Go Norsk Friluftsliv to main content

Norsk Friluftslivs ambassadører

Norsk Friluftslivs ambassadører er bosatt fra Tromsø i nord til Lindesnes i sør, og har som mål inspirere oss alle til å komme oss mer ut ved å vise frem ulike sider ved friluftslivet. Alle har sine ulike grunner til at de søker seg til naturen. Denne gjengen interesserer seg for alt fra nærturer, fiske, jakt og høsting av naturen, til korte og lange fjellturer.

Foto: John Petter Nordbø
Foto: John Petter Nordbø

Møt Norsk Friluftslivs ambassadører for 2025:

Jeg heter Birgitte Brattekleiv og bor på Vegårshei i Agder med mannen min og dreveren vår Ellie. Jeg er utdannet barnehagelærer med bachelor i bærekraftig utvikling i barnehager. Jeg har i tillegg studert spesialpedagogikk og inkluderende bruk av teknologi. Jeg har fast jobb som nattevakt i bolig for utviklingshemmede, og driver med fotografi på si.

En tur i skogen eller topptur enten til fots, ski eller truger. Komme seg ut å nyte alle lydene og luktene som er i naturen. Følelsen av å leve her og nå, glemme en stressende hverdag. 

Det hadde vært gøy å lære seg å kaste med fluestang, og også lære mer om sopp. En annen ting jeg vil gjøre mer av er å snorkle og bli bedre kjent med havet og livet under vann. 

Jeg vil fortsette å invitere venner og familie på tur. Spørre en jeg ikke kjenner så godt om å bli med ut. Det har jeg faktisk blitt bedre til det siste året, og det har ført til nye bekjentskap og vennskap. 

Sjekk ut nærområdet du bor i. Senk forventningene til deg selv, og spør en venn eller noen om å bli med. Jeg liker å følge andre på sosiale medier for å få inspirasjon og tips. Det finnes ofte ulike organisasjoner i kommunen som du kan benytte seg av dersom du vil delta på organiserte aktiviteter og lavterskelturer.

Jakt og fiske blir nok mine to favoritter. Jeg har vokst opp med den type friluftsliv, og har i voksen alder satt mer og mer pris på det. På våren går mye av tiden til å fiske sjøørret langs vannkanten, og ellers liker jeg også ferskvannsfiske og laksefiske. På høsten finner du meg i skogen, der trener jeg hunden vår Ellie til jakt på rådyr og hare. Jeg jakter også elg, hjort og reinsdyr.

Jeg liker å være aktiv, og en tur på landsveissykkelen er favoritten. Jeg liker også terrengsykling og løping, og det går også mye tid til hundetrening og kos med Ellie. Familien har en hytte i Telemark som jeg reiser til så ofte jeg kan. Der er det både jakt, fiske- og turmuligheter. Jeg liker godt å lage mat, og gjerne av maten jeg fanger og høster selv. En god bok er heller ikke feil.

Jeg er oppvokst på landet der familiemedlemmer har drevet med jakt og fiske, og inkludert meg i dette. Det å spise viltkjøtt og selvfisket fisk har vært en selvfølge. Sosiale medier inspirerer meg også, og jeg liker å se andre drive med de samme tingene som meg.

Min hund Ellie trenger daglig mosjon, så den slipper jeg ikke unna. Ellers inspirerer min samboer meg med masse kunnskap og entusiasme til naturen.

Jeg har ikke en spesifikk hendelse, men husk at du aldri blir utlært. Det er alltid noe nytt å lære, og ha respekt for naturen og naturkreftene. Jeg har som mål i 2024 å sette mer pris på de små tingene i livet som for eksempel en kaffekopp langs sjøkanten, regndråper fra himmelen, bålknitring og fuglesang.

Jeg føler meg privilegert som får være ambassadør for Norsk Friluftsliv på tredje året. Jeg gleder meg stort til samarbeidet for 2024 og håper jeg får inspirere mange til å dra på jakt- og fisketurer, og dele nyttige tips og personlige erfaringer.

