Go Norsk Friluftsliv to main content

Her er tipsene til deg som vil sove ute om vinteren

Nysgjerrig på vintertelting? Vi har samlet tips og råd til hvordan du kan få en god vinternatt ute fra Stine Schultz Heireng, generalsekretær i Speiderne og friluftsentusiast Bodil Gilje.

Foto: Bodil Gilje
Foto: Bodil Gilje

Frykt for å fryse gjør at mange har en ekstra terskel for å sove ute i naturen i vinterhalvåret. Men så lenge du har riktig utstyr kan en vinternatt ute bli en flott opplevelse.

Er du nybegynner er det lurt å starte med en tur nær der du bor, så du får testet at du har det du trenger før du begir deg ut på langtur.

Det forteller Stine Schultz Heireng, generalsekretær i Norges speiderforbund, som har sovet ute mange vinternetter. Hun mener det ikke er så mye som skal til for å få en behagelig natt, så lenge du er godt forberedt.

– Vinterturer i telt krever litt mer utstyr enn på andre tider av året, men gir deg fine opplevelser og masse mestringsfølelse. Med litt forberedelser kan teltet virkelig bli en koselig og lun plass med gode liggeunderlag og soveposer, sier Schultz Heireng.

HYGGE I TELTET: Kos og hygge er alfa og omega på turen, mener generalsekretæren i Norges Speiderforbund. Foto: Hege Schultz Heireng

Friluftsentusiast Bodil Gilje elsker vinterovernatting

En annen som har blitt bitt av vinterovernatting-basillen er friluftsentusiast Bodil Gilje. Hun forteller entusiastisk at vinterovernatting har blitt en ting hun virkelig elsker, og at det er særlig stillheten og mystikken vinternatten fører med seg hun liker så godt. Snøen gjør at man kan campe nesten hvor som helst, og muligheten til å bruke pulk gjør det mye enklere å frakte alt turutstyret man føler man trenger for en komfortabel vinternatt.

– Første gang jeg vinterteltet i 2016 med minus tjue grader var jeg ikke så godt forberedt, men jeg hadde heldigvis nok ullklær med. Jeg hadde på meg alle klærne jeg hadde med meg på kvelden, og sov med fire ullgensere på én gang. Jeg så ut som Michelin-mannen da sola gikk ned på kvelden, og kulda kom. Andre og tredje gangen var jeg litt bedre forberedt, men også det var en læringskurve, minnes Bodil Gilje.

MAGISK: Bodil Gilje har siden høsten 2016 rukket mange vinterovernattinger i telt og hengekøye, og har lærte seg med tiden å elske det.

Her er tipsene til deg som vil sove ute om vinteren

  1. Start med en tur i nærmiljøet, for å teste ut telt og utstyr.
  2. Er du under tregrensa, trenger du ikke et eget fjelltelt, men det må tåle værforholdene. Tunneltelt er å foretrekke om vinteren, da de oftest har lavere profil og er enkle å sette opp. For de som vil hygge seg på tur ville jeg anbefalt å finne et telt man kan sitte oppreist i.
  3. Pakk godt med varme klær, helst i ull, og bruk plastposer for å holde det tørt. Husk gode ullsokker eller bruk en tykk ullgenser som du snur opp ned og trer over føttene.
  4. Bruk gjerne to soveposer, helst en tynn sovepose inni en tykkere. Er posen for lang, kan man fort bli kald. Justerer eventuelt lengden ved å knyte en stropp rundt den nederste delen av posen.
  5. Bruk helst to tykke skumliggeunderlag oppå hverandre. Styr unna oppblåsbare underlag, da de ikke holder like godt på varmen.
  6. Ha med nok mat og drikke. Spis gjerne proteinrik, varm mat med mye væske i før du legger deg. Det er enkelt å ha med på termos, og hjelper kroppen å holde seg varm og hydrert natten gjennom.
  7. Sett opp teltet i naturlig ly, med kortsiden mot vinden. Bruk heller en bardun for mye, enn for lite. Sikre teltet i snøen ved å bruke ski eller staver som snøplugger, som du trykker godt ned.
  8. Husk å børste snø av klærne før du går inn i teltet, så det ikke blir vått. Et tips er å bruke en skobørste.
  9. Beveg deg og få varmen i kroppen, og gjør unna dobesøk, før du legger deg i soveposen.
  10. Ha gjerne med varmeflasker eller fyll en vannflaske med varmt vann, og pakk den inn i en ullsokk, for ekstra varme i soveposen.

– Ull, ull og atter ull! Skal man overnatte ute på vinteren bør man ha med seg mye ull, og skifte til et tørt ullundertøysett før man kryper nedi soveposen, forteller Gilje.

