Go Norsk Friluftsliv to main content

Så lenge blir søppel liggende i naturen

Det er ikke hyggelig å bade på strender fulle av søppel, eller å finne dopapir langs stien på tur. Det er heller ikke lovlig å kaste fra seg søppel i naturen. Men det finnes også andre grunner til å la være.

Foto: Stian Opsahl
Foto: Stian Opsahl

Skadelig for dyr og natur

Det å ta vare på miljøet og dyrene, er en viktig grunn til å ikke kaste søppel i naturen.

– Dyr kan spise søppel fordi de tror det er mat. Det kan gjøre at de blir kvelt, forgiftet, få indre skader, og blir syke, forklarer Thomas Hartnik, leder for seksjon for avfall og grunnforurensning i Miljødirektoratet.

I tillegg har plast ofte mye miljøfarlige stoffer i seg, forteller Hartnik.

Dyr som får i seg disse miljøgiftene kan ta dem opp i kroppen. Slik kan disse giftene spres oppover i næringskjedene.

Blir til mikroplast

Plast, som flasker og matemballasje, er noe av det verste vi kan legge igjen ute i naturen. Dette kan faktisk ta opptil mange hundre år før det brytes ned, forklarer Hartnik.

For en brusboks er den anslåtte nedbrytningstiden 200 år. En plastflaske vil mest sannsynlig være nedbrutt etter 450 år. Men selv om selve flasken er brutt ned, vet vi ikke om selve materialet noen gang forsvinner helt.

– Plast vil i første omgang brytes ned til små partikler, såkalt mikroplast, og det er uklart om disse partiklene brytes ned i det hele tatt, sier han.

Under ser du en oversikt over nedbrytningstiden for ulike materialer, tall er hentet fra miljøstatus.no.

BREDT SPENN: Illustrasjonen viser en oversikt over nedbrytningstiden for ulike materialer.

Unngå engangsprodukter

Det er flott at folk kommer seg ut på tur, så lenge de tar med seg alt hjem igjen, mener Hartnik.

Han mener et godt sted å begynne er ved å redusere bruken av engangsprodukter, som plastbestikk, engangskopper og engangsgriller.

– Jeg ville også unngått mange produkter som er pakket inn i plastemballasje. Om man har det, skal man ta med seg emballasjen og kaste den i en avfallsbeholder, sier han.

Han oppfordrer også folk til å ta med seg søppel de finner i naturen.

– Jo flere som bidrar til det, jo renere blir det, og jo renere og finere naturen er, jo flottere blir opplevelsen, avslutter han.