidat 2: Anders Baumberger fra Nordre Follo
  • Ildsjelkandidat 3: Bjørn Henrik Stavdal Johansen fra Flå

For å stemme fram din favoritt til ildsjelprisen, send SMS med ildsjel 1, 2 eller 3 til 26444.

 

Bli kjent med kandidatene

Jeanett Bjerke fra Oslo

For å stemme på Bjerke sender du kodeord Ildsjel 1 til 26444

Jeanett Bjerke er nominert for sitt arbeid med Facebookgruppen «Oslo Hiking and outdoors», hvor over 9000 mennesker inspireres til friluftsliv. Da Jeanette fikk vite at hun er en av årets finalister, kjente hun seg varm i hjertet og i kroppen og ble hoppende glad!

Hvilken ære det er å bli nominert til en slik gjev pris for en som er så glad i natur og friluftsliv, forteller Bjerke. Hun ønsker å legge til rette for friluftsliv for andre fordi hun har et sterkt personlig engasjement for friluftsliv som en kilde til å opprettholde god fysisk og psykisk helse og som en kilde til livsglede.

– Grunnlaget for min egen friluftslivsglede ble lagt da jeg brukte tur i natur for å bli frisk, og det er dette grunnlaget Oslo Hiking and Outdoors er tuftet på. Jeg ønsker å skape en lavterskel gruppe for gammel så vel som for unge, ny i Norge eller norske, en gruppe hvor funksjonsnedsetting eller erfaring ikke betyr noe, sammen får vi det til. Oslo Hiking and Outdoors favner et bredt spekter av friluftsliv, og jeg ønsker jeg å bruke gruppen til å bidra med kunnskapsformidling både om ulike former for turmuligheter til fots, på sykkel, ski eller i kano eller kanskje utendørs dansing? I tillegg vil jeg gjerne spre kunnskap om friluftslivsloven, hvordan ta vare på naturen og bruke den mest mulig hensiktsmessig og skånsomt, friluftslivskunnskap for nybegynnere, kulturhistorie knyttet til skog, fjell og kyst og kunnskap om fauna og flora. Overordnet ønsker jeg å motivere flere til å ta del i friluftslivsgleden. At gruppen nå snart er 10 000 medlemmer varmer hjertet mitt og styrker min entusiasme. Hvorfor være inne når alt håp er ute er mitt motto, forteller Bjerke.

– Hvis jeg vinner vil jeg bruke pengene på å leie hytte i Oslomarka på åremål til glede for medlemmene i Oslo Hiking and Outdoors som da får sin helt egen hytte gjennom gruppen, sier hun.

 

Anders Baumberger fra Nordre Follo

For å stemme på Baumberger sender du kodeord Ildsjel 2 til 26444

Baumberger er nominert for sitt arbeid blant annet med å legge til rette for skøyting på islagte skogsvann, noe som fikk mange til å være aktive ute midt i koronaperioden. Han ble overrasket da han fikk høre at han er en av årets finalister til ildsjelprisen!

– Da jeg fikk vite at jeg var nominert kjente jeg meg veldig overrasket, fordi jeg forbinder ildsjeler med 100 år gamle krokrygga hedersmennesker, men synes det er desto mer stas å være nominert. Jeg vil legge til rette for friluftsliv for andre fordi at når flere blir glade i naturen, vil også flere ta vare på den. Og så er det en stor bonus at man samtidig styrker både fysisk og psykisk helse der ute – nesten uten å tenke over det, sier Baumberger.

– Hvis jeg vinner vil jeg bruke en del på å få etablert en ny naturisbane i Nordre Follo slik at enda flere får gangavstand til et inkluderende vinteraktivitetstilbud. Resten vil jeg bruke på et nærfriluftstilbud til lokal ungdom på Siggerud som trenger et kult sted å samles hvor de kan bade om sommeren og gå på skøyter/spille hockey om vinteren, avslutter han.

 

Bjørn Henrik Stavdal Johansen fra Flå

For å stemme på Stavdal Johansen sender du kodeord Ildsjel 3 til 26444

Stavdal Johansen er nominert for sitt arbeid for å inspirere til friluftsliv, spesielt via Instagramkontoen «Naturveilederen». For ham kjennes det som et kall.

– For mange er naturveileder bare en yrkestittel, men dette er ikke bare jobben min. Det er mitt kall! Å formidle naturkunnskap ut til folket! Å spre kunnskap, vekke engasjement og stimulere til nysgjerrighet rundt natur er essensielt for at vi også skal greie å motivere oss sammen som et samfunn for å ta vare på den naturen vi har igjen! Og hvilken bedre måte å oppdage, utforske og nyte naturen på enn gjennom et aktivt friluftsliv?, sier Stavdal Johansen.

– Men den aller største motivasjonsfaktoren er å få oppleve gjennom andre, det å oppdage og falle pladask for naturen og friluftslivet om igjen! Å se, med litt opplysningsarbeid, og en vennlig dytt i riktig retning, hvordan utforskertrangen og nysgjerrigheten tennes i andre mennesker! Se gleden hos dem når deres første telttur klaffer! Da kjenner jeg det kribler i hele meg, som om noe av deres begeistring smitter rett over! Og da vet jeg med meg selv – at jeg har tent en fakkel hos dem, som de vil bære med seg, og forhåpentligvis tenne hos andre. Og på den måten håper jeg å gjøre min lille innsats for å redde naturen – en friluftlivsfrelst person av gangen, forteller han.

– Da jeg fikk vite at jeg var nominert ble jeg overveldet av en enorm bølge av takknemlighet for alle de som har satt pris på arbeidet man har lagt ned! Og at noen har tatt seg bryet og nominere meg? Det er uvirkelig! Helt og holdent uvirkelig! Og at jeg skulle havne blant de siste tre? Da får jeg bare si som min mormor pleide å si: «Nå står ikke verden til påske!» Hvis jeg vinner vil jeg at pengene skal komme alle de som har fulgt og støttet meg og mitt formidlingsarbeid til gode! Min største utfordring har vært å ta gode nok bilder, og god nok video til formidlingen min. Så jeg tror det hadde blitt en oppgradering på kamerafronten! Jeg bare drømmer om hva jeg kunne ha fått til med et kamera som takler det naturen har å by på av dårlige lysforhold, raske dyr og fugler og hva nå det skulle være! Da kunne jeg ha produsert enda bedre innhold som kan inspirere enda flere til å komme seg ut i naturen! Det er jo drømmen, sier Stavdal Johansen.

Du kan være med på å stemme frem din favoritt fra 15. august! Følg med videre for å heie frem den ildsjelen du ønsker skal vinne.

Juryen består av: Dag Kaas (leder), fylkesmann Knut Storberget, fylkesordfører Even A. Hagen, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Jan Bøhler, Ingjerd Schou og Arne Nævra, samt programskaper i NRK/TV Trond Berg og Kjell Haugen som representant for ‘Friluftsliv for alle’.

Del denne artikkelen