  1. Ha med isolerende ytterplagg som dunjakke og skalljakke til å ha utenpå all ulla.
  2. Ta heller med deg et par ullsokker for mye enn for lite.
  3. Bruk vannflasken din (såfremt den tåler veldig varmt vann og holder seg tett) som varmeflaske i soveposen eller inni dunjakka om kvelden – eller en god gammeldags varmeflaske.
  4. En vannflaske kan du også bruke til å varme opp skiskoene dine om morgenen. Kok opp vann, tre på en sokk, sett flasken i den ene skoen og tre den andre skoen over slik at flasken er «kapslet inn». Da har du oppvarmede sko når du skal dra fra campen.
  5. Invester i en god vinterpose, og gjør en grundig research på forhånd for å finne den som er riktig for deg. Husk at hvis soveposen er for lang, vil det dannes en kuldegrop nederst i posen. Et kjapt triks hvis du oppdager at posen er litt lang, er å knyte en stropp rundt den nederste delen av soveposen.
  6. Velg et liggeunderlag som isolerer godt. For eksempel et oppblåsbart underlag med dun i.
  7. Kjøp deg et reinskinn – det kan brukes sommer som vinter. Dette kan brukes som sitteunderlag ved bålet, som gulv i teltet, underlag i hengekøya, og som et ekstra liggeunderlag ved behov.
  8. Små varmeposer til hender og føtter. Disse aktiveres av oksygen og varmer opptil 8-10 timer. Helt genialt å putte inni vantene eller klistre på tærne.
  9. Sørg for at du er god og varm i kroppen, og at du har gått på do - før du legger deg. Er du kald kan du gå deg en tur eller hoppe litt rundt før du kryper ned i soveposen. 
  1. Ha alltid med et tørt ullskift du kan sove i. Ull er alfa omega, og heller ha med deg for mye ull enn for lite.
  2. Ta med en varmeflaske. Den tar liten plass, og kan brukes inne i dunjakka ved bålet, i soveposen, eller til å tine fjellskoene.
  3. Et impregnert eller tørket reinskinn er gull, uansett sesong. Brukes som sitteunderlag, gulv i teltet, eller oppå liggeunderlaget.
  4. Ta med et oppblåsbart liggeunderlag som isolerer godt, gjerne med dun.
  5. En varm og god vinterpose.
  6. Er det fare for regn eller snø, så ta med en tarp til å ha over hengekøya.
  7. Skal du brenne bål på vinterstid kan det være lurt å ha med seg litt tørr never og kvist da veden ofte er ganske våt. Ellers er det lov å jukse litt med tennposer innimellom.
  8. Varme og gode campsko.
  9. En ekstra sovelue som er helt tørr når du skal legge deg er kjekt å ha i soveposen.
  10. Ekstra batteri til hodelykta og powerbank til mobilen.
  11. En skikkelig varm og tykk ullgenser meg høy hals, som du kan ha inni dunjakka om kvelden.
  1. Husk å åpne lufteventiler på teltet, slik at man unngår mye kondens i teltet på natta.
  2. Putt ting som ikke er glade i kulde ned i soveposen, som feks. kamera, mobilen og batteribanker.
  3. Ha alltid med et ekstra batteri til hodelykta på vinteren. Det er mørkt mye lenger, og kulda gjør at batterilevetiden er kortere.
  4. Husk at også mat fryser. På vinteren er det mest praktisk med ting som havregrøt, Real turmat og lignende.
  5. Er bakken stivfrossen, får man ikke festet teltpluggene i bakken. Da kan man ty til baksiden på øksa eller en stein for å få pluggene ned i bakken.
  6. Er det mye snø, kan du bruke teltplugger som er tilpasset snø, eller ski og staver til å feste teltet.
  7. Dra på tur med pulk - da kan du pakke alt du trenger i to Ikea-poser som du setter rett på pulken. Det er greit å gå med sekk også, men vinterutstyr veier ofte litt mer. Du kan leie pulker på finn.no, eller spør om å få låne av noen som har.

Vintertelting vs. overnatting i hengekøye

Du bruker for det meste det samme utstyret hvis du telter eller sover i hengekøyen på vinteren, og været spiller en viktig rolle når du velger mellom hengekøye eller telt.

Utsikten og selve opplevelsen av uteovernattingen er noe av det som skiller en natt i et telt og en natt i hengekøya. Er det stjerneklart, kan du ligge og telle stjerneskudd til du sovner. Kanskje får du oppleve nordlys, flott månelys, spennende dyrelyder eller fantastiske soloppganger. 

Tips til overnatting i hengekøye:

  1. Ha med noen vanntette pakkeposer, hvor du har ting du trenger lett tilgjengelig. For eksempel batterier til hodelykt eller en bok.
  2. Ha litt mindre luft i liggeunderlaget enn vanlig, da blir det mer behagelig og isolerende å ligge i køya.
  3. Igjen: en god og varm sovepose
  4. Du kan tre en fôret Jervenduk over soveposen for å hindre frost og rim på posen når man sover i hengekøye. Eventuelt kan du bruke en ufôret, men da bør den være åpen på siden slik at kondensen slipper ut.
  5. Juletrelys, for kosens skyld.
VARMT OG GODT: Bodil beskriver den opplevelsen det er å sove i hengekøya under åpen himmel som magisk. Det ser kanskje kaldt ut, men hun garanterer at inne i soveposen er hun god og varm.

 

Slik får du en behagelig vinternatt ute

Gira på flere gode tips? I denne videoen får du høre hva Norsk Friluftslivs ambassadør Bjørn Henrik Stavdal Johansen, også kjent som Naturveilederen mener er det viktigste du må tenke på for å få en behagelig vinternatt ute.

Mangler du utstyr?

Har du lyst til å prøve å sove ute på vinteren, men mangler utstyr? Da kan det være lurt å låne utstyr gratis hos Stiftelsen BUA, leie utstyr eller kjøpe brukt på for eksempel Tise, Pinsj eller Finn.no. 

Et annet godt tips kan være å spørre venner eller familie om å få låne utstyr av dem. Da får du testet vinterovernatting før du investerer i eget utstyr.

God tur!