sandra
sandra

– Ta en bålkaffe i hverdagen!

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln, Kristin Berg

For Sandra Borch (SP) er friluftsliv en nødvendighet for å fungere i en hektisk hverdag. Når hun trenger en avkobling fra stortingsbobla, går hun ned på stranda og lager seg en bålkaffe.

Hva betyr friluftsliv for deg?

Jeg er oppvokst på gård i en liten kommune i Sør-Troms, så friluftsliv har vært en stor del av oppveksten min. Fra jeg var liten har jeg vært med pappa på elgjakt, og sittet mye med jaktlaget rundt bålet. Vi barna var også med på mye av arbeidet i skogen, som vedhugging og arbeid med dyrene. Og så er jeg jo fra Nord-Norge, og da blir du jo glad i naturen. Jeg har vokst opp med foreldre som har hytte på fjellet, ved et fiskevann. Ofte må jeg bare hjem og dra på hytta for å få roen. Det er ikke innlagt vann, og ikke telefondekning heller, så det er helt perfekt.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Ja, det må jo bli hytta. Det er det stedet hvor jeg drar for å slappe av over flere dager. Men så har du også Brosmetinden i Tromsø. Der har du fantastisk utsikt over hele Senja. Alle som er i Tromsø bør dra dit!

Når overnattet du sist ute?

Det var vel i sommer. Jeg gikk tur fra hytta til et fiskevann som heter Froskevannet, sammen med en venninne, broren min og noen kompiser av ham. Da overnattet vi i telt. Det å fiske ørret og røye er liksom min ting, da. Og da fikk jeg ei røye på 2,1 kilo. På stang. Du får jo det kicket når du drar den opp!

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

Det må jo kanskje være den røya, det, da. Jeg brukte i hvert fall 15 minutter på å dra den opp. Det er en spesiell opplevelse!

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

Det gjør at jeg får ladet batteriene mine. Jeg er så glad for at jeg har vokst opp på bygda, hvor dette var en del av barndommen. For det er ikke like naturlig for de som bor veldig tett i byen, det å ha en enkel hytte i nærheten. Hvor det er utedo, og hvor det ikke er mobildekning. Det er noe med å leve det enkle livet. Være tilstede her og nå.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

For at jeg i det hele tatt skal kunne være politiker og leve inni denne bobla i ukedagene, så tror jeg det er viktig at jeg har nettopp de tingene som gjør at jeg kan koble av. Å ta på meg joggebuksa og kaste dressjakken langt avgårde. Som stortingspolitiker spiser du frokost, middag og kvelds her, og så trimmer du i trimrommet her nede fordi du ikke har tid til noe annet. Så det er viktig å ha mulighet til å gjøre andre ting i helgene.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Etter dette statsbudsjettet, er det jo de enorme kuttene som de frivillige organisasjonene får. Hvis jeg kan være så frekk å si det. Utenom det, så er det at vi er nødt til å legge til rette for at vi belønner de frivillige organisasjonene som driver med friluftsliv. Det har mye å si for din mentale helse, og kan nok være et forebyggende tiltak i mange tilfeller. Jeg tenker det er viktig at man introduserer unge for friluftsliv i tidlig alder. At de får et eieforhold til alle opplevelsene det innebærer. Og da er nærtilbudet viktig. Da jeg var liten var det helt naturlig å være ute på lørdagene. Og vi spiste jo lunsj ute også. Jeg var heldig og hadde en mamma som alltid grillet pølser med brød til oss.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Send dem ut! Både globaliseringen, og ikke minst digitaliseringen, som egentlig henger sammen, er en av de største utfordringene for norsk friluftsliv. Mange føler jo nå at de har en mer stressende hverdag nå enn tidligere. Det handler om å prioritere tid, og ikke la seg rive med av det her jaget om fotballtrening, turntrening, svømmetrening og alt det der. Ta en pause fra det masete livet og heller ta en tur i skogen med hele familien! Vi må lære barna hvordan naturen funker, og vi er kommet til det punkt at vi må bruke ressurser på det. Jeg har for eksempel tro på å ta i bruk naturen som klasserom. Det handler om at man da i en naturfagtime kan gjøre ting som er relevante for temaet. Så slipper du å sitte og lese om det, og kan heller se hvordan ting fungerer. I alle fag.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Ta bålkaffe i hverdagen! Gå ut i lunsjen! En dag da jeg var hjemme i Tromsø, fikk jeg så lyst på bålkaffe. Da gikk jeg bare ned i fjære i nærheten av oss og laget bål. Du trenger ikke å gå de 20 milene, bare du kommer deg ut!

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?

Ja, hvis jeg er her, og ikke er bortreist.

 

 

 

Del denne artikkelen