Go Norsk Friluftsliv to main content

5 tips til god og enkel mat på bål

Det å lage mat på bål er faktisk ganske enkelt, så lenge du er godt forberedt. Her har vi samlet fem enkle og bålvennlige oppskrifter, som garantert vil skape god stemning rundt bålet.

Foto: Gard Eirik Arneberg
Foto: Gard Eirik Arneberg

Det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes, og med litt forberedelser hjemme kan dere trylle fram lekker mat på bålet. Det finnes mye spennende turmat der ute som ikke inneholder svette brødskiver eller grillpølser. 

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser. 

Her er fem spennende oppskrifter du kan prøve på neste båltur:

Marokkanske kjøttboller

Det marokkanske kjøkken er fullt av farger og smaker, og marokkanske kjøttboller smaker ekstra godt når bålrøyken blander seg med den deilige kryddersmaken. Foto: Mari Kolbjørnsrud

Å lage marokkanske kjøttboller er enklere enn du kanskje tror. Til denne oppskriften trenger du få ingredienser og lite utstyr, og den går raskt å lage. Når den i tillegg smaker helt himmelsk, er det vel bare å teste den ut?

Oppskriften på marokkanske kjøttboller finner du på turmat.no

Arepas

Arepas er små flate brød laget av maismel – sprø utenpå og myke inni. Foto: Kasper Fosser

Arepas spises daglig i flere Sør-Amerikanske land, som Ecuador, Venezuela og Colombia, ofte som tilbehør til annen mat. Arepas spises også ofte som en egen rett til frokost, lunsj, som snack eller kveldsmat, gjerne fylt med ost, kjøtt eller grønnsaker.

Oppskriften på arepas finner du på turmat.no

Quesadilla

Quesadilla kommer fra Mexico og er super å lage på bål. Foto: Kasper Fosser

Hva med å droppe brødskiva til fordel for fylt quesadilla neste gang du er på tur? Quesadilla er tortillalefser – sånne du har til tacoen – fylt med ost, og som grilles. Og som tacoen kommer quesadilla fra Mexico.

Oppskriften på quesadilla finner du på turmat.no

Thaisuppe

Kok suppa på bålet og du får en ekstra god smak. Pass på å røre i gryta så suppa ikke brenner seg. Foto: Kasper Fosser

Denne suppa liker alle! Den er enkel å lage og inneholder friske krydderurter som koriander, ingefær og chili. En klassisk thaisuppe.

Oppskriften på thaisuppa finner du på turmat.no

Crepes

Et godt tips er å helle røra over på en flaske før du drar hjemmefra. Vel fremme er det bare å varme opp stekepanna på bålet. Rist flaska og tilsett litt mer melk om røra har blitt tjukkere på veien. Foto: Gard Eirik Arneberg

Franske pannekaker, crepes, er en tynnere utgave av den «tradisjonelle» norske pannekaken og serveres ofte som dessert. Det er samme innhold i røren, men den har ofte noen færre egg og mer melk, og røren er noe mer tyntflytende fordi pannekakene skal være veldig tynne.

Oppskriften på crepes finner du på turmat.no