Ti tips til uteaktiviteter med barna i jula

Publisert – Sist oppdatert 21.12.2022
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Gosia Dvořáková

Jula byr ofte på mye skjermtid og stillesitting for minste. Da er det kjekt å bryte opp med å komme seg ut og gjøre noe hyggelig sammen.

– Takket være allemannsretten har vi fantastiske muligheter til å oppleve naturen rundt oss, så det er bare å komme seg ut. Felles aktiviteter der familien legger bort skjermer og gir hverandre sin fulle oppmerksomhet, kan skape noen veldig hyggelige stunder, uansett hvor dere tilbringer juleferien, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, med til sammen nær en million medlemskap. Her får du deres forslag til hyggelige aktiviteter å gjøre ute med barna i jula.

1) Bålkos: Tenn et bål, pust helt ut og la julefreden senke seg. Bare husk regelen om sporløs ferdsel, og slukk godt når dere er ferdige. Hva med å ta med en gryte og poppe popcorn ute, lage varm gløgg eller kakao?

2) Hodelykt-tur i skogen: Utstyrt med en hodelykt eller lommelykt kan dere gå tur i skogen selv om det er mørkt ute. – Det er noe spesielt med å gå tur i bekmørket, og lytte til skogens lyder. Dere trenger ikke å verken reise langt eller å gå i timevis. En liten tur i nærområdet er nok til at dette blir en spennende ekspedisjon for barna, understreker Lier.

3) Skilek: Bor du på et sted med nok snø, er det mange morsomme skiaktiviteter å finne på. For orgeltramp bygger dere små humper i en løype, hvor et ben skal være oppe mens det andre er nede. Et godt, gammeldags skihopp gir også mye moro!

STEMNINGSSKAPER: Bålet skaper stemning, gir varme og er også supert til tilbereding av varm mat og drikke på tur.

4) Mat småfuglene: Å lage sin egen fuglemat er en hyggelig aktivitet for store og små. På nettet finner dere mange oppskrifter og lister over god fuglemat. Husk å aldri gi fuglene mat som er myglet eller inneholder salt.

5) Let etter nissens savnede lue: – Har dere en liten nissefigur eller lignende i huset? Tar du av den lua og gjemmer den et sted ute, kan du fortelle barna at nissen har mistet lua si – og at dere må ut for å lete etter denne. Kanskje vanker det en liten premie på den som finner lua, foreslår Lier.

6) Aketur: Det er mye moro man kan finne på i en bakke, og om kvelden kan man også tenne lys for å skape ekstra stemning. Har dere ikke akebrett eller kjelker går det fint an å ake på søplesekker.

FULL RULLE: Aking er overraskende morsomt også for de voksne. Foto: Gosia Dvorakova

7) Oppdag stjernehimmelen: Aldri er stjernene så flotte som på en klar vinterkveld. Ta en tur ut i nærområdet og kikk etter mønstre i mylderet på stjernehimmelen. Mange nettsider gir deg navn på stjernebildene, og med litt flaks får dere kanskje sett et stjerneskudd eller litt flakkende nordlys?

8) Gå på skøyter eller turskøyter: Turskøyting blir stadig mer populært, særlig på steder med snøfattige vintre.Her er det viktig å sette seg inn i det grunnleggende, som å vite at isen er trygg. Et godt tips for nybegynnere er å ta kontakt med en lokal turskøytegruppe.

9) Turgjemsel: En person står, mens de andre løper og gjemmer seg i nærheten av stien. Har dere et spesielt mål med turen, kan det være greit å avtale at man velger et gjemmested i turretningen.

10)  Skitur: Hvis det er snø der dere bor, er skituren alltid en hyggelig felles aktivitet. – Smører dere en god matpakke og har med noe varmt på termosen, er grunnlaget lagt for en god tur, sier Bente Lier.

Se også 24 ting å finne på ute i adventstiden eller benytt deg av våre 365 tips til hvordan du kan få #1omdagen.

Del denne artikkelen