Tips til sommerferie på lavbudsjett

Publisert – Sist oppdatert 15.03.2024
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Gosia Dvořáková

Takket være allemannsretten, er det enkelt å få en fin og rimelig sommerferie i Norge. Se våre tips til overnatting, utstyr og aktiviteter!

Du må verken reise langt eller betale i dyre dommer for å få en fin sommerferie. Du kommer langt med å benytte deg av allemannsretten og gjøre noen hyggelige aktiviteter som dere ellers ikke gjør i hverdagen.

Den flotte naturen vi har her i landet er et supert utgangspunkt for hyggelige opplevelser for hele familien. Det trenger verken å kreve lang reisevei eller spesielt utstyr.

Overnatting

Telt: Takket være allemannsretten kan dere telte nesten hvor som helst i naturen, helt gratis. Bare husk å ha avstand til bebyggelse – minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Du kan ha teltet samme sted i to døgn før du må flytte det!

Hengekøye: Anbefales for de som ønsker å se på stjernene til man sovner. Husk at det kan være lurt med