– Vi mennesker har godt av å være ute

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Foto: Lill Haugen

 -Aktivitet i naturen betyr mye både for den enkelte, og er viktig i et folkehelseperspektiv, sier Jan Henrik Fredriksen (Frp), stortingsrepresentant fra Finnmark.

 – Jeg har mye å takke friluftslivet for. For eksempel min personlige helse. Aktivitet i naturen betyr mye både for den enkelte, og er viktig i et folkehelseperspektiv, sier Jan Henrik Fredriksen (Frp), stortingsrepresentant fra Finnmark.

Fredriksen sitter i energi- og miljøkomiteen og var saksordfører for stortingsmeldingen for friluftsliv, der hovedmålsettingen er at en stor del av befolkningen skal drive jevnlig med friluftsaktiviteter.

-Det er regjeringens ansvar å få flere ut i aktivitet i naturen. Men det er også et ansvar i alle nivåer, helt ned til barnehagen. Skal vi lykkes med å få flere ut, må alle nivåer prioritere at vi oppsøker naturen, mener han.

Personlig anbefaler han alle å ta en tur for å se Finnmarksvidda i høstskrud i september. – Da vil du møte et vanvittig fargesyn som etser seg inn i sjela, lover han.

Hva betyr friluftsliv for deg?
-Mye, hele livet. Store deler av livet har jeg brukt til å fiske på vidda, i lakseelver og plukka bær og sopp. Jeg har mye å takke friluftslivet for. For eksempel min personlige helse. Aktivitet i naturen betyr mye for den enkelte, og i et folkehelseperspektiv. Der jeg vokste opp dro hele bygda på bærtur sammen, og vi plukka blåbær og tyttebær i dagevis. Min inngang til friluftslivet var rett og slett matauke. Jeg hadde også en aktiv far, som tok meg med på fiske i Finnmark. Som voksen flytta jeg selv til Finnmark for å være mer ute i den fantastiske naturen der oppe.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
-Men et sted som betyr mye er Grense Jakobselv i Finnmark. Det har vært en veldig god lakseelv. Her kan man også treffe både elg og bjørn. Det er et fantastisk område med en rik løvskog.

Har du noen gang overnattet ute?
-Ja, sist var i fjor sommer i Alta. Jobben gjør at man dessverre ikke får gjort alt man vil. Men tidligere var jeg mye på laksefiske og rypejakt, og hadde mange flotte turer på vidda – da sov jeg ute 15-20 døgn i året.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
-Å bevege seg i gammel urskog i Passvikdalen. Alt er helt uberørt. Gleden ved å felle sin første tiur med en hund som jeg selv hadde trent opp.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
-Jeg tror at man utvikler en dypere forståelse av seg selv av å være i stor natur. Man blir mye mindre. Det gir perspektiv og man blir ydmyk. Det du har rundt deg betyr så utrolig mye mer enn deg selv. Vi mennesker har godt av det. Det er nesten en religiøs opplevelse.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
-Jeg tar med følelsen av ydmykhet og takknemlighet inn i politikken og arbeidet. Det gir meg evne til å gjennomføre politikk, men også en ydmykhet som person. Jeg skulle ønske at alle som driver med friluftsliv kunne vise større raushet for andre måter å drive friluftsliv på. Alle som driver en form for friluftsliv har en genuin interesse.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
-Både organisasjonene og Stortinget er opptatt av å fremme friluftslivet. Det er et viktig premiss. I sum mener jeg Norge som nasjon har vært ganske flinke til å ivareta alt det vi har fått. Det betyr mye både for den enkelte og for samfunnet. Vi må fortsette å holde fokus på det, den arven må vi ta vare på.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
-Det er regjeringens ansvar å få flere ut, å sette fokus. Men det er samtidig et ansvar i alle nivåer, helt ned til barnehagen. Alle nivåer må prioritere at vi oppsøker naturen. Selv har jeg søkt ensomhet i naturen, mens friluftsliv for en som bor i en by kan være helt annerledes. Hvor går grensene for friluftsliv? Hensikten er å få flere ut i aktivitet i naturen.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
-Jeg kan anbefale en tur til Finnmarksvidda i høstskrud i september, litt til fjells. Da vil du møte et vanvittig fargesyn som etser seg inn i sjela!

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?
-Jeg kommer garantert til å ha mange fine netter ute før september, men JA, jeg blir gjerne med på båldebatt og #nattinaturen 2. september!

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

innfelt foto: Clemensfranz

Del denne artikkelen