Trening kan halvere sykefraværet

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

En ny studie viser at korttidssykefraværet kan halveres når medarbeiderne får tilpasset trening, riktig motivasjon og tid til å trene. For det holder ikke å bare sette i gang et treningsopplegg på jobben, mener forsker Just Bendix Justesen ved Syddansk Universitet:– Vi må få til noe som fungerer på sikt og ikke bare et par… Read more »

En ny studie viser at korttidssykefraværet kan halveres når medarbeiderne får tilpasset trening, riktig motivasjon og tid til å trene. For det holder ikke å bare sette i gang et treningsopplegg på jobben, mener forsker Just Bendix Justesen ved Syddansk Universitet:
– Vi må få til noe som fungerer på sikt og ikke bare et par måneder fordi det er nytt og spennende.

400 danske kontoransatte var med i undersøkelsen. Halvparten var treningsgruppe, de resterende 200 var kontrollgruppe. Treningsgruppen fikk en time i uken med personlig tilpasset høyintensitets treningsopplegg sammen med en personlig trener. I tillegg ble de anbefalt å ha minst 30 minutter med moderat aktivitet seks dager i uken. For eksempel kunne de sykle til jobben, gå tur eller ta trappene i stedet for heisen.
– Vi så i dette prosjektet at hver investerte krone gav opptil tre kroner tilbake, forteller forskeren.

Dette er målt i mindre korttidsfravær og økt produktivitet hos de medarbeiderne som trente. Både arbeidsevnen og produktiviteten steg med over fem prosent hos deltakerne i treningsgruppen. Den generelle helsen ble over elleve prosent bedre.
– Dette betaler seg i kroner for arbeidsplassen og i helse for hver enkelt medarbeider, sier Justesen

Les mer om Just Bendix Justesen sin doktoravhandlingen her: Workplace Health Promotion: Implementing physical activity at the workplace – a change Project

Les hele doktoravhandlingen her: Workplace Health Promotion: Implementing physical activity at the workplace – a change Project – PhD Thesis 2015

Del denne artikkelen