Vi er en familie på fem; Kim (37) og Malin (36) er barndomskjærester som fant tilbake til hverandre etter 10 år, og som nå er foreldre til Ella, Ole og Johannes. Kim er utdannet siviløkonom og jobber som controller i MIO gruppen, mens Malin er utdannet barnevernspedagog og jobber med barnevern.

Ella er 7 år og går i andreklasse. På grunn av en fødselsfeil har Ella diagnosen Cerebral Parese som gjør at hun har lite motorisk funksjon. Hun er helt avhengig av rullestol, og hun snakker med en øyestyrt talemaskin. Ella har egen BPA (brukerstyrt personlig assistent) som hjelper henne i hverdagen. Hun har normalt fungerende kognitive evner.

Ole fyller snart 6 år og han er glad i alle typer aktivitet. Han er lett å få med ut og har en god fantasi.

Johannes er 3 år og er veldig glad i mat og å leke med ball.

Nå har Ella fått enda et hjelpemiddel, en Jolette som gjør at vi kan teste ut enda flere turer, i mer ulendt terreng . Jolette er en «rullestol» på to hjul med en elektrisk motor. Så det skal bli gøy å se hva vi får til med den. Kanskje kan vi nå noen nye topper eller bestige et fjell?

Begynn med små turer. Mange av våre turer er 15 minutt spasertur ned til Jegersbergvann. Noen ganger har vi også bare satt oss ned og fyrt bål der. Vi trenger ikke alltid gå så langt. Barna kan få den samme opplevelsen på små turer i nærområdet.  Avtal gjerne med andre, det er forpliktende og hyggelig, og sosialt.

Vi bor i Kristiansand og er glade i å benytte oss av turområder i nærheten.  Turene pleier ikke å være så lange. Det viktigste er at vi kommer oss ut. Det er veldig koselig å lage mat på bål, og på sommeren elsker vi å være ute i båt. Vi prøver på å få til en overnatting med alle tre barna ute på holmene, og her finnes det også mange fine turstier der flere av dem er rullestolvennlige. Bading er også gøy for alle fem, og på sommeren tar vi ofte en liten ettermiddagstur med bading i Jegersbergvann (like ved der vi bor).

Vi er mye på fjellet, både sommer, høst og vinter, og går på tur der hele året.

Hele familien er glad i å kjøre på slalomski, og Ella er med på ledsagerstyrt sit-ski. Vi går også på langrenn og har en egen spesialtilpasset pulk til Ella. Ole kan gå på langrennski selv, og Johannes prøver seg så mye han vil. Små turer ut for å ake er også gøy for alle barna, og Ella har et spesialtilpasset akebrett.

Kim liker å spille fotball og Malin liker dans. Alle barna er veldig glade i å leke og vi spiller en del spill hele familien Gode filmer og serier liker vi godt.

Vi har alltid vært glad i turer, ski, og båtliv. Turene blir annerledes med tre små, og også med et barn som er avhengig av rullestol og trenger mye hjelp.  Vi ønsker likevel å gi barna gode turopplevelser, mestring og læring. DNT sine «klart det går»-dager er inspirerende. Bare navnet «klart det går» gir en følelse av at vi kan få til det vi vil. I Norge får alle barn som trenger det gratis utlån av aktivitetshjelpemidler, så de aller fleste aktiviteter kan tilpasses slik at Ella også kan få være med. Helt siden hun ble født har vi vært opptatt av hvordan vi kan tilrettelegge for at hun skal kunne bli med oss i alle aktiviteter.  Vi opplever også at våre tre barn blir mye roligere og gladere etter at vi har vært ute med dem. Hele familielivet fungerer derfor mye bedre om vi kommer oss ut på tur eller i aktivitet.

DNT (Den Norske Turistforening). Ella har blitt med i barnas turlag og vi lar oss inspirere når vi ser andre i rullestol er ute på tur, eller får dem med på aktiviteter.

Vi lærer stadig mer om hvordan vi bedre kan tilpasse aktiviteter for rullestolbrukere. Vi deler gjerne erfaringer rundt dette gjennom året. I fjor fikk vi også en ny trehjuls-terrengvogn til Ella, som ga oss muligheten til å gå på turer i noe mer ulendt terreng. 

