Jente som strå ved et vann og holder en fiskestang
Jente som strå ved et vann og holder en fiskestang

Slik er fiskereglene i Norge

Publisert – Sist oppdatert 18.03.2024

Lurer du på hvor du har lov til å fiske? Vi har laget en kort innføring i reglene som gjelder når du skal på fisketur.

Takket være allemannsretten har du lov til å fiske og høste av naturen i Norge, men det finnes noen regler for hvor og hva du kan fiske.

For fiske i sjøen

I sjøen er det gratis fiske, så lenge du bruker fiskestang eller håndsnøre. Fisker du ved stranda, så husk å vise hensyn til badende og andre som bruker området.

Skal du fiske sei eller makrell til eget bruk er det bare å fiske så mye du vil. For andre fiskearter finnes det regler om minstemål. Det betyr at du ikke har lov til å fange småfisk som er under en bestemt størrelse. Målet er at flere fisker skal få leve til de blir store nok til å formere seg.

Det beste du kan gjøre for å unngå å fiske småfisk, er å prøve å tilpasse måten du fisker på. Dette gjør du for eksempel ved å bruke en litt større krok.

fiske

GRATIS HELE ÅRET: I sjøen er det gratis for alle å fiske med fiskestang eller håndsnøre, hele året. Foto: Paulina Cervenka

For fiske i ferskvann

Skal du fiske i ferskvann, gjelder litt andre regler. Det er også ulike fiskeregler for voksne og barn.

En viktig ting å vite, er at barn under 16 år har rett til å fiske gratis i perioden 1. januar til 20. august.

Dette gjelder for fiske med fiskestang og håndsnøre. Det betyr at barn ikke trenger å betale for fiskekort. Hvis man fisker på et sted hvor man normalt må ha fiskekort, har barn under 16 år rett til gratis fiskekort i denne perioden. Men ingen regel uten unntak: Barn under 18 år har ikke gratis fiske av laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag. Her må også disse ha et lokalt fiskekort for elva eller vassdraget. Under kan du lese mer om fiskekort og hvor du får kjøpt det.

De over 18 år må betale fiskeravgift i tillegg til fiskekortet for elva. Fiskeravgiften gjelder for hele sesongen og kan betales via nettet på Miljødirektoratet sine sider.

Fiskekort

Voksne som skal fiske i ferskvann må ha tillatelse til dette av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i.

På nettstedet inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. Ofte kan man også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

Det er greit å vite at det også finnes vann og elver hvor det ikke er lov til fiske. Dette er fordi det er grunneier som har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.

Fiskerens nybegynnertips

– Et godt tips til deg som er nybegynner, er å ikke rote deg bort i jungelen av utstyr og tips. Hold det enkelt, sier kommunikasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Håvard Skjerstad Andersen.

Han mener dette er det viktigste du trenger for å komme i gang med fiske:

  • En vanlig fiskestang med haspelsnelle
  • En god kniv
  • En boks med sluker til saltvann og én til ferskvann.

Hvis du i tillegg lærer deg en enkel slukknute (knute for å feste sluket), har du det du trenger, mener fiskeren.

Vil du vite mer om fisking?

Norges Jeger og Fiskerforbund brenner for fisk og fiskere, og har en god side med både generelle og sesongbaserte fisketips.

Er du nysgjerrig på hvilke aktiviteter forbundet har der du bor, kan du søke opp ditt lokallag eller regionlag her.

Du kan også lese mer om fiskereglene på fiskesidene til Miljødirektoratet og Fiskeridepartementet.

Jente som fisker ved vann

Det er ikke så mye som skal til for å komme i gang med fiske.

Del denne artikkelen