Det er bred enighet om at friluftsliv er en viktig del av vår kulturarv, at det er viktig for vår fysiske, psykiske og sosiale helse, og at når vi blir glade i natur tar vi vare på den. Hvorfor satses det da ikke mer for å få med flere?
Lummert høstvær, lune skinnfeller og rykende varm bålkaffe satte rammene for da Norsk Friluftsliv og de 19 medlemsorganisasjonene inviterte klima- og miljøminister Tore O. Sandvik, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Erlend K. Hanstveit og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Usman A. Mushtaq til politisk bålsamtale på Skullerudstua fredag.
Blant utfordringene som ble tatt opp av politikerne selv, sto barns utelek og skjermtid sentralt. Tall fra Nina viser at tiden barn bruker på å leke ute har gått kraftig ned de siste årene. Statssekretær Hanstveit understreket behovet for å løsrive både oss selv og barna våre fra de mange skjermene vi omgir oss med, og komme oss mer ut i naturen.
– Vi i Kultur- og likestillingsdepartementet ser i mange sammenhenger at skjerm er en trussel. Derfor jobber vi for aldersgrenser i sosiale medier og for å få barn ut i aktivitet. Vi ser friluftslivet som en viktig del av løsningen. Det er krevende arbeid, men vi oppfordrer dere alle til å utfordre oss på dette.
Friluftsliv svarer på mange av utfordringene
Både organisasjonene og politikerne pekte på friluftslivet som et svar på flere av utfordringene samfunnet vårt står overfor i dag, som utenforskap, inaktivitet og polarisering. Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik tok opp hvordan naturopplevelser kan gi oss en følelse av tilhørighet og være et viktig «lim» i samfunnet.
– Når vi møtes på tvers av generasjoner i naturen, bygger vi noe langt viktigere enn bare god helse. Vi bygger felleskap og tilhørighet som er grunnleggende for demokratiet vårt, sa Sandvik.
Generalsekretær Stine Schultz Heireng i Norges speiderforbund forklarte at deres rolle går langt utover det å skape aktivitet.
– I sosiale medier er det polarisert og dårlig debattklima, så vi er opptatte av å være en god demokratiskole. Vi gir speidere lederansvar fra de er 12 år. Det gir mestring og lar dem føle at de er en del av noe større, og at de er viktige for andre.
Flere av organisasjonslederne understreket også verdien av frivilligheten, som et gode for både samfunnet og for enkeltpersoner, og at man bør få flere eldre inn som frivillige.
– Her på Skullerudstua har vi en gjeng med gjennomsnittsalder på 75 år som går ut og rydder stier og løyper ukentlig. Det er venteliste for å være med og de forteller at det er så viktig for dem å komme seg ut. Å være frivillig kan bidra til at man får en meningsfull alderdom, sier generalsekretær Håvard S. Abrahamsen i Skiforeningen.
Statssekretær Usman A. Mushtaq fra Helse- og omsorgsdepartementet poengterte at friluftsliv også har en nøkkelrolle for integreringen.
– Naturen er vår største likhetsskaper og bidrar til folkehelse ved å gi alle en mulighet til aktivitet uavhengig av økonomi. Tilgang til natur er en form for folkehelse i seg selv, og vi må fortsette arbeidet for å sørge for at alle har denne tilgangen, sa Mushtaq og påpekte at det er både rimeligere og bedre å forebygge enn å behandle helseproblemer.
Erkjenner politisk pekelek
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, takket politikerne for anerkjennelsen av friluftslivets verdi, men understreket samtidig at organisasjonene trenger mer støtte for å nå enda flere.
– Vi opplever også at friluftsliv er svar på mange av dagens utfordringer , som folkehelse og utenforskap. Det er verdifullt for oss at dere er her samlet, for vi opplever ofte å falle mellom to stoler. Ja, frivilligheten skal være fri, men vi ønsker å samarbeide mer for å nå målene vi har felles, sa Lier.
Hun etterlyste videre en tydeligere rolle for friluftsliv i de nasjonale handlingsplanene, på linje med idrett og kultur. Statsråden erkjente at de i de ulike departementene for ofte peker på hverandre når ansvaret skal fordeles, og at dette er noe de kan bli bedre på.
– Det er en hjemmelekse å ta med seg og ta på alvor. Kanskje trenger vi også noen faste møteplasser hvor vi kan treffe dere, sånn som dette. Dette er det hyggeligste møtet vi har vært på denne uka, sa Sandvig.