Go Norsk Friluftsliv to main content

Høstferie: slik opplever du naturen på lavbudsjett

En aktiv høstferie ute i naturen trenger ikke å koste skjorta.  Se våre tips til hvordan du kan nyte årstidens flotte farger på lavbudsjett.

Foto: John Petter Nordbø
Foto: John Petter Nordbø

Du trenger ikke å tømme familiens sparekonto for å få en fin høstferie. Naturen ligger der og venter, og med allemannsretten som din gratisbillett har du mange flotte turer i vente.

Her er våre beste tips til hyggelige høstaktiviteter utendørs som ikke svir i lommeboka.

Nyt utsikten med lånt utstyr 

Utsikten er like fin med lånt utstyr. Visste du at det helt siden 90-tallet har eksistert utlånssentraler der du kan låne frilufts- og sportsutstyr helt gratis?

Drømmer du om å gå høsten i møte med et telt, et SUP-brett, en kajakk eller en god tursekk, er sjansen stor for du finner det på utlånssentralene.

Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enkelt å låne og reservere utstyr, så sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som finnes der du bor. Andre gode muligheter er å spørre familie og venner om du kan få låne utstyr av dem, eller å høre med naboer. De fleste blir bare glade for at utstyret kommer til nytte når de ikke bruker det selv.

Visste du at over halvparten av oss har turutstyr liggende som vi ikke bruker?

Sov gratis i ei bu 

Statskog er de som forvalter statseide skog og fjelleiendommer i Norge. De har en rekke åpne buer hvor du kan overnatte helt gratis, for en friluftsopplevelse utenom det vanlige. 

Hyttene er både fine dagsturmål eller kan gi ly over natten for deg som er ute etter en overnattingsmulighet. Oversikt over de over 100 buene som finnes rundt om i landet, finner du på  Statskog.no.

Også Norges Fjellstyresamband og Friluftsrådene rundt om i landet tilbyr rimelig eller gratis hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter.

Høst av naturen 

Hva med å bruke høstdagene til å nettopp høste? Soppsesongen starter ofte allerede i juni, og kan vare helt til uti november. Lærer du deg noen enkle sopper, er høsten perfekt for å på skattejakt i naturen. Her finner du en nybegynnerguide til sopp.

Når du først kommer i gang med soppsanking er det lett å bli hekta. Ikke bare får du et morsomt mål med turen, men også belønningen med et deilig selvplukket måltid når du kommer hjem.

Frister det ikke med sopp, kan det være kjekt å vite at du også kan fiske gratis i saltvann året rundt. For innlandsfiske må alle over 16 år ha fiskekort.

KANTARELL: Det å høste av naturen, og for eksempel nyte et selvplukket soppmåltid, er en verdsatt naturopplevelse. Foto: Nina Volstad

La deg inspirere av gratis apper 

Enten du vil ha inspirasjon til en tur i nærmiljøet, i fjellet eller i marka, finnes det mange gratis apper og nettsider som kan hjelpe deg.

  1. UT.no er hele Norges turplanlegger fra Den Norske Turistforeningen, og finnes både som app og nettside. 
  2. Kartverkets Hvor? er en nyttig gratisapp der du finner kart tilsvarende deres topografiske hovedkartserie «Norge 1:50 000», som lastes ned rett på mobilen.
  3. Fjelltoppjakten gir deg inspirasjon og mulighet til å samle på topper der du bor.
  4. Hjelp 113-appen fra Norsk Luftambulanse sørger for at du holder deg trygg på tur og sikrer rask hjelp dersom uhellet skulle være ute.
GIR MULIGHETER: Gratis apper og nettsider kan være nyttige i planleggingen og er også et lurt sted å hente turinspirasjon. Foto: Synne Kvam

Tenn et bål 

Når høstmørket kommer snikende, og dagene blir både kortere og kaldere, er det lite som er hyggeligere enn å samles rundt et bål. Bålet gir en helt egen stemning, som du ikke får resten av året. Lag mat, bålkaffe eller bare nyt muligheten til å ha den gode samtalen og roen bålet gir. 

Mange kommuner har lett tilgjengelige, tilrettelagte bålplasser, og flere er også tilknyttet gapahuker der du kan søke ly om det regner. Disse finner du gjerne på kommunens nettside.