Go Norsk Friluftsliv to main content

Slik tar du hensyn i naturen

Vi er mange som er glade i naturen. Vis hensyn, så blir det hyggeligere for alle å ferdes i naturen.

Foto: Veronica Skotnes
Foto: Veronica Skotnes
  1. Husk å dele stien. Vi er mange som er glade i naturen. Noen sykler, andre foretrekker å rusle seg en tur. Enten du trener til halvmaraton eller bare er på søndagstur: Ta hensyn, og senk farten om det trengs.
  2. Ha respekt for at noen områder er private. Allemannsretten gjelder for eksempel ikke på private hustomter, gårdsplasser, dyrket jord og åkre på sommerstid. Det er heller ikke fritt fram på private brygger eller veier.
  3. Vær bevisst på støy og bråk. Husk at mange oppsøker naturen for å nyte stillhet og ro. Begrens musikk og annen støy fra campen, da dette kan ødelegge naturopplevelsen for andre som også er på tur.
  4. La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, følg kuvettreglene og lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut. 
  5. Ta med deg søppelet ditt. Alt du tar med deg ut, skal også tas med hjem. Gjør det til en huskeregel å ha med en pose på tur, så slipper du å lure på hvor du skal gjøre av søppelet.

Regelen om sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den som da vi kom. Når vi er sporløse, tar vi hensyn både til naturen, dyrene og hverandre.

Vis hensyn når du er på tur

Gjennom seks filmer med skuespiller Bjørn Sundquist i hovedrollen, vil Norsk Friluftsliv minne om allemannspliktene som gjelder i naturen. Denne filmen handler om å ta hensyn i naturen, dempe volumet og finne skogens ro.