Det er veldig hyggelig at vi får lov til å være ambassadører. Vi tror det i seg selv kan motivere oss ekstra til å komme oss enda mer ut, og til å prøve flere nye ting. Vi syntes det er flott at en «ikke A4 familie» som oss kan få lov til å være ambassadører og vi håper det kan bidra til at familier med barn med ekstra behov kan bli inspirerte, og få de rette hjelpemidlene slik at de kan komme seg mest mulig ut og delta i friluftslivet.

Kristoffer Refsnes (24) – Tromsø

FELLESSKAP OG FRILUFTSLIV: Man kan selvfølgelig finne på mye artig i byen, men felleskapet man skaper ute på tur er noe helt eget, mener Kristoffer.

Hei. Jeg er Kristoffer Sagen Refsnes, er 24 år gammel og kommer fra Kristiansand. For øyeblikket studerer jeg i Tromsø og bor i kollektiv med to gode kompiser. Jeg tar en mastergrad i økonomi og administrasjon på handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø (UIT). Før dette tilbrakte jeg to år på Alta folkehøgskole som elev og senere som stipendiat.

Friluftsglede for meg er muligheten til å oppleve naturen på ulike måter sammen med gode venner! 

Under Friluftslivets år nå i 2025 ønsker jeg å teste ut lengre skiturer med fjellski og pulk, sammen med guttegjengen hjemmefra. Tidligere har jeg gått mye dagsturer på ski og til fots, noe jeg stortrives med. Men jeg tror gleden av litt mer planlegging og forberedelser kan gi stort utbytte i naturopplevelser.  

Finn folk med samme interesser! Turer og aktiviteter mener jeg blir mye mer spennende med andre folk på laget. Som student har man utrolig mange muligheter til å oppsøke idrettslag og frivillige organisasjoner som driver med ulike typer friluftsliv. Er man helt ny til friluftsliv har UT.no utrolig mange fine småturer i nærområdet.

Friluftsliv med litt fart og spenning er midt i blinken for meg. På vinteren er det mye ski, både på toppturer i finvær eller med kite på mer vindfulle dager. Når snøen smelter, bruker jeg ofte terrengsykkelen på kortere dagsturer i nærområdet. I Nord-Norge har vi fantastiske muligheter for småviltjakt. Denne muligheten benytter jeg mye på høsten med nydelige jaktturer.

For tiden sitter jeg som styremedlem i toppturgruppen for studenter i Tromsø. Der planlegger vi og arrangerer ulike turer og treninger for de som interesserer seg for topptur. Utenom dette spiller jeg og vennegjengen en del squash og trener på treningssenter.

En god driver til å komme seg ut i naturen er kollektivet mitt som består av to engasjerte kompiser med like interesser som meg selv. Man kan selvfølgelig finne på mye artig i byen, men felleskapet man skaper ute på tur er noe helt eget. Naturen kan oppleves på mange ulike måter, noen mer utfordrende enn andre. Jeg motiveres veldig av evnen til å oppleve naturen i mer og mer ekstreme forhold, som for eksempel en lengre vandretur eller å nå en ny fjelltopp.

Jeg henter mye inspirasjon fra venner i Tromsø.

Absolutt! Tidligere i vinter deltok jeg på en skredkveld i regi av CARE og andre organisasjoner som DNT-fjellsport og Varsom. Fokuset var både på individuell og gruppevis vurdering i skredterreng. 

Ofte snakker vi om individuell kunnskap knyttet til vurdering av snø, noe som er utrolig viktig! Men vi må ikke glemme hvilken virkning en samlet gruppe har på valgene vi sammen tar på tur. Jeg tror det er viktig å ta stilling til kunnskapen og forventingene innad i gruppen for å gjennomføre best mulig tur for alle.

