Her er vinterens fineste turbilder

Publisert – Sist oppdatert 12.02.2020

Over 4000 bidrag kom inn i Norsk Friluftsliv sin vinterfotokonkurranse. Til slutt var det Kaspian og kakaobarten som smeltet juryens hjerter. Her kan du se alle vinnerbildene fra fotokonkurransen #minutevinter. 

Over 4000 bidrag kom inn i Norsk Friluftsliv sin vinterfotokonkurranse. Til slutt var det Kaspian og kakaobarten som smeltet juryens hjerter. Her kan du se alle vinnerbildene fra fotokonkurransen #minutevinter.

I desember satte Norsk Friluftsliv i gang en fotokonkurranse der vi ville se ulike former for vinterfriluftsliv. 1. februar gikk fristen for konkurransen ut, og da hadde det kommet inn over 4000 bidrag under emneknaggen #minutevinter.

Det kom inn så utrolig mange flotte bilder, at det ble en vanskelig oppgave for konkurransens jury å lande på en vinner. 

1. plass: Kaspian og kakaobarten

Men helt til topps var det Leni Vilnes Mjåseth som gikk, med sitt bilde av tante og Kaspian som ler av kakaobarten de har fått.

– Bildet oser av vinterglede, og man blir umiddelbart glad for å få ta del i øyeblikket. Gleden som bildet utstråler sjarmerte juryen i senk, skriver juryen i sin begrunnelse for hvorfor Vilnes Mjåseths bilde vant fotokonkurransen. 

Vinneren forteller at bildet ble tatt på en aketur på Herland på Atløy i Sogn og Fjordane i romjula.

– Der hadde vi en pause for å varme oss med kakao, og tante og Kaspian lo av kakaobarten de fikk, sier Vilnes Mjåseth om øyeblikket da vinnerbildet ble knipset.

Vinneren får et Abisko Lite 3-telt fra Fjällräven.

Sjekk ut Leni Vilnes Mjåseth sin Instagram-konto her.

leni

1. PLASS: Leni Vilnes Mjåseth sikret seg førsteplassen i #minutevinter-fotokonkurransen med dette bildet.

 

2. plass: Bålkos i blåtimen

Det bildet som nesten nådde helt til topps var Anne Mari Sønsteby sitt bålkos-bilde.

– Et utrolig stemningsfullt bilde, som gjør at man får lyst til å sette seg ned, bli med og nyte bålstemningen. Juryen lar seg imponere av måten fotografen har fanget den varme stemningen rundt bålet, og samtidig den herlige vinteridyllen med snødekte trær i bakgrunnen. Godt komponert bilde, med fine linjer, skriver juryen i sin begrunnelse for 2. plassen.

Sønsteby forteller at bildet av bålkos i blåtimen er tatt i Flå i Hallingdal, og at de i desember heller tar turen i skogen enn på fjellet på grunn av de korte dagene. 

– Denne plassen er vidunderlig stille og flott. Langt unna andre folk. Her skal det mye til om man møter noe annet enn elg og stubbetroll. Stillheten ble selvfølgelig borte da vi kom med fire små barn, forteller Sønsteby – som får en sovepose fra Mammut i premie.

Sjekk ut Anne Mari Sønsteby sin Instagram-konto her.

anne mari

2. PLASS: Anne Mari Sønsteby kapret andreplassen med dette flotte bålbildet fra blåtimen i Flå.

 

3. plass: Opp til Omnatind

Tredjeplassen i #minutevinter-konkurransen gikk til Thomas Nordin, og hans bilde av et turfølge på vei opp til Omnatind i Hordaland.

– Fotografen har klart å fange topptur-idyllen, og man får lyst til å være gjengen på tur. Det er en fin dybde i bildet, og fargene og solen gjør dette til et spennende bilde, skriver juryen i sin begrunnelse. 

Nordins bilde ser riktig så idyllisk ut, men svensken forteller at mye vind satte sitt preg på turen.

– Bildet er tatt å vei opp til Omnatind med DNT Fjellsport Bergen. Værprognosen var mye vind, så vi søkte oss til le, med forhåpentligvis fin snø. Det var mye vind, men vi fikk flott utsikt på toppen, og dagen bød på mindre vind, sol og blå himmel, sier Nordin om turen opp fjellet.

Tredjeplassen får en sekk fra Fjällräven.

Sjekk ut Thomas Nordins Instagram-konto her.

nordin

3.PLASS: Thomas Nordins bilde av en turgjeng fra DNT Fjellsport Bergen opp til Omnatind tok tredjeplassen i fotokonkurransen.

 

4. plass: Frøken i snøføyk

Fjerdeplassen i vinterens store fotokonkurranse gikk til Tor Ivar Bertheussen.

– Det er noe trolsk over lyset, som fotografen har greid å fange. Det er nesten så man føler at man kan kjenne snøfnuggene som danser rundt i bildet.  Fotografen har fanget en herlig vinterstemning, som gir et flott portrett av turfølget, sier juryen om bildet som havnet på fjerdeplass. 

Bertheussen forteller at bildet ble tatt under en helgetur med pulk og telt til Storhaugen, en topp i Storlidalen, ikke langt fra Oppdal.

– I Storlidalen er det ofte kaldt på grunn av inversjon. Dette gjorde at vi fikk erfare telting ned mot minus 20 grader. Jeg så potensialet i et flott bilde fordi solen sto lavt, og ga varme gode farger, som ble fanget av snøpartiklene i luften, sier Bertheussen – og forteller at det er kjæresten som er modellen på det fine bildet.

Fjerdeplassen får en sekk fra Fjällräven.

Sjekk ut Tor Ivar Bertheussens Instagram-konto her.

4. PLASS: Tor Ivar Bertheussens bilde av kjæresten i snøføyk og sol fikk fjerdeplassen i #minutevinter-konkurransen.

5. plass: Natt i naturen

Femteplassen i fotokonkurransen gikk til Venke Kristin Fredriksen, og hennes bilde fra Totenåsen.

– De mørke omgivelsene gir en fin ramme til bildet – som lyser av hverdagsfriluftsliv. Det er en stor ro i bildet, som blir forsterket av personene på bildets fokus på flammene, sier juryen i sin begrunnelse. 

Venke Kristin Fredriksen forteller at hun har som mål om å komme seg på 52 turer i 2018 som rekreasjon etter sykdom.

– Bildet er tatt en tidlig morgen etter en natt i naturen, der vi gikk inn i skogen på Totenåsen dagen før, to av oss på truger og en på ski. Da vi kom frem gravde vi fram en bålgrop, og lagde fin sitteplass/soveplass i all den fine sneen som er i år. Det ble fem timers søvn, og tidlig på morgenen var det enda glør i bålet,  så vi fikk liv i flammene igjen, forteller Fredriksen – og legger til at det er frokosten som inntas på bildet som havnet på femteplass i #minutevinter-konkurransen.

Fredriksen forteller at termosen røk på denne turen – og dermed passer det flott at premien hun får er en termos fra Primus.

Sjekk ut Venke Kristin Fredriksen sin Instagram-konto her.

nattinaturen

5. PLASS: Venke Kristin Fredriksen kapret femteplassen i #minutevinter-konkurransen med dette bildet fra Totenåsen.

 

Følg Norsk Friluftsliv på Facebook og Instagram!

Del denne artikkelen