En nybegynnerguide til sopp

Publisert – Sist oppdatert 18.03.2024
Tekst: Wanda Nordstrøm – Foto: Paulina Cervenka

Er du usikker på hvilke sopper som er spiselige? Eller hvor du finner sopp? Vi har samlet nybegynnertips til høstens skattejakt.

Takket være allemannsretten kan alle fritt plukke bær og urter i skogen og på fjellet, men terskelen for å plukke sopp virker litt høyere for mange. Når du først kommer i gang, så er det lett å bli hekta, advarer Lene Johansen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

– Det kan minne litt om Pokemon Go, bare på ordentlig! Og når du finner spiselige ting i naturen, så kan du ta det med hjem. Etter hvert som man lærer seg flere arter, blir du hektet på å lære mer.

Men hvilke sopper er egentlig trygge for en nybegynner? Og hvor går man? Her får du vite det du trenger for å komme i gang med soppsankingen.

Dette bør du tenke på før turen

Før turen bør du pakke med deg litt utstyr til å sanke soppen med. Bruk det du har hjemme, du trenger ikke kjøpe masse utstyr.

Du trenger:

  • Noe å plukke i: En kurv/pappkartong/plastboks/et handlenett
  • En liten kniv

Kjekt å ha:

  • En liten børste til å rengjøre soppen med
  • Plastbegre til sopp du er usikker på

Det er lurt å ha med en kurv, en pappkartong eller plastbokser, til å sanke soppen i. Fordelen med kurv, istedenfor bærenett eller plastpose, er at soppen ikke blir most. Med kurv eller pappkartong slipper du også at soppen blir klam og fuktig.

Du bør også ha med deg en liten kniv og gjerne en børste, om du har det. Det finnes egne soppkniver med børste på kniven, men om du ikke har det kan du ta med en tannbørste eller liten malerkost. Kniven og kosten bruker du til å rense soppen i skogen. Det er mye enklere enn å rengjøre soppene etter du kommer hjem. Ikke ta med sopp hjem som du ikke ville tatt med hjem fra butikken, råder Norges sopp- og nyttevekstforbund. Da sparer du deg for mye arbeid.

I tillegg til dette anbefaler forbundet å ha med plastbegre som de man kjøper druer og jordbær i , hvor du legger sopper du er usikker på, og vil sjekke når du er kommet hjem eller hos en soppkontroll, som du kan lese mer om under.

KURV: Det er lurt å plukke soppen i en kurv, eller pappkartong, da blir ikke soppen klam og fuktig. Foto: Paulina Cervenka

På sopptur

Når kurven er pakket er det på tide å komme seg ut, men hvor finner man egentlig sopp?

Det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal lete, særlig fordi folk liker å holde sopp-plassene sine hemmelige. Lene Johansen forteller at man bør være på utkikk etter skog hvor det er mye mose på bakken, og ikke noe særlig med bærlyng.

– Gå gjerne i litt eldre skog, i skoger med mye hogst så er det ikke like mye mose, forklarer hun.

Har du først fått øye på en sopp, så er det ganske sikkert flere i nærheten. De liker seg gjerne der det er litt fuktig. Norges sopp- og nyttevekstforbund har samlet en oversikt over enkle nybegynnerarter.

Sikre sopper for deg som er nybegynner

KANTARELL

Illustrasjon: Inger Anne Lysebraathe/Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Kantarellen er traktformet og kjøttfull. På undersiden av hatten har den gaffeldelte ribber. Fargen varierer fra lysegul til gylden gul. Den har en fruktig lukt. Kantarellen har en forvekslingsart som ikke er giftig, men som smaker vondt. Du skiller dem ved at kantarellen har ribber og den andre har skiver. Hvis du skraper på undersiden av hatten og det lett løsner, er det skiver, og ikke en kantarell. Vokser i løv og barskog (Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund).

