Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2018

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Monica Mikalsen, Birger Baisgård og Åsmund Berthelsen kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner er det opp til folket å bestemme.

Monica Mikalsen, Birger Baisgård og Åsmund Berthelsen kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner er det opp til folket å bestemme.

Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013, for å gi heder til de lokale hverdagsheltene som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet.

Kandidatene til å vinne årets ildsjelpris er Monica Mikalsen fra Barnas Turlag i Tromsø, Birger Baisgård fra DNT Oslo og omegn og Åsmund Berthelsen fra Tambarskjelvar Idrettslag i Naustdal.

– Det å ha ildsjeler som bruker av sin tid, og deler sin entusiasme, er alfa omega for friluftslivet. Denne prisen er vår måte å takke ildsjelene, og viser hvor viktig deres bidrag er. Den er viktig ikke bare for friluftslivet i seg selv, men for alle som blir positivt berørt av ildsjelenes innsats og engasjement, sier juryleder Dag Kaas.  

Vinneren kåres og annonseres under Friluftslivets uke i september, og prisen deles ut under festivalen «Friluftsliv for alle» på Stenberg på Toten 2. september.

Stemmes frem av folket

Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning fra 20. – 30. august, og finalistene mottar en pengesum i ulik størrelsesorden til sitt videre arbeid i friluftslivet.

Friluftslivets Ildsjelpris hedrer kandidater som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Det kan være like aktuelt å gi denne anerkjennelsen til unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv». Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten, og innsats for bærekraftig bruk av naturen. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

Prisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og festivalen «Friluftsliv for alle».

Juryen består av: Dag Kaas (leder), Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (naturfotograf), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle), Arne Danielsen (sekretær).

Mer om kandidatene:

Åsmund Berthelsen (66), Naustdal
Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.

Monica Mikalsen (52), Tromsø
Kandidaten er en stor ressurs for hele Troms Turlag, og ifølge forslagsstillerne hadde det ikke vært et Barnas Turlag i Tromsø, hvis det ikke hadde vært for Monica Mikalsen som har holdt turgruppa gående i mer enn ti år. Ildsjelen utmerker seg med en fantastisk stå på-vilje og et stort hjerte for å få med andre ut på tur. Listen over initiativ Mikalsen står bak er nærmest utømmelig, ifølge forslagsstillerne. Kandidaten stiller alltid opp, og barna gleder seg alltid til en ny tur med ildsjelen, og hun har plass i mangt et hjerte.

Birger Baisgård (63), Oslo
Kandidaten omtales som en initiativrik ildsjel for DNT Oslo og Omegn, med en sterk gjennomføringsevne og en entusiasme som smitter over på alle rundt han. Han er initiativtaker til etableringen av foreningens frivilligkafé, og i sitt frivillige arbeid for DNT Oslo og omegn har kandidaten hatt tilsynsansvar på to av foreningens hytter. I tillegg til å være turleder og kajakkinstruktør for foreningen, står 63-åringen bak opprettelsen av en egen vedgruppe, som han selv leder – og som sørger for ved til DNT Oslo og omegns 28 ubetjente markahytter. Kandidaten er også sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av 150 årsjubileet for foreningen.

Tidligere vinnere av Friluftslivets Ildsjelpris:

Årets Ildsjel 2013: Thor Bergesen fra Sandnessjøen
Årets Ildsjel 2014: Robin Dahle Oen fra Øygarden
Årets Ildsjel 2015: Maria Sjøberg fra Valnesfjorden
Årets Ildsjel 2016: Ann Marit R. Vikan fra Grimstadhøgda
Årets Ildsjel 2017: Brith Sørensen fra Torsken

Del denne artikkelen