Videreutvikler satsingen på friluftsliv i barnehagene

Publisert – Sist oppdatert 11.02.2020
Tekst: Iris Lyngmo / PBL

PBL og Norsk Friluftsliv har inngått et samarbeid for å videreutvikle satsingen på friluftsliv i barnehagene gjennom prosjektet Naturpilotene.

Naturpilotene kom i gang i forbindelse med Friluftslivets år 2015, hvor Private Barnehagers Landsforbund startet opp prosjektet som en kursrekke for å få flere ansatte i barnehagene til å bruke nærmarka sammen med barna. Prosjektet som ble gjennomført i samarbeid med Norsk Friluftsliv ble en stor suksess.

Over 2000 ansatte i private og kommunale barnehager deltok på kursene som ble avviklet i alle landets fylker.

Midler til videreutvikling

Nylig ga Miljødirektoratet 600 000 kroner til at Naturpilotene skal videreutvikles. I den forbindelse var generalsekretær Lasse Heimdal og prosjektleder Astrid Berger fra Norsk Friluftsliv i Bodø i møte med prosjektleder i PBL Kari Vold Jensen, prosjektleder for Naturpilotene Vibeke Mæhlum og administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL for å jobbe med videreføringen av Naturpilotene.

– Det har vært et kjempebra møte og det er fantastisk å se hvilken entusiasme det er i PBL for å fremme friluftsliv i barnehagene. Det er viktig for folkehelsen, men også for trivsel i barnehagen og livsglede resten av livet, sier Heimdal.  

Han lover at Norsk Friluftsliv skal bidra for å løfte prosjektet, men legger ikke skul på at PBL er en viktig bidragsyter for å nå ut til barnehagene.

– Vi er helt avhengig av PBLs kompetanse og kontakt med barnehagene for å lykkes nasjonalt med dette arbeidet, sier han.

Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, er glad for å se at Naturpilotene lever videre, og selv om mange av landets barnehager i dag er flinke på å benytte friluftslivet er målet er øke kompetansen og friluftsaktiviteten enda mer.

– Naturpilotene er et godt prosjekt for tidlig innsats i naturen. Målet er at flest mulig barnehager skal bruke naturen mer og på en pedagogisk god måte, sier Olsen.

VIDEREUTVIKLING: Generalsekretær i Norsk Friluftsliv Lasse Heimdal (t.v), administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, prosjektleder Astrid Berger fra Norsk friluftsliv, prosjektleder i Naturpilotene Vibeke Mæhlum og prosjektleder i PBL, Kari Vold Jensen møttes i Bodø for å jobbe videre med utviklingen av Naturpilotene. Foto: Iris Lyngmo / PBL

Ressurssenter

Naturpilotene skal bli et ressurssenter for friluftsliv i barnehagene og skal blant annet fortsette med kurs for barnehageansatte. I tillegg jobbes det med et konkret opplegg rundt friluftslivets uke i september i år.

I tillegg skal vi jobbe med å etablere kontakt med frivillige organisasjoner over hele landet som barnehager kan benytte seg av som Den Norske Turistforeningen, Naturvernforbundet og Norges Jeger og fiskerforbund, for å nevne noen, sier Kari Vold Jensen.

Nye kurs settes opp

Naturpilotene har gjennomført en rekke kurs siden oppstart i forbindelse med Frilkuftslivets år 2015. I høst settes det opp nye kurs i Naturpilotene i møte med ny rammeplan i disse fem byene: Ålesund, Tønsberg, Kristiansand, Sarpsborg og Drammen.

Les mer om kurset og meld deg på.

Del denne artikkelen