Vi har kåret vinterens fineste friluftsbilder

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Patrycja Putko

Over 2000 bilder ble delt i Norsk Friluftslivs fotokonkurranse #minutevinter. Se hvilke av dem som nådde helt til topps!

Fotokonkurransen med tema #minutevinter gikk fra 21. desember til 28. februar. Det kom inn utrolig mange flotte bidrag fra hele landet, og spennet i motiver er en god påminnelse at vinterfriluftsliv er så mye mer enn bare skiturer.

1. plass: Patrycja Putko/@patrycja_putko

Det var et bilde av isklatring i Hemsedal som til slutt sikret polske Patrycja den gjeve førsteplassen.

– Dette bildet la vi merke til med en gang! En vakkert komponert påminnelse om hvor små vi mennesker er i den store sammenhengen, men også hvor mye imponerende vi kan få til, om vi bare vil. Bildet har mange spennende kontraster, både fargemessig, i møtet mellom det myke og harde, tryggheten og spenningen. Helt nydelig, skriver juryen om vinnerbildet.

Patrycja forteller at hun kom over klatrerne ved en tilfeldighet, en dag hun var ute på tur i juleferien.

Bildet er tatt i Golsjuvet, der jeg møtte disse klatrerne og spurte om jeg kunne ta bilder av dem. Naturen er det beste jeg vet for kropp og sjel. Der kan man også treffe nye mennesker og finne inspirasjon til å prøve noe nytt! Ja, senere har jeg selv også prøvd isklatring!

2. plass: Anja Lizell Olsen/ @anjalizell71

– Fotografen har fanget et øyeblikk av ekte friluftsglede, som det er umulig å ikke smile av! Mange har kastet seg på isbadetrenden denne vinteren, og når vi ser dette bildet forstår vi hvorfor. Dette var inspirerende, sier juryen om bildet som kapret andreplassen.

Fotograf Anja forteller at bildet er tatt på Kallestranda, som ligger mellom Kabelvåg og Henningsvær. Fjellet i bakgrunnen er majestetiske Vågakallen, et kjent landemerke i Lofoten.

Anja er selv en ivrig isbader, og hun bekrefter godfølelsen som skinner igjennom på bildet.

Jeg var så glad da vi kom dit og så at det var is og slush vi kunne bade i! Jeg bader tre ganger i uka vinteren igjennom, nesten uansett vær. Det er aller mest artig i rufsete vær og med lekne bølger. Det å vinterbade gir bare et helt herlig lykke- og energikick!

3. plass: Pascal Hansson/@palledaman

– Et storslått bilde, som vi får lyst til å hvile blikket på lenge! Det har en spennende komposisjon, med kontrastfylte strukturer som spiller godt mot de duse og behagelige fargene. Det gylne sollyset som treffer toppene i horisonten har noe eventyraktig over seg, som kan få en til å drømme seg bort, sier juryen.

Bildet er tatt i mektige omgivelser på en topptur med gode venner i Gagnesaksla i Narvik, forteller fotograf Pascal.

Etter at solen hadde vært borte i 1,5 måned var det veldig etterlengtet å se den igjen, når den akkurat rakk å komme seg over fjellet i 30 minutter. Dette, i kombinasjon med nysnø og vindstille, resulterte i en toppdag på Gagnesaksla.

Under ser du bildene som ikke nådde helt opp til topp tre, men som juryen likevel har valgt å premiere.

Mari Cathrine Karlsen/Even Lager/ @turmedmari

Denne turen var en av mange treningsturer før vi skal til Grønland i 2023. Her testet vi en del utstyr og fikk en skikkelig fin tur med både snø og mye vind, men også glimt av litt sol, forteller Mari.

Bildet er fra Nesfjellet i Hallingdal, der hun var på en ekspedisjon med en venn og fetteren sin i begynnelsen av året.

Morten Langstrand Bergan/@mortenfriluftsliv

Det var på en isfisketur i fjellene bak Hammerfest at Morten fanget dette helt spesielle øyeblikket mellom Mortens datter Ingrid og Jakthunden Faun.

Ingrid har til nå vært livredd hunder, uten noe grunn. Men akkurat den dagen ville hun gi Faun suss og klem for at han gadd å dra både henne og alt vi hadde med oss, til fjells. Det var rett og slett en stor milepæl i livet vårt med barn og hund på tur!

Åse Kjellberg/@_mymle_

Jeg og samboeren min var på dagstur for å se sola igjen, og var på vei hjemover i det den gikk ned. Jeg så den rosa himmelen, som er så typisk for mørketiden over linjen fra horisonten.

Det forteller fotograf Åse om dette bildet, som ble tatt på en tur på vidda i Porsanger, i januar. For å vise skalaen og skape dybde, inkluderte hun også seg selv i bildet.

Jeg forsøker å dokumentere så mye av lyset her oppe som mulig og syntes det var et fint utsnitt.

Eva-Margrethe Strømsnes / @evamastro

Dette koselige bildet fra en fisketur sikret turentusiasten Eva-Margrethe en ekstrapremie i fotokonkurransen.

Vi gratulerer alle som vant!

Del denne artikkelen