Jeg tenker det er utrolig gøy å kunne vise folk de mulighetene som finnes innen friluftsliv. Samtidig er det kult å kunne være ambassadør hos noen som jobber aktivt for et inkluderende og bærekraftig friluftsliv. Sakene Norsk Friluftsliv representerer er utrolig viktig for at vi kan nyte de samme godene i fremtiden.

Jeg heter John Petter Nordbø og kommer fra Jørpeland. Jeg bor sammen med kona mi Mari, sønnen vår Falk på snart 3 år og vesle Iben (0). Jeg er opprinnelig journalist, men nå jobber jeg i Stavanger Turistforening med å få folk ut på tur.

Det er mange ting som gir meg friluftslglede. Jeg elsker å være ute, bare det å få frisk luft, kjenne på været og komme seg ut av huset er egentlig nok. I tillegg liker jeg å oppleve naturen og det super-spennende mylderet av arter som finnes der.

Gjennom fysisk aktivitet kjennes alltid kroppen bedre, og humøret stiger alltid minst ett hakk hvis jeg får pustet litt ute på tur. 

Jeg blir også veldig inspirert og kjenner på en stor glede av å være med barna på tur. Det er interessant å se hva de legger merke til, de gir meg ofte nye perspektiver. Og så blir jeg alltid stolt når de får til ting. 

Kanskje et kurs i fuglekikking, eller bli med på artsjakt sammen med noen som er skikkelig flinke. Jeg blir stadig mer interessert i naturen, og oppdager alt jeg ikke kan. Det hadde vært kjekt å lære av de beste. 

Aller helst skulle jeg hatt mer tid til å dra på tur med de jeg er mest glad i: familien min. Det er også noen turkompiser jeg gjerne skulle fisket mer med, gått flere turer sammen med og drukket flere kaffekopper rundt bålet sammen med. 

Ellers ville jeg gjerne tatt med meg klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på tur i Jørpelandsheiane, og spurt hva han tenker om at Rogaland er det eneste fylket uten nasjonalpark.  

Det beste er egentlig bare å hoppe i det og prøve. Den beste måten å lære på er å teste selv, og de feilene du gjør kommer du ikke til å gjøre igjen. Du trenger ikke mye for å drive med et enkelt friluftsliv, men hvis du har gode sko og litt ekstra varme klær kommer du langt. Sett ambisjonene lavt i starten, ta nye steg og kjenn på mestringen underveis. Den mestringen kjenner jeg fortsatt på! Hvis du vil ha hjelp til å komme i gang er det lurt å melde seg på en fellestur med Turistforeningen. Der møter du erfarne turledere som har mye kunnskap å lære bort.

For meg er friluftsliv en stor del av livet mitt. Jeg prøver å leve et friluftsliv hver dag. Det handler om å studere fuglene i nærskogen og kaste småstein i bekken sammen med sønnen min, og det handler om lange kvelder foran bålet med kompiser. Men det handler også om stiløping, lange skiturer, å sove ute og turer som er et par uker eller lengre. 

Noe av det fineste jeg vet er å oppdage et nytt sted i min favorittnatur: Ryfylkeheiene. Det kan være en avsides dal jeg aldri har besøkt før, en kronglete tilgjengelig topp eller et fiskevann med en fin teltplass. Jeg liker å ta perspektivet ned og utforske hvert eneste lille sted i nærnaturen min. Da blir du aldri ferdig, og verden føles uendelig stor.

Foto, musikk, litteratur, trening, mat

Jeg har alltid drevet med friluftsliv. Foreldrene mine tok med ut fra jeg var helt liten. Fra vi var gamle nok til å være ute alene har vi dratt på oppdagelsesferd i nærskogen, bygget hytter i trærne og fisket makrell i fjorden. 

Én som har betydd mye for mitt friluftsliv er min onkel Jon Mosnes, som jeg har lært enormt mye av. Han er alltid på jakt etter en ny tur han aldri har gått før, og er like nysgjerrig den dag i dag. Her kommer nok en del av min utforskertrang fra.

Mange! Gjennom jobben i Stavanger Turistforening møter jeg inspirerende folk hver eneste dag: frivillige, medlemmer og kollegaer med masse kunnskap og driv. Jeg lar meg inspirere av både unge og gamle, spesielt de som tør å ta valget om å realisere en drøm de har tenkt lenge på. En av de er min gode venn og søskenbarn Sveinung Mosnes som lever et eventyrlig friluftsliv med base på et småbruk i Lom. Min kollega Marius Dalseg i DNT er den absolutt flinkeste og mest iherdige turfotografen jeg kjenner, og jeg blir alltid veldig inspirert av å være på tur med han.

Jeg lærer stadig nye ting om naturen, og prøver å lære noen nye fugler og planter hvert år. Jeg synes alle de små detaljene gjør friluftslivet rikere. Artsorakel-appen fra Artsdatabanken er skikkelig fin, med den har det blitt mye lettere å identifisere planter.

Jeg er veldig stolt over å få lov til å være ambassadør for en organisasjon som representerer alle de store friluftsorganisasjonene i Norge, og som jobber med å fremme så gode verdier. Jeg vet at friluftsliv og natur er viktig for både fysisk og psykisk helse. Men naturen er under press, og vi er avhengige av at flere vil stå opp for å ta vare på den. Da er de store og små naturopplevelsene viktig. Det du er glad i tar du vare på. Som ambassadør håper jeg å få anledning til å dele noen av mine tanker om et bærekraftig friluftsliv og ikke minst få dele noen turskatter fra et område som fortjener oppmerksomhet fra et større publikum: Ryfylke.

Adriana Finstad (44) – Lindesnes

NATUREN STILLER INGEN KRAV: Du kan komme som du er og være den du er, det er plass til alle uansett hvilken fysisk eller mental tilstand du er i, forteller Adriana om hva hun liker ved friluftslivet.

Jeg heter Adriana og bor i Spangereid i Lindesnes – Norges sydligste kommune. Jeg vokste opp i en millionby i Brasil, men flyttet til Norge for atten år siden. Nå bor jeg i en liten bygd, og stortrives. Jeg er kjemiingeniør av yrke og bruker mye av fritiden på tur ute i naturen, og aller helst på sanketur.

Min friluftsglede er frihetsfølelsen, roen, og det å ha kunnskap om, eller lære om forskjellige arter og måten alt henger sammen på.

Jeg har rett og slett lyst til å fortsette med det jeg allerede gjør. I 2025 kommer jeg til å organisere flere sanketurer for vår lokale sopp- og nyttevekstforening, Sydspissen. Bor du i nærheten og er interessert, er det bare å bli med! 

Kom deg ut døra og utforsk nærområdet!

Først og fremst nærtur, den turen man rekker å ta i hverdagen. Ofte er det med mannen min og hunden Emmie, men jeg går også mye alene og med andre tur- eller sankeinteresserte. Jeg liker å være ute i mitt eget tempo, ha god tid til å kjenne og sanse alt som er rundt meg. Jeg stresser ikke gjennom skogen. Jeg liker å plukke sopp og sanke ville vekster.

Fermentering av grønnsaker og drikker, surdeigsbrød, strikk og pilfletting.

Jeg begynte med friluftsliv som opptrening etter en prolaps i ryggen fordi jeg ble anbefalt å gå turer i ulendt terreng. Etter det økte interessen min for å være ute, og jeg begynte å se alle de store fordelene det ga meg – både fysisk og mentalt. Å være i naturen gir meg ro i en hektisk hverdag og hjelper meg gjennom vanskelige perioder med helseutfordringer. Etter hvert har friluftsliv blitt en lidenskap for meg. Naturen stiller ingen krav. Du kan komme som du er og være den du er, det er plass til alle uansett hvilken fysisk eller mental tilstand du er i.

Jeg følger flere profiler på Instagram for tips, men inspirasjonen kommer fra selve naturen. Jeg er alltid nysgjerrig etter å finne nye plasser å gå tur, nye soppsteder, fin utsikt, osv.

Det er gøy og meningsfylt, og jeg vil vise at man ikke nødvendigvis trenger å være født og oppvokst i Norge for å være en del av friluftsliv her i landet.