Go Norsk Friluftsliv to main content

Slik får du fyr på bålet

Det er ikke alltid like lett å få fyr på bålet, eller vite hvordan du kan fyre bål samtidig som du tar vare på naturen. Heldigvis finnes det mange tips og triks du kan ta i bruk, og her har vi samlet noen av dem. God båltur!

Foto: John Petter Nordbø
Foto: John Petter Nordbø

Eirik Gripp Bay er speiderleder i KFUK-KFUM-speiderne, og har mye erfaring med å tenne bål i all slags vær. Her er hans beste tips for å få fyr på bålet.

Slik lager du et bål

  1. Legg et lag med vedkubber på et brannsikkert underlag. Det kan være en godkjent bålplass, hardtrampet snø eller lignende.* Du bør begynne med den våteste, dårligste veden i bunnen, da får den tid til å tørke av bålet som skal jobbe seg nedover.
  2. Legg et litt kortere lag med kubber på tvers av de kubbene du la først.
  3. Fortsett med å legge lag på lag med kubber oppå hverandre, og på tvers av hverandre.
  4. Bygge så en liten pyramide med småkvist og tørr ved øverst. Det er denne pyramiden på toppen av bålet du til slutt tenner på.
  5. Tenn bålet fra toppen av. Et bål bør nemlig være toppfyrt, i alle fall hvis det er mer enn ti cm snø på bakken. Da har du bål i en times tid, uten at du behøver å legge på en eneste pinne.
  6. Vær ditt eget vindskjold. Av og til kan været gjøre at det blir litt vanskelig å få tent bålet. Det er ikke bare snø som kan by på utfordringer. Hvis det blåser mye kan det ofte være vrient å tenne på bålet og få fyr. Løsningen kan være at du bruker deg selv som et skjold mot vinden. Legg, eller sett deg ned og «rundt» bålet, slik at du skjermer både fyrstikken og bålet for vinden. Tenk også over om du kan plassere bålet et sted der det er naturlig ly.
  7. To ting som kan hjelpe deg å få fyr, og holde liv i bålet er never og kvae. Never, som er barkelaget på bjørketrær, er supert å bruke når du skal tenne på bålet. Den du finner på død bjørk er å foretrekke, for da unngår du å skade levende trær. For å holde liv i bålet du nettopp har tent kan du bruke Kvae fra grantrær. Det er heller ikke vanskelig å finne. Kvaen oser ofte ut fra sår i grana, for eksempel der hvor en grein har knekt av. Det danner store klumper, og kan ganske enkelt plukkes rett fra treet. Det er klissete saker, så ikke putt det i lomma!

*Pass på å aldri tenn bål på rullestein, svaberg eller berg. Dette fordi stein og berg kan sprekke av varmen fra bålet, og da blir det varige sår i naturen. 

TOPP TRIKS: For å god fyr når det er snø ute, kan det være smart å tenne bålet fra toppen av, forklarer Bay. Foto: Eivind Marienborg
  1. Husk bålforbudet mellom 15. april og 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål, hvis det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter store mengder regn, eller mens det fremdeler er snø på bakken. Les mer om bålreglene her.
  2. Ta med ved hjemmefra, eller bruk døde greiner og kvister du finner på bakken. Det er ikke lov å gjøre skade på friske trær for å skaffe brensel til bålet. Ta med deg ved hjemmefra hvis du ikke vet at du kan finne tørre greiner og kvister dit du skal. La også døde trær stå eller ligge i fred. Disse er ofte hjem til insekter og sopp, og er viktige for økosystemet der de er. I nasjonalparker, naturreservat og andre verneområder er det egne regler, og noen steder er det også forbudt å sanke død ved. Sjekk derfor før du drar på tur. 
  3. Velg et sted der du ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en sandstrand i nærheten? Lag bål der. Bruk eventuelt steiner du finner for å avgrense bålet og ta vare på underlaget. Vi skal aldri tenne bål på rullestein, berg eller svaberg. Berget og steinen kan sprekke av varmen fra bålet, og det gir varige skader på naturen.
  4. Sjekk vær- og vindforhold – og ha vann tilgjengelig. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og sjekk brannfarevarselet der du er. Tenk også over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne, eller sørge for at du har med deg nok vann på tur. 
  5. Brenn kun ved og papir. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, fordi det avgir farlige gasser og ikke er brennbart. Legg det heller i søppelposen du har med på tur, og ta det med deg hjem igjen. Husk: Det vi klarer å bære med oss ut i naturen, klarer vi å bære med hjem igjen.
  6. Slukk godt og rydd etter deg. Slukk bålet godt, og sjekk at glørne er helt sluknet før du går. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg alt søppel hjem, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, og brukt, i naturen.

3 nyttige bål å kunne

Hvilke typer bål finnes og hva egner de seg til? Forskjellig typer bål har forskjellige bruksområder, så her kommer derfor tre ulike båltyper du kan ha nytte av når du er på tur.

 

På turmat.no finner du gode forslag til turmatoppskrifter fra hele verden som egner seg på både pagodebålet og jegerbålet.

 

Foto: Kasper Fosser

Pyramidebål

Pyramidebål

Et pyramidebål er den båltypen du gjerne lærer å bygge først. Bålet har form som en pyramide, derav navnet. Mange av de andre båltypene har pyramidebålet som base. 

  1. Start med å bygge bålet innenfra, med en liten, luftig haug med lettantennelig materiale. Det kan være never, tørr mose, trefliser, barkebiter og eventuelt avispapir.
  2. Bygg en pyramide over med små pinner
  3. Fyll på med litt større pinner
  4. Tenn på
  5. Når bålet har tatt fyr, legg på større vedkubber

Pagodebål

Pagodebål

Et pagodebål er et fint bål til turbruk, enten du vil lage mat, koke kaffe eller bare kose deg. Pagodebålet er det bålet som passer best om vinteren, helst med kraftig rå ved i bunnen som en beskyttende såle mot det fuktige underlaget. Fordi bålet tennes på i toppen bruker det tid før det smelter ned i snøen.

  1. Start med å legge to av de største vedkubbene parallelt som et slags gulv.
  2. Fortsett med å legge to og to kubber hver sin vei oppover i et par lag, og ha gjerne litt avstand mellom kubbene slik at det kommer luft til.
  3. Så lager du et lite pyramidebål på toppen. Er veden i bunnen fuktig, vil denne tørke underveis fordi bålet brenner nedover.

Jegerbål

Jegerbål

Jegerbålet er et bra bål til matlaging. 

  1. Finn to-tre like store, stabile steiner eller solide kubber. 
  2. Sett dem tett slik at det går an å sette en gryte oppå dem, men med litt avstand slik at du kan legge ved under. Bruker du kubber, skal de stå på høykant. 
  3. Tenn et lite pyramidebål i midten mellom steinene. 
  4. Legg flere pinner imellom steinene eller kubbene etter hvert som det tar fyr
  5. Kjelen står stødig og varmen kan enkelt reguleres ved å legge inn småved når det er behov for det. Kjelen kan også enkelt trekkes til side hvis det blir for varmt.

Slik får du fyr på vinterbålet

Ragnhild fra Norges speiderforbund viser hvordan du kan bygge opp et pagodebål. Det er en bålvariant som fungerer bra når det er mye snø på bakken, eller til matlaging.