Vinner av Årets Turbilde 2016

Publisert – Sist oppdatert 05.02.2020

Vinner av Årets Nordiske Turbilde er Jan Ronald Olsen fra Olderdalen i Nord-Troms. Han gikk til topps med bildet «Bratt skikjøring» og vant dermed premien på 15.000 kroner fra Norsk Friluftsliv. Med fantastisk natur, et unikt lys, og en storslagen fauna og flora står den nordiske naturen i en særklasse, og nettopp dette ønsker fotokonkurransen… Read more »

Vinner av Årets Nordiske Turbilde er Jan Ronald Olsen fra Olderdalen i Nord-Troms. Han gikk til topps med bildet «Bratt skikjøring» og vant dermed premien på 15.000 kroner fra Norsk Friluftsliv.

Med fantastisk natur, et unikt lys, og en storslagen fauna og flora står den nordiske naturen i en særklasse, og nettopp dette ønsker fotokonkurransen Nordic Nature Photo Contest, i regi av magasinet Natur&Foto, å løfte fram.  Norsk Friluftsliv stilte med premiene i kategorien «Årets Nordiske turbilde. Her kjemper bilder som er relatert til tur og friluftsliv i Norden om de tre gjeveste plasseringene. På andreplass kom John Sirevåg med bildet «Kerlingarfjoll» fra Island, og nummer tre ble Nebojsa Petrovic med bildet «Trening på is» – se alle vinnerbildene her.

 

Vant med kontrast og komposisjon
I år var det fotograf Jan Ronald Olsen som tok førsteplassen, med sitt kontrastfylte bilde av en skikjører i gråvær på vei ned en bratt fjellside, med fjord og fjell som bakgrunn. Jan Roar bor i Troms og kan boltre seg i fantastisk landskap året rundt. Juryen liker den minimalistiske presentasjonen og framhever den gode komposisjonen i bildet.

 

Trenger ikke sol
-Bildet ble tatt på en skitur i Kåfjord i Nord-Troms i februar i 2015. Denne gangen gikk vi ikke på topptur, men et stykke over skoggrensa. Været var ikke det beste, så vi tok det rolig. På vei opp så jeg en fint parti hvor jeg tenkte det kunne være fint å fått en skikjører i bildet. På turen ned sa skikompis Helge seg villig til å sette utfor. I bakgrunnen plasserte jeg deler av Lyngsalpene, som for det meste var dekket av skyer. Siden det var så grått og fargeløst vær, gjorde jeg bildet om til svarthvitt for å framheve kontrastene. Bildet er et eksempel på at man ikke trenger å ha sol og blå himmel for å få spennende turbilder, mener Jan Ronald Olsen.

 

Glad i friluftsliv

Jan Ronald Olsen er glad i friluftsliv og går ofte på fjellet i Nord-Norge der han bor. Kameraet er en fast følgesvenn.

Kamera alltid med på tur
Jan Ronald er glad i friluftsliv og forteller at han alltid har vært mye ute i naturen.  Kameraet har vært en fast følgesvenn og er mye av drivkraften bak turene. – Muligheten til å ta flotte naturbilder har faktisk mange ganger vært det som har gitt meg motivasjon til å komme meg ut på tur. Kameraet er med både når jeg går på topptur, skitur, padler, sykler eller er på vandring. Snart skal jeg på en ukestur på vidda med ski og pulk og gleder meg til alle motivene som dukker opp, forteller Jan Ronald.

 

Elsker lyset i nord
Han forteller at noe av det fineste han vet er når man i skillet mellom vår og sommer kan ta skiene på sekken og vandre opp til sneen, for deretter å gå på ski til topps. – På denne tiden er turistsesongen over og man har fjellet for seg selv. Da kan det bli mange stopp på tur opp, der man ligger i solsteiken og nyter utsikten og landskapet!

 

Jan Roald er spesielt glad i å fotografere landskap, og setter stor pris på det fine lyset i nord. – Derfor er jeg mye ute når lyset er som finest, morgen og kveld. Men de senere år har jeg også fotografert dyr, blant annet på to turer til Svalbard.

 

-Nå holder jeg på med en turbok fra området mitt, så da blir det ekstra mange turer i år, røper han.

 

Vinnerbildet

Vinnerbildet til Jan Roald Olsen «Bratt skikjøring» er et gråværsbilde fra Nord-Norge, og gikk til topps med flotte kontraster, god komposisjon og fine linjer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om fotokonkurransen Nordic Nature Photo Contest her

 

Del denne artikkelen