Vinterens fineste friluftsbilder 2024

Publisert
Tekst: Pernille Balslev – Foto: Aleksandra Toniak

Disse gikk helt til topps i fotokonkurransen #minutevinter.

Norsk Friluftslivs store fotokonkurranse med tema #minutevinter gikk fra 21. desember 2023 til 29. februar 2024. Denne gangen kom det inn over 2000 flotte bilder som viser den store variasjonen som finnes i friluftslivsaktiviteter på vinterstid i Norge.

Vinterfriluftsliv + herlige øyeblikk = #minutevinter

1. plass: Aleksandra Toniak / @olo_by_the_fjords

minutevinter

VINNER: Aleksandra Toniak / @olo_by_the_fjords. Premien er et Abisko Dome 3 telt fra Fjällräven.

– WOW! Dette portrettet fanget oppmerksomheten vår med en gang. Ikke bare er det utrolig god kvalitet på bildet, men her har fotografen også klart å fange et øyeblikk, en historie, og en følelse. For et herlig menneskemøte! 

Fotorgrafen selv om bildet:

Det ble tatt på en jentetur til Etnedal, Oppland.

Det var en solrik, men veldig kald dag i desember 2023. En fantastisk vinterdag, fine skiløyper, perfekte forhold, vi koste oss masse. Denne karen møtte vi på vei tilbake til parkeringsplassen. Tre av oss og en tanke – her møter vi den ekte julenissen på veien vår! Vi snakket kort om forholdene og nærmere område. Han fortalte at han har bodd der veldig lenge, flyttet faktisk fra Oslo for lenge siden. Jeg spurte om jeg fikk lov til å ta bilde av han. Han samtykket. Nå angrer jeg på at jeg har ikke spurt om navnet hans. Men han ga oss en veldig koselig førjulsfølelse.

 

2. plass: Ann Helen Grebstad / @roaming_wonders

2. plass i #minutevinter

2. PLASS: Ann Helen Grebstad / @roaming_wonders. Premien er en Kajka 75L ryggsekk fra Fjällräven.

– Her drømmer vi oss rett og slett bort. Komposisjonen, lyset, og den rolige stemningen i bildet – vi blir rett og slett dratt rett inn. Kan vi bare få være med i den sleden der, vær så snill? 

Fotografen selv om bildet: Bildet vart tatt under Femundløpet 2024. Temperaturen er ca. minus 20, og det var fantastisk å ver oppi fjellet å få sjå desse tøffe hundekjørerane og hundane gjennomføre dei knallharde løpa.

 

3. plass: Halvor Kverneland / @halvorkverneland

3. PLASS: Halvor Kverneland / @halvorkverneland. Premien er en Abisko Frilufts 45L sekk fra Fjällräven.

– Enda et nydelig portrett. Det er god kvalitet, lyset er fantastisk og fotografen har klart å formidle friluftsgleden av å være i fjellet på vinterstid gjennom dette bildet. Vi synes også det illustrerer godt hva som trengs på mer krevende turer.  

Fotografen selv om bildet: Bildet ble tatt da jeg og noen i klassen var på en «egenferd» i Reinheimen. Etter en uke med venting på at uværet «Ingunn» skulle gi seg, der det på ett tidspunkt var spådd opp imot 37 m/s og over 100mm nedbør i løpet av et døgn i området, for å så vente på at Strynefjellet skulle åpne, kunne vi endelig dra ut på tur. Vi ble da møtt med noen fabelaktige dager, med både sol, (30) minusgrader, stjernehimmel, soloppganger og solnedganger, for å nevne noen av naturopplevelsene.. Magien skjer der ute!

 

Juryen valgte også å premiere disse bildene: 

Tommy Kristiansen / @adventure_tommy_

Ekstrapremie: Tommy Kristiansen / @adventure_tommy_. Premien er en Kånken-sekk fra Fjällräven.

Fotografen selv om bildet: En kald og fin januardag på vei opp til Ranten fra Tempelseter. Urørt pudder, ingen å se annet enn reisefølget, solen brøyt igjennom skylaget og skapte en magisk vintertur på starten av 2024.

 

 

Kjersti Lindstad / @kjersti_lindstad

Ekstrapremie: Kjersti Lindstad / @kjersti_lindstad. Premien er en Kånken-sekk fra Fjällräven.

Fotografen selv om bildet: Det kalde været som har vært denne vinteren innbyr til vannlek. Slik som her på Totenåsen der det varme vannet blir til iskrystaller så fort det treffer den kjølige lufta.

 

Ingvar Trollerud / @ingvar_trollerud

minutevinter

Ekstrapremie: Ingvar Trollerud / @ingvar_trollerud. Premien er en termos fra Primus, handlenett og foldekopp fra Norsk Friluftsliv.

Fotografen om bildet: Bildet ble tatt med sammenheng av en familiedag med hundekjøring hos en venn. Der Josefine la seg ned for litt pelsterapi etter savn av egen husky som vi har mistet for en stund siden. Hundens kjærlighet er ubetinget, da er det godt og kunne ha en hundeflokk man kan besøke for litt kos

 

 

Se fjorårets vinnerbilder her. 

Del denne artikkelen