Svein Syversen vinner ildsjelprisen 2020

Publisert – Sist oppdatert 18.09.2020
Foto: Silje Glorvigen

Svein Syversen gikk til topps i utdelingen av Friluftslivets Ildsjelpris 2020. Vinneren har et sterkt ønske om hva pengene skal gå til.

– Jeg synes alle de tre nominerte var verdige vinnere, men det er absolutt moro å stikke av med seieren, sier den fornøyde ildsjelvinneren Svein Syversen.

Friluftslivets Ildjselpris 2020 deles i år ut ved Fyrverkeri Kulturhus i Raufoss på Vestre Toten.

Over 50 år med brennende engasjement

Svein har jobbet med historiefortelling, friluftsliv og natur i lang tid. Han har vist seg frem som en sterk formidler innen friluftslivet og har skrevet en rekke bøker. Å skrive om friluftsliv er noe han ønsker å fortsette med, og premien kan hjelpe han på veien.

ALLE VERDIGE VINNERE: Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv fikk æren av å dele ut premiene til de topp tre vinnerne.

Vinneren har et sterkt ønske om hva pengene skal gå til

Premien for ildsjelprisen er på 50.000 kroner. Pengene skal gå til et veldedig formål innenfor friluftsliv, men ildsjelen har allerede et klart ønske om hva pengene skal gå til.

– Jeg har nylig startet et arbeid med en bok som heter «Turhåndboka», hvor man kan få tips til 50 fine turer i Østfold-området. Jeg kunne rett og slett tenke meg å satse ordentlig på det prosjektet og bruke noen av pengene der, sier vinneren.

Svein er selv veldig glad i det nære friluftslivet. Han er opptatt av å bevare naturen og ser behovet for å opplyse og engasjere barn og unge til å ta ansvar i tiden fremover.

– Det er fint at flere unge mennesker kommer seg ut i skog og mark, men da er det også viktig at de lærer hvordan de kan ta vare på den, sier Syversen.

For Svein er det spesielt viktig med det rolige og stille friluftslivet. Trenden blant nordmenn flest viser tydelig at nettopp ro og stillhet er viktig for folk da de oppsøker naturen. Personlig tar tar Svein gjerne lunsjen til skogs i hverdagen for å finne roen.

TAKKNEMLIG: Svein håper pengene kan gå til støtte til eget prosjekt, hvor han skriver nok en bok om friluftslivet.

 Stemt frem av folket

Svein var en av tre finalister som ble kjent i juli. De to andre var Jarle Føreland og Cathrine Horn. Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013, hvor hensikten er å hedre de lokale hverdagsheltene som bidrar til å få flere mennesker med ut i naturen – og er stemt frem av folket selv!

– Det kan være like aktuelt å gi anerkjennelsen til unge som til eldre, som viser et ekstraordinært engasjement. Som eldre har man som regel befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt, forklarer juryleder Dag Kaas

Juryen består av: Dag Kaas (leder), fylkesmann Knut Storberget, fylkesordfører Even A. Hagen, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Jan Bøhler, Ingjerd Schou og Arne Nævra, samt programskaper i NRK/TV Trond Berg og Kjell Haugen som representant for ‘Friluftsliv for alle’.

Del denne artikkelen