 

MATBLEKKSOPP

Illustrasjon: Inger Anne Lysebraathe/Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Matblekksopp finner du på plener og i parker. Navnet har den fra det karakteristiske «blekket» nederst på hatten, som sprer seg oppover ettersom soppen blir eldre. Plukk unge matblekksopper, uten blekk. Den har en giftig forvekslingsart (grå blekksopp), du skiller dem ved at matblekksoppen har flisete skjell på hatten, mens grå blekksopp har en glatt hatt. Matblekksoppen skal ikke tørkes, men kan legges i vann for å holde seg fine. En god matsopp (Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund).

 

LYSE PIGGSOPPER

Illustrasjon: Inger Anne Lysebraathe/Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Det er to lyse piggsopper: Blek piggsopp og Rødgul piggsopp. Begge er lyse i fargen og kjennetegnes av de lyse myke piggene under hatten. Piggene faller lett av ved berøring. De har ingen farlige forvekslingsarter. Vokser i løv og barskog. Begge soppene er gode å steke med smør i panna (Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund).

 

MATRISKER

 

FURUMATRISKE/Illustrasjon: Hermod Karlsen/Norges sopp- og nyttevekstforbund.

GRANMATRISKE Illustrasjon:  Inger Anne Lysebraathe/Norges sopp- og nyttevekstforbund.

To arter matrisker; Furumatriske og Granmatriske, som skilles ved hvilken type skog de vokser i. De har oransje til rødlig hatt og stilk. Et viktig kjennetegn er den gulrotfargede melkesaften, som pipler frem når du kutter i de. Kjøttet er litt sprøtt og smuldrer lett, istedenfor å trevles.

Soppkontroll

Det er svært viktig at du er sikker på at soppen du har funnet er spiselig. De første gangene du plukker sopp kan det være lurt å få noen andre til å sjekke den.

Det er to måter du kan gjøre dette på: Du kan gå på en soppkontroll, der er det eksperter som hjelper deg å artsbestemme soppen. Sopp- og nyttevekstforbundet har soppkontroller over hele landet, gjennom sesongen. Sjekk her for oversikt over din nærmeste kontroll.

Hvis det ikke er noen soppkontroll i nærheten av deg, kan du laste ned appen Digital Soppkontroll. I appen kan du laste opp bilder, så vil soppsakkyndige svare deg på om det er en matsopp eller ikke.

Tips til tilberedning av sopp

Tilbake fra turen bør du bearbeide soppen, enten du skal spise den med en gang, tilberede ferdige retter du kan fryse ned, eller oppbevare den til senere. Du bør ikke spise rå sopp, da du kan få mageproblemer. Enkelte sopper er giftige i rå tilstand.

Før du setter i gang bør du forsikre deg om at du har renset soppen godt nok. Hvis du ikke var så nøye i skogen kan du spre soppen ut over et kjøkkenhåndkle. Fjern blader, bårnåler og rusk og sjekk om soppen er markspist. De største soppene kan du dele i to eller flere biter, slik at all soppen er jevnstor.

Det er flere metoder for å tilberede sopp, du kan steke, forvelle, tørke, hermetisere, sylte eller råfryse soppen. Hvilken metode som egner seg best, kommer litt an på hva slags sopp du har funnet. Det er masse gode tips og oppskrifter på nett, så her er det bare å lete seg frem.

Smørstekt kantarell

En klassiker som er kjempegod og veldig lettvint, er smørstekt kantarell på ristet brød.

Du trenger:

  • kantarell
  • salt og pepper
  • smør eller Snøfrisk
  • brød
  • ferske urter (om ønskelig)

Putt ferdig renset kantarell i stekepannen på middels til høy varme. Kantarellen kan gi fra seg en del væske, så stek den helt tørr, eller hell av vesken. Deretter tilsetter du smør, salt og pepper etter smak. Mens kantarellen steker, putt brødskivene i ovnen eller brødristeren, og varm skivene til de får en gylden skorpe. Server skivene med litt smør, eller Snøfrisk, og generøst med kantarell på toppen. Du kan godt pynte med litt gressløk eller persille.

Nytes best som kveldsmat, etter en dag i skogen!

Kantareller som stekes i panne på bål

RENSING: Fjern blader, bårnåler og annet rusk med en liten børste. Kutt vekk stygge deler, og sjekk at soppen ikke er markspist. Foto: Nina Volstad

Del denne artikkelen