Go Norsk Friluftsliv to main content

Sånn lager du mat på tur uten bål

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud, men det betyr ikke at du ikke kan lage nydelig mat i friluft.

Foto: Kasper Fosser
retten shakshouka tilberedt i panne med gassbrenner i bakgrunnen
Foto: Kasper Fosser

Det finnes flere gode alternative varmekilder til bålet. Hva med å lage noe digg mat på stormkjøkken? Du kan også ta med en deilig salat, ha suppe på termos, eller ekstra god niste hjemmefra.

Alternativer til bål

Bruk av kokeapparater er som oftest tillatt, også innenfor perioden med bålforbud. Men når det er svært tørt, kan det bli totalforbud mot all bruk av ild. Sjekk derfor alltid informasjon i din kommune om gjeldende regler.

Kokeapparater er lett å ta med seg ut, og det gir også raskere matlaging enn et bål, fordi du lettere kan justere varmen. Det finnes ulike typer kokeapparater, og det vanligste er gassbrenner. Mange kaller en gassbrenner for en primus, selv om primus egentlig er en gassbrenner-produsent. Et stormkjøkken inneholder kjeler og panner for matlaging.  

Gassbrennere finnes i ulike varianter. Alle kobles til en gassboks, enten på toppen av gassboksen eller med en slange. En variant av gassbrennere kan kobles direkte på stormkjøkkenet.

Foto: Kasper Fosser

Fra venstre:

  1. Gassbrenner koblet til gassboks med en slange.
  2. Gassbrenner til stormkjøkken, koblet til gassboks med en slange.
  3. Toppmontert gassbrenner, som skrus direkte på gassboksen.

Et stormkjøkken inneholder kjeler og gryter til matlagingen.

Foto: Kasper Fosser

Stormkjøkken på 1 - 2 - 3 - 4!

  1. Et stormkjøkken inneholder kjeler og stekepanne til matlagingen,  og er pakket sammen til en håndterlig størrelse.
  2. Plasser gassbrenneren på stormkjøkkenet og koble den til gassbrennen med slangen.
  3. Nå er stormkjøkkenet klart for bruk.
  4. Skru på gassen ved å åpne ventilen på brenneren. Gassen vil ledes gjennom slangen og ut i brenneren. Tenn på med en fyrstikk eller lighter. Nå kan du sette en kjele på varmen.

Gassbrennere – bruk og sikkerhet

  • Gass fungerer fint ned til ca. -10 grader. Ønsker du å bruke gass under kaldere forhold, finnes det egen vintergass. 
  • Gassbokser kan kjøpes i for eksempel sportsbutikker og på bensinstasjoner. 
  • En 230-grams gassboks brenner i ca. 70 minutter på full effekt (med forbehold om vind, temperatur og type brenner).
  • Husk at også gassbrenner har åpen flamme, og det er viktig å vurdere potensiell spredningsfare. 
  • Ha slukkemiddel (vann) tilgjengelig. 
  • Det kan være lurt å plassere gassbrenneren på stein eller berg for å få stabilitet og med god avstand til vegetasjon. 

Tips til forberedelser – hvordan gjøre det enkelt å lage mat ute?

  • Å gjøre noen av forberedelsene hjemme kan spare deg for både tid og ekstra utstyr når du lager mat ute. For eksempel kan du kutte opp grønnsaker, steke kjøtt eller lage deig hjemme.

    Foto: Ishah Lind-Hansen
  • Enkle oppskrifter med få ingredienser kan være lurt. Tenk på at du skal bære det med deg, og velg ingredienser som ikke veier så mye.
  • Bruk små bokser, poser eller flasker til oppkuttede ingredienser, krydder, sukker, olje etc.  
  • Du kan også lage maten helt ferdig hjemme og ha den på en termos (for eksempel suppe eller gryte) eller varme den opp på kokeapparatet.  
  • Let etter mat i naturen, for eksempel sopp, bær og ville vekster. Det gjør turopplevelsen enda hyggeligere. 
  • Mangler du utstyr? BUA, Skattkammeret og Frilager er nasjonale ordninger for utstyrsutlån som kan benyttes av både privatpersoner og grupper. Her kan du sjekke ditt lokale tilbud og låne turutstyr gratis. 

Oppskrifter

Her er tips til fem gode oppskrifter du kan prøve å lage, uten bål:

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka er berbersk for grønnsaksragu. Den kommer egentlig fra Tunisia, men er populært i hele Nord-Afrika og Midtøsten. Shakshouka funker like bra som frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og er like god dagen etter (så lenge den har vært oppbevart kjølig nok). 

Se full oppskrift på Shakshouka her.

Suppe på termos

Suppe på termos

Lag en god suppe hjemme og ha den på termos. Vips, så har du en ferdig lunsj eller middag som kan nytes ute. Prøv en av våre mange gode suppeoppskrifter på turmat.no eller prøv denne nydelige søtpotetsuppa med oppskrift fra vår ambassadør Adriana Finstad. Vil du ha en vegetarvariant av denne suppa, er det bare å droppe baconet. 

Se full oppskrift på søtpotetsuppe med bacon her.

Couscous-salat

Couscous-salat

Couscous-salat er enkelt å lage ute på tur, men du kan også lage den på forhånd og ta med ferdig salat ut. Couscous er semulegryn fremstilt av durumhvete, og brukes mye i det nord-afrikanske kjøkken, spesielt i Marokko. Koking av couscous går raskt og egner seg derfor svært godt til matlaging ute. 

Full oppskrift på couscous-salat finner du her.

Wrap

Wrap

Wraps er super turmat. Du kan forberede den hjemme og ta med deg ut, eller lage alt når du er på tur. Folk i Mexico, Middelhavet og Sør-Asia har spist wraps siden før 1900-tallet. Meksikanere refererer til dem som burritos, og de kommer i forskjellige ingrediensvarianter. Hovedsakelig brukes hvetemel eller mais, og lefsene er fylt med kjøtt, bønner, ris, ost eller andre ingredienser. Her er en god variant fylt med kylling.

Full oppskrift på wrap finner du her.

Tur-tapas

Tur-tapas

Det skal ikke mye til for å lage en god tapas-tallerken. Selv om maten består av mange ulike småretter, er det mye som spises mer eller mindre ubehandlet.  kan lages uten oppvarming, slik at du hverken trenger primus eller bål. 

Se full oppskrift på turtapas her.

Turmat vietnamesisk pizza VOF

Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden bygger bro mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur. Her finner du enda flere oppskrifter og kan lese om hvordan du kan bruke turmat som inkluderingsverktøy i ditt friluftsliv.
 

Icon
Bål

Slik er bålreglene i Norge

Her finner du informasjon om når bålforbidet er, hvordan finne godkjente bålplasser og tips til godt bålvett.

Icon