larsen
larsen

– Viktig for den mentale helsa å komme seg ut

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln, Erlend Larsen

Når turentusiast Erlend Larsen (H) sitter i tannlegestolen, lukker han øynene og forestiller seg å ligge i lyngen på en solfylt fjelltopp. Han mener at gode friluftsopplevelser gjør det lettere å håndtere hverdagens utfordringer.

Hva betyr friluftsliv for deg?

Det betyr veldig mye. Jeg har skrevet to turbøker som heter På tur i Vestfold, nettopp for å inspirere folk til å bruke naturen mer. Den første turboka ble nylig gitt ut i ny utgave, og i den forbindelse har jeg gått opp alle turene på nytt i år, faktisk. Som ung søkte jeg meg inn på befalsskolen til infanteriet, hvor dette med friluftsliv hadde en viktig plass. Der fikk jeg mye god kunnskap om det å kunne være ute i all slags vær.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Det er mange flotte steder i Vestfold. Akkurat hvilke jeg liker best, varierer litt etter tid på året. Jeg er veldig glad i å være nede ved sjøen, når vinden og været tilsier det. Ellers så liker jeg meg også i skogen, hvor det er litt lunere. Jeg har vel ikke ett spesifikt sted, men jeg har jo noen sånne mentale bilder som jeg har med meg. Som jeg henter fram når jeg er hos tannlegen, for eksempel. Det å kunne ligge i lyngen i fjellet i sola. Det er det som er det ypperste. Å kunne gå opp et sted hvor det er fritt for støy og folk. Å finne det stedet i solsida, under en stein i lyngen. Det er godt.

Har du noen gang overnattet ute?

Det ble mange netter i telt de årene jeg var tilknyttet Forsvaret. Det vi oftest gjør nå, er å gå dagsturer, men jeg skulle gjerne ha gjort det oftere. Som tidligere ordfører, har jeg to ganger blitt invitert med ut på #nattinaturen. Det har jeg vært med på begge gangene.

Har du noen spesielle opplevelser i naturen som du husker godt?

Det må være å ligge på ryggen i lyngen og bare se utover. Det er et godt bilde å ha på netthinna.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

Da jeg arbeidet som flyger så jeg sola hver eneste dag jeg var på jobb. Som flyger kommer du alltid over skyene. Men da jeg ble valgt til ordfører måtte jeg jo vende meg til at arbeidsdagen min var inne. Men det å ha tid til å være ute i helgene gjør at jeg blir sterkere til å kunne tåle de krevende jobbene jeg har, og har hatt. Det er viktig for den mentale helsa å komme seg ut.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

Det skaper en respekt for naturen. Jeg mener at folk som bruker naturen, de forsøpler og ødelegger den ikke. Naturopplevelser skaper en veldig stor respekt, og forståelse for at man må verne der man kan verne. Samtidig som vi må ha en balanse, hvor vi bruker naturen der vi kan, og verner der vi kan.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Jeg tror egentlig den største utfordringen er å få folk til å bruke den. Jeg er klar over at du har mange andre ting du tenker på. Men jeg tror det er viktigst. Og så er det jo selvsagt press i mange sammenhenger. Men vi er nå i hvert fall skapt for å kunne bruke de ressursene vi har. Og så er det jo en balanse her…

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Jeg har stor tro på lavterskeltilbud som får folk til å oppdage nye steder i sitt nærmiljø. Det er en viktig motivasjon bak turbøkene mine. Jeg har også en Facebook-side, som heter På tur i Vestfold. Siden har nesten 10 000 følgere, og der oppfordrer vi folk til å legge ut turforslag og turopplevelser. Det tror jeg er en av de gode metodene. Og så er det jo friluftslivsorganisasjonene. At de arrangerer turer som får med folk ut. Man tiltrekker seg jo ofte menigheten, men du får alltids med noen til. Da jeg var ordfører, hadde jeg som mål å arrangere to turer i året, hvor jeg inviterte med innbyggere. Normalt var det rundt 30 folk som deltok. Vi arrangerte også en sykkeltur, hvor det møtte opp 79 stykker. Det var veldig festlig!

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Det er rett og slett bare å gå ut. Det er jo den dørterskelen som er det største hinderet for veldig mange. Og det største tipset er egentlig, prøv noe nytt! Oppsøk et sted du ikke har vært før.

Ville du blitt med på en ny runde med #nattinaturen dersom du ble invitert?

Ja, helt klart.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen