Kom igang med nyttige apper og nettsider

Publisert – Sist oppdatert 27.01.2020
Tekst: Wanda Nordstrøm – Foto: Synne Kvam

Enten du vil finne turforslag, plukke sopp eller lære nye fuglelyder, finnes det mange nyttige nettsider og apper for deg som vil komme i gang. 

Frisk luft og natur er godt for både kropp og sinn, og mange driver med friluftsliv for å koble av i hverdagen. Forskning viser også at vi slapper bedre av når vi ser på noe grønt, og at naturen gir mer energi og motvirker stress og negative tanker.

Selv om det er deilig å komme seg vekk fra skjermen ute på tur, finnes det flere digitale verktøy som kan være nyttige å ha. Har du en smarttelefon for hånd, er mange gode tips om steder å gå, kunnskap om arter og annen nyttig info, bare noen tastetrykk unna!

Her har vi samlet en liten oversikt over apper og nettsider som kan være til inspirasjon for deg som vil komme deg ut oftere.

Les mer: Du finner flere tips og turinspirasjon på www.friluftslivforseniorer.no

Finn nye turforslag

UT.no

Er en turplanlegger fra DNT. Her finner du over 12.000 turforslag og 1.200 hytter over hele landet! Søk opp stedet der du vil på tur, så får du opp flere turforslag, hytter og steder i nærheten. Du kan også spesifisere søket, slik at du bare får forlag til enkle turer, skiturer, sykkelturer eller turer som passer for rullestol. Her er det mulig å finne noe som passer for alle.

Ut.no finnes som både nettside og app:

GodTur

Er en annen turportal som tilbyr ulike kart og turforslag fra hele landet, enten du vil gå, sykle, eller gå på ski. I tillegg har de oversikt over andre friluftsanlegg, som gapahuker, badeplasser og tilrettelagte rasteplasser. Portalen er utviklet av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

GodTur finnes som både nettside og app:

Kom i gang!

Gå10

Er et enkelt verktøy for deg som trenger mer trim og vil ha litt drahjelp. Det hjelper å sette seg mål, og følge med på utviklingen. Er du lite aktiv fra før, kan denne appen gjøre det morsommere og enklere å komme i gang med korte gåturer. Gå10 registrerer de minuttene du går – og gir deg ekstrapoeng når du går i friskt tempo. Appen er utviklet av Helsedirektoratet.

Helsenorge.no finner du mange tips og råd om fysisk aktivitet. Vil du lese mer om fysisk aktivitet for seniorer kan du trykke HER.

 

KANTARELL: Er en klassiker mange kjenner til, men kan du andre sopper? Foto: Paulina Cervenka

KANTARELL: Er en klassiker mange kjenner til, men kan du andre sopper? Foto: Paulina Cervenka

 

Soppsanking og fisketips

Digital soppkontroll:

Lar deg enkelt komme i kontakt med soppkyndige, som kan hjelpe deg å sjekke om soppen du finner er spiselig. I appen kan du laste opp bilder av sopp du finner, så går frivillige soppeksperter gjennom bildene og svarer på om det er en matsopp, eller ikke. I appen kan du også finne nærmeste soppkontroll, oversikt over ulike sopparter og råd for soppturen. Norges sopp- og nyttevekstforbund står bak appen.

Digital soppkontroll finnes som både nettside og app:

NJFF:

Er en app for jegere og fiskere, fra Norges Jeger- og fiskeforbund. I denne appen finner du blant annet oversikt over de mest populære fiskeartene, både i saltvann og ferskvann, og tips til hva de biter på! Den har også oversikt over tilrettelagte fiskeplasser og båtramper over hele landet.

På nettstedet Inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. På mange steder kan man også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

 


BOKFINK: Er en av fuglene du kan lære sangen til i appen Whatbird.  Foto: John Fotheringham fra Pixabay

 

Lær om fuglesang og dyrespor

Viltappen:

Denne appen, laget av Svenska Jägerförbundet, er helt topp for naturinteresserte. Viltappen gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller finne spor av i naturen. Kjekk hvis man vil dra på skattejakt med barnebarna, og lete etter dyrespor.

WhatBird:

Lurer du på hvilken fugl du hører? Denne appen kan hjelpe deg med å finne det ut! Appen tar opp fuglelyden og gir deg et forslag på hvilken fugl det kan være. Appen kjenner 22 av de mest kjente sangfuglene våre.

 

Er uhellet ute?

Hjelp 113:

Når uhellet først er ute og man trenger hjelp, er denne appen fra Norsk Luftambulanse veldig nyttig! Man kan ringe nødsentralen via appen og den vil da automatisk dele koordinatene du befinner deg på. Er du ute på tur i skogen eller ikke vet nøyaktig hvor du er, kan dette spare deg verdifull tid. Appen inneholder også informasjon og plassering av hjertestartere i Norge. Denne appen bør alle ha!

For at denne appen skal fungere skikkelig, er det viktig at du registrerer mobilnummeret ditt etter at du har lastet den ned. Appen er laget slik at den skal være så enkel som mulig å bruke, men bruk gjerne litt tid på å gjøre deg kjent med den. Du kan lese mer om dette og finne appen til både iPhone og Android HER.

Del denne artikkelen