Eirik Gripp Bay er speiderleder i KFUK-KFUM-speiderne, og har mye erfaring med å tenne bål i all slags vær. Her er hans beste tips for å få fyr på bålet.
Slik lager du et bål
- Legg et lag med vedkubber på et brannsikkert underlag. Det kan være en godkjent bålplass, hardtrampet snø eller lignende.* Du bør begynne med den våteste, dårligste veden i bunnen, da får den tid til å tørke av glørne som arbeider seg nedover.
- Legg et litt kortere lag med kubber på tvers av det andre.
- Fortsett med å legge lag på lag med kubber oppå hverandre i en trinnvis pyramide. Lagene bør ligge på tvers av hverandre.
- Så bygger du en liten tipi med småkvist og tørr ved øverst, som du tenner på. Da har du bål i en times tid, uten at du behøver å legge på en eneste pinne.
- Tenn bålet fra toppen av, og ikke fra bunnen, slik mange gjør. Et bål bør være toppfyrt, i alle fall hvis det er mer enn ti cm snø på bakken.
*Pass på å aldri tenn bål på svaberg eller berg. Dette fordi steinen kan sprekke av varmen fra bålet, og det blir varige sår i underlaget.
Andre tips til bålet
- Vær ditt eget vindskjold. Det er ikke bare snø som kan by på utfordringer. Hvis det blåser mye kan det ofte være vrient i selve oppfyringsøyeblikket. I så tilfelle kan et enkelt vindskjold være løsningen. Det enkleste skjoldet for vinden er faktisk deg selv. Legg deg ned og «rundt» bålet, slik at du skjermer både fyrstikken og bålet for vinden. Tenk også over om du kan plassere bålet et sted der det er naturlig ly.
- Lær deg ordet «akselleranter». Dette er kanskje ikke et begrep du har et forhold til. Men det kan være greit å lære deg om du vil lykkes med bålet. Akselleranter kan være så mangt. I praksis er det alt du kan finne ute i skog og mark, som hjelper deg å få fyr på, eller holde liv i, bålet, forklarer han.
- Kvae fra grantrær kan hjelpe deg å holde liv i bålet. Det er heller ikke vanskelig å finne. Kvaen oser ofte ut fra sår i grana, for eksempel der hvor en grein har knekt av. Det danner store klumper, og kan ganske enkelt plukkes rett fra treet. Det er klissete saker, så ikke putt det i lomma!
- Never, som er barkelaget på bjørketrær, er også en super aksellerant. Den du finner på død bjørk er å foretrekke, for da unngår du å skade treet. Har du litt never tilgjengelig, er sjansen stor for at du får fyr på bålet.