På årsmøtet til Norsk Friluftsliv gikk de 19 store friluftslivsorganisasjonene sammen om å kreve en økt satsing på friluftsliv i både fritid og skole, for å gjøre befolkningen bedre rustet i møte med kriser.
For de fleste av oss handler friluftsliv først og fremst om gode opplevelser i naturen, alene eller sammen med andre. I et samfunnsperspektiv handler det om mye mer. Det kan være avgjørende for hvordan vi klarer oss om det det uforutsette skulle skje, det være seg pandemi, strømbrudd eller evakuering.
Regjeringen er tydelig på at det frivillige Norge får en avgjørende rolle under kriser, noe som kommer frem i den nye totalberedskapskommisjonenes rapport. De ønsker at motstandskraften blant befolkningen styrkes med best mulig egenberedskap.
Grunnleggende friluftslivskompetanse, som å tenne bål, kunne kle seg for å holde varmen, skaffe seg fisk, vilt, sopp og bær og lage maten uten moderne hjelpemidler, orientere etter kart og bygge ly for en natt ute, gir både trygghet og selvtillit. Disse ferdighetene vil gjøre oss mer robuste som enkeltpersoner, men vil også styrke hele samfunnets evne til å tåle mer og takle ulike kriser. Det betyr at den tradisjonelle søndagsturen med bål, blåbærplukking og bygging av gapahuk, ikke bare er kos med familien. Det sikrer også overføring av viktig kunnskap.
Grunnleggende friluftslivsferdigheter er kompetanse som må læres. Vi kan ikke lenger ta for gitt at denne kunnskapen automatisk blir overført fra generasjon til generasjon. Et sterkt samfunn er ikke bare bygget på materielle ressurser, men også på mennesker med kunnskap og erfaring. Beredskap handler også om hva vi har i hodet og hendene, ikke bare hva vi har i boden.
For å sikre at alle barn, unge og voksne skal få viktige og verdifulle erfaringer og ferdigheter, spiller både friluftslivsorganisasjonene og skolene en svært viktig rolle.
Friluftslivsorganisasjonene både kan og ønsker å bidra til å styrke egenberedskapen i hele befolkningen. Derfor mener friluftslivsorganisasjonene at det må være:
- Økt satsing på friluftsliv som fritidsaktivitet. En slik satsing må omfatte:
- økt støtte til friluftslivsorganisasjonene, slik at de kan invitere enda flere inn i friluftslivet
- flere lavterskeltilbud for familier og andre grupper uten friluftslivserfaring
- styrking av tilbud for gratis utlån av turutstyr, for å senke terskelen for å komme seg ut både økonomisk og utstyrsmessig
- Friluftsliv må få en større plass i skolehverdagen. Gjennom uteskole og friluftlivsdager kan alle barn lære å kle seg, bruke kart og kompass, tenne bål, øve på førstehjelp og finne og lage mat i naturen.
4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkerforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges klatreforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Norges Turmarsjforbund, Norsk Kennel Klub, Norsk Orientering, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap, Norges sopp- og nyttevekstforbund