fisking med stang
fisking med stang

Slik er fiskereglene i Norge

Publisert – Sist oppdatert 30.06.2021

Her i Norge er mange muligheter for å drive med fisking – og det er også en viktig del av kulturen vår. Vet du hvilke regler som gjelder når du skal på fisketur?

Allemannsretten gjør at du har lov til å fiske og høste av naturen i Norge, men det finnes noen regler. Her finner du en enkel oversikt over reglene du bør vite om før fisketuren.

For fiske i sjøen

I sjøen er det gratis å fiske for alle, så lenge du bruker fiskestang eller håndsnøre. Fisker du ved stranda, så husk å vise hensyn badende og andre som bruker området.

Skal du fiske sei eller makrell er det bare å fiske i vei.

For andre fiskearter finnes det regler om minstemål. Det betyr at du ikke har lov til å fange småfisk som er under en bestemt størrelse. Målet er at flere småfisk skal få leve til de blir store nok til å formere seg.

Det beste du kan gjøre for å unngå å fiske småfisk, er å prøve å tilpasse måten du fisker på. Dette gjør du for eksempel ved å bruke en litt større krok.

fiske

GRATIS HELE ÅRET: I sjøen er det gratis for alle å fiske med fiskestang eller håndsnøre, hele året. Foto: Paulina Cervenka

For fiske i ferskvann

Skal du fiske i ferskvann, gjelder litt andre regler. Det er også ulike regler for voksne og barn.

En viktig ting å vite, er at barn under 16 år har rett til å fiske gratis i perioden 1. januar til 20. august.

Dette gjelder for fiske med fiskestang og håndsnøre. Det betyr at barn ikke trenger å betale for fiskekort. Hvis man fisker på et sted hvor man normalt må ha fiskekort, har barn under 16 år rett til gratis fiskekort i denne perioden. Men ingen regel uten unntak: Barn har ikke gratis fiske av laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag. Her må også disse ha fiskekort. Fram til de er 18 år trenger de kun det lokale fiskekortet. Er man over 18 år må man betale Fiskeravgift i tillegg til fiskekortet for elva. Fiskeravgiften gjelder for hele sesongen og kan betales via nettet på Miljødirektoratet sine sider.

Voksne som skal fiske i ferskvann må ha tillatelse til dette av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i.

På nettstedet www.Inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. På mange steder kan man også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

Det er greit å vite at det også finnes vann og elver hvor det ikke er lov til fiske. Dette er fordi det er grunneier som har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.

fisking

Barn under 16 år fisker gratis i ferskvann hele sommerhalvåret. Foto: Joe Urrutia

 

Fiskerens nybegynnertips

– Et godt tips til deg som er nybegynner, er å ikke rote deg bort i jungelen av utstyr og tips. Hold det enkelt, sier kommunikasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Håvard Skjerstad Andersen.

Hvis du er nybegynner, foreslår Skjerstad Andersen å starte med å bruke en vanlig fiskestang med haspelsnelle. Han råder deg også til å skaffe deg en god kniv, én boks med sluker til saltvann og én til ferskvann.

– Hvis du i tillegg lærer deg en enkel slukknute (knute for å feste sluket), da har du «alt» du trenger, sier fiskeren.

Og hvilken fisk smaker best på grillen eller i stekepanna? – Prøv å fiske etter sei og makrell i sjøen, og ørret og abbor i ferskvann, er rådet fra Skjerstad Andersen.

På Norges Jeger- og Fiskerforbunds egen nettside finner du mange gode tips for å komme i gang med fisking. Her finner du både tips for ferskvannsfiske og for deg som søker lykken i saltvann.

 

– Ikke rot deg bort i jungelen av utstyr og tips, er rådet fra kommunikasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Håvard Skjerstad Andersen. Foto: NJFF

 

Vil du lære mer om fisking?

I sommer arrangerer Norges Jeger og Fiskerforbund Introfiske-kurs, som er åpne for alle. Kursene foregår over hele landet. Høres dette interessant ut? Her kan du lese mer om kursene, og finne kurs i nærheten av der du bor.

Du kan også lese mer om fiskereglene på fiskesidene til Miljødirektoratet og Fiskeridepartementet.

I denne saken fra Visit Norway finner du også mange gode tips om fisking.

Del denne artikkelen