Go Norsk Friluftsliv to main content

Slik er fiskereglene i Norge

Lurer du på hvor du har lov til å fiske? Takket være allemannsretten har du lov til å fiske og høste av naturen i Norge, men det finnes noen regler for hvor og hva du kan fiske. Her har vi har laget en kort innføring i reglene som gjelder når du skal på fisketur.

Foto: Birgitte Brattekleiv
Foto: Birgitte Brattekleiv

Dette gjelder ved

I sjøen er det gratis å fiske, så lenge du bruker fiskestang eller håndsnøre. Fisker du ved stranda må du huske å vise hensyn til badende og andre som bruker området.

Skal du fiske sei eller makrell til eget bruk er det bare å fiske så mye du vil. For andre fiskearter finnes det regler om minstemål. Det betyr at du ikke har lov til å fange småfisk som er under en bestemt størrelse. Målet er at flere fisk skal få leve til de blir store nok til å formere seg.

Det beste du kan gjøre for å unngå å fiske småfisk er å prøve å tilpasse måten du fisker på. Dette gjør du for eksempel ved å bruke en litt større krok.

Skal du fiske i ferskvann, gjelder litt andre regler. Det er også ulike fiskeregler for voksne og barn.

En viktig ting å vite, er at barn under seksten år har rett til å fiske gratis i perioden 1. januar til 20. august.

Dette gjelder for fiske med fiskestang og håndsnøre. Det betyr at barn ikke trenger å betale for fiskekort. Hvis du fisker på et sted hvor du normalt må ha fiskekort, har barn under 16 år rett til gratis fiskekort i denne perioden. Men ingen regel uten unntak: Barn under 18 år kan ikke fiske laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag uten å betale. Her må også disse ha et lokalt fiskekort for elva eller vassdraget. Under kan du lese mer om fiskekort og hvor du får kjøpt det.

De over 18 år må betale fiskeravgift i tillegg til fiskekortet for elva. Fiskeravgiften gjelder for hele sesongen og kan betales via nettet på Miljødirektoratet sine sider.

Voksne som skal fiske i ferskvann må ha tillatelse til dette av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i.

På nettstedet inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. Ofte kan du også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

Det er greit å vite at det også finnes vann og elver hvor det ikke er lov å fiske. Det er fordi grunneier har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.

FISKER GRATIS: Barn under 16 år fisker gratis i ferskvann mellom 1. januar og 20. august. Foto: Paulina Cervenka

Nybegynnertips til deg som vil prøve fiske

Et godt tips til deg som er nybegynner, er å ikke rote deg bort i jungelen av utstyr og tips. Hold det enkelt og lær deg en enkel slukknute (knute for å feste sluken), så er du på god vei.

Her er 8 tips til hva du bør ha med på fisketur:

  1. Fiskekort
  2. Noe å spise på, naturen har ingen «fangstgaranti»
  3. Fiskestang, snøre og snelle
  4. En utstyrsboks med forskjellige sluker beregnet for litt forskjellig type fisk, eller agn om du vil fiske med dupp
  5. En god kniv
  6. Førstehjelpsutstyr 
  7. Myggspray 
  8. Godt med klær, det kan bli kjølig utover kvelden, og ekstra sokker hvis du plumper