Mektige Vetvika i Bremanger. Foto: Svenn Petter Kjerpeset.
Mektige Vetvika i Bremanger. Foto: Svenn Petter Kjerpeset.

9 gode alternativer til Lofoten

Publisert – Sist oppdatert 12.06.2022
Foto: Svenn Petter Kjerpeset

Drømmer du om å oppleve ruvende fjell og kritthvite strender i sommer? Her er ni spennende alternativer til Lofoten.

At Lofotens majestetiske fjell og lange, hvite strender har en tiltrekningskraft på oss er ikke rart. Hvert år valfarter norske og utenlandske turister i hopetall til øyriket i nord.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv er glade for at så mange vil oppleve naturen, men frykter stor slitasje på populære turistmål, slik som Lofoten, framover.

Derfor har vi laget denne saken med ni spennende alternativer til Lofoten  – for at det finnes mange andre gode alternativer, er det liten tvil om.

God tur!

1. Vesterålen

Like nord for Lofoten finner man Vesterålen. Med sin mektige natur har dette blitt et populært reisemål de siste årene. Her finner man spisse tinder, vakre sandstrender, og flotte turer, som blant annet Dronningruta. I tillegg er stedet et eldorado for kajakkpadlere.

EKSOTISK SANDSTRAND: Skipssanden ligger langs Dronningruta i Vesterålen. Foto: Marius Dalseg

2. Senja

Senja er Norges nest største øy og ligger i Troms og Finnmark. De høye fjellene som møter de hvite strendene og knallblå havet er til å miste pusten av. Innlandet er fullt av fjell, innsjøer og skogen, mens yttersida av øya er stupbratt, med mektige fjellformasjoner og sjarmerende fiskevær.

STORSLÅTT NATUR: Mefjorden på Senja sett fra Breidtindvatnet en sommerkveld i juli. Foto: Claire Kvalheim Kieffer

3. Engeløya

Helt nord i Steigen finner du Engeløya. Med Lofotveggen i vest og Hamarøy i øst har man mye å hvile øynene på. Engeløya har et godt bevart kulturlandskap og kan by på spektakulære fjell og en enestående skjærgård.

PUR IDYLL: Fra Engeløya har du panoramautsikt mot Lofotveggen i vest. Foto: Ernst Furuhatt

4. Sommarøy

En times kjøretur fra Tromsø finner du Sommarøy. Det idylliske fiskeværet ble verdenskjent etter PR-jippoet der de proklamerte at de skulle bli verdens første tidsfrie sone. «Pittoreske Sommarøy i Nord-Norge mener midnattssolen og lyse netter gjør tiden irrelevant og ønsker derfor ikke lenger å være kontrollert av klokka », skrev russiske Sputnik News. Selv om det hele viste seg å være en kampanje initiert av Visit Norway, er den iallfall treffende på flere områder. Naturen her er Nord-Norge på sitt beste, med både fjell som steiler opp av havet og rolige strender.

SOMMER OG MIDNATTSSOL: Telting under Astritinden, med storslått utsikt mot Håja og Sommarøy. Foto: Sissel Landset

5. Lyngsalpene

Mellom Ullsfjorden og Lyngenfjorden ligger Lyngenhalvøya, med sine høye tinder og trange daler. Et opprevet, vilt og vakkert landskap med breer og stupbratte fjellsider gjør Lyngen og Lyngsalpan til et sjeldent godt utgangspunkt for varierte naturopplevelser. Området er preget av rekke høye og spisse tinder av alpin karakter, og her finner du Jiehkkevárri (1834 moh.) som er Troms’ høyeste fjell.

Mange forbinder nok Lyngsalpene med vinter og snø, på grunn av de spektakulære utforkjøringene på ski, men også sommerstid valfarter fjellklatrere fra hele verden hit.

MEKTIGE LYNGEN: Lyngen er en populær toppturdestinasjon om vinteren. Men Lyngen har også mye å by på sommerstid. Foto: Frank Andreassen

6. Ofoten

Ofoten er distriktet rundt Ofotfjorden og dens armer, og området er en skattekiste for friluftslivinteresserte. Ofotfjorden skjærer seg dypt inn i landet, og flere steder kan den by på stupbratte fjordsider. Øst i Ofoten finner du storheter som Storsteinfjellet (1894 moh.) og en rekke breer, som Frostisen og Gihtsejiegnja. Men Ofoten kan som mange steder ellers i Nord-Norge by på idylliske sandstrender og en vakker skjærgård.

OFOTEN: Ofoten ligger nordøst i Nordland fylke, mellom Salten i sør og fylkesgrensen mot Troms i nord. Området er en skattekiste for friluftsinteresserte. Foto: Kjetil Janson

7. Vega
Visit Norway skriver treffende nok at det er mer enn 6500 grunner til å besøke Vegaøyene utenfor Helgelandskysten. Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste og er kåret til en av verdens 20 uoppdagede øyperler av den britiske avisen Observer. Kos deg på de langgrunne strendene på Eidem i sør, besøk fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord. Øya Vega byr også på utsøkte padleforhold om du ønsker å utforske de mange øyene.

VERDENSARV: Det er med god grunn at Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Marius Dalseg

8. Sunnmørsalpene

Sunnmørsalpene er en betegnelse for de alpine fjellområdene rundt Hjørundfjorden, og dette er et sted som har mye å by på. De norske alpene har flere tinder som strekker seg fra fjorden og opp mot 1700 moh. Slogen (1564 moh.), Hornindalsrokken (1529 moh.), Kolåstinden (1432 moh.) og Skårasalen (1542 moh.) er bare noen av gigantene du finner i området.

ALPINE TINDER: Sunnmørsalpene er et fantastisk utgangspunkt for toppturer og fjellturer på sommerhalvåret. Molladalen er et av mange populære områder. Foto: Dan Remi Randen Eliassen

9. Bremangerlandet
Bremangerlandet er den største øya i Sogn og Fjordane. De mektige fjellformasjonene og kritthvite strendene ligger som perler på en snor langs kysten i dette området. Refviksanden, Hoddevika og Grotlestranden er alle idylliske og lett tilgjengelige, men den mest spektakulære er trolig Vetvika. Her møter den kritthvite sandstranden de azurblå bølgene som ruller inn fra storhavet, med loddrette klipper som omkranser den idylliske vika. På Bremangerlandet finner du også Hornelen, Europas høyeste sjøklippe (860 moh).

LUFTIG: Hornelen er Europas høyeste sjøklippe med 860 moh. Foto: Roger Bareksten

Del denne artikkelen