Spørsmål og svar om bruk av friluftslivet i koronatiden

Publisert – Sist oppdatert 10.03.2021

Hva slags friluftsliv har vi lov til å drive med nå – med alle restriksjonene vi har fått? Det er mange spørsmål der ute, og her svarer vi på noen av dem.

Hele Norge lever nå i en unntakstilstand, og det er viktigere enn noen gang å komme seg ut i frisk luft. Fysisk aktivitet, turer i naturen og turer i dagslys virker positivt inn på psyken og søvnkvaliteten vår.

Norsk Friluftsliv svarer her på en del spørsmål knyttet til friluftsliv og korona, for å forsøke å tydeliggjøre hva som er lov og ikke, og hva som er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. For siste nytt, og alle offisielle råd og regler vedrørende korona – se helsenorge.no.

Denne artikkelen ble sist oppdatert: 22.04.2020.

Har du et spørsmål knyttet til friluftsliv og korona, send det til synne@norskfriluftsliv.no. 

Les også: Friluftslivets koronavettregler
Råd til turgåere i korona-tiden – på 20 språk

Spørsmål og svar:

Kan jeg tenne bål og fyre engangsgrill?
Bor du i Sør-Norge råder vi til å bruke sunn fornuft, og helst droppe å tenne bål og bruke engangsgrill hvis det er tørt, og vil utgjøre en fare å gjøre opp ild. Se hvor stor brannfare det er der du bor på Yr.no. Det generelle bålforbudet i Norge starter 15. april, og varer til 15. september. Noen steder har brannvesen eller kommunen allerede innført ekstraordinært bål- og grillforbud – sjekk din kommunes nettside.

 

Hvor kan jeg dra på tur?

Du kan i prinsippet dra på tur akkurat der du ønsker i nærmiljøet. Vi oppfordrer alle til å velge turer hjemmefra. Dersom du må ta bilen eller kollektiv for å komme deg til naturen har du lov til det. Er bussen for full, vent på neste. Vil du besøke et populært utfartssted, så gjør det på et tidspunkt hvor det ikke er så mange andre der. Eller finn gjerne steder som kanskje ikke så mange besøker eller starter fra.

 

Har jeg lov til å dra på hytta?

Den 20. april ble hytteforbudet opphevet, og man har igjen lov til å reise på hytta. Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser for å unngå risiko for smittespredning mellom steder. Reiser til hytte hvor du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør således mindre fare for smittespredning. Er du syk, skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.

 

Har jeg lov til å gå på tur når jeg er i karantene?

Ja, du kan gå på tur, jogge eller lignende både i nærmiljøet ditt og i naturen. Men du må bevege deg i områder med lite folk hvor det ikke er problemer med å holde god avstand. Unngå kollektivtransport.

 

Hvor mange kan dra på tur sammen?

Bruk sunn fornuft, og pass på at dere klarer å holde avstand, og ikke mer enn fem i en gruppe hvis dere ikke er i familie.

 

Er det trygt for eldre å gå på tur?

Det er veldig viktig at også eldre kommer seg ut på tur. Hvis ikke helsetilstanden tilsier noe annet, så anbefaler vi at alle kommer seg ut i dagslys minimum en gang per dag og er i bevegelse. Hold avstand til andre og gå på tur i områder hvor det normalt er lite folk.

 

Har jeg lov til å telte?

Ja, det er lov til å sove i telt. Finn en teltplass hvor det ikke er mange andre. Dersom du ønsker å dra på tur med venner anbefaler vi at dere velger å sove i hengekøye, i hvert deres telt eller under åpen himmel. Da kan dere holde avstand også når dere sover. Hver bør ha egen mat og eget bestikk. Husk å ta med håndsåpe eller håndsprit på turen.

 

Kan jeg dra på tur over kommunegrensen?

Det anbefales at man holder seg i eget nærmiljø, og tar utgangspunkt hjemmefra. For detaljer om dette, se regjeringens nettsider.

 

Hvor langt unna hjemmet kan jeg dra på tur?

Vi oppfordrer til å velge turer i ditt nærmiljø. Men det er ikke noe i veien for å reise litt lengre. Kjenner du at du begynner å få sykdoms-symptomer er det lurt å reise hjem. Det er sjelden at man blir akutt syk ved denne sykdommen, så du har tid til å komme deg hjem.

 

Kan jeg bli smittet av noen jeg passerer på en tursti?

Sjansen for å bli smittet av noen du passerer på tur er minimal, så lenge du holder minst én meters avstand.

 

Hvor lett smitter korona i åpent landskap?

Se svar over.

 

Kan jeg bli smittet dersom noen syke har sittet på turbenken før meg?

Vi kjenner ikke til at noen har blitt smittet på en benk hvis de ikke har sittet nær mennesker som er smittet. Men i teorien kan smitte overføres ved å ta på overflater, og dette forskes det på fortløpende. Uansett bør man vaske hender før man spiser, tar hendene til ansiktet og når man kommer hjem.

 

Kan jeg gå på topptur?

Ja, det er lov å gå på topptur. Men vi anbefaler at alle velger så trygge turer som mulig i disse dager. Vi ønsker ikke at helsevesenet skal få unødvendig belastning. Vær forsiktig og unngå risiko.

 

Kan jeg drive ekstremsport som fallskjermhopping?
I disse tider bør all form for risikosport og aktiviteter med store muligheter for skader unngås. Dette for å ikke belaste helsevesenet og redningstjeneste unødvendig.

 

Kan barn leke med andre barn ute i naturen?

Helsedirektoratets anbefalinger gjelder også ute i naturen. Barna får lov til å ha noen faste lekevenner, og det anbefales ikke å leke med fremmede barn man møter på tur. Både barn og voksne skal holde avstand. Se helsenorge.no for råd og anbefalinger.

 

Kan det smitte dersom man spiller med samme fotball, frisbee eller lignende?

All lek som medfører tett kroppskontakt eller felles berøring av gjenstander kan i teorien medføre smitte. God håndvask når man kommer hjem eller før hender berører ansiktet er alltid å anbefale. Følg også med på råd på helsenorge.no.

 

 

 

Del denne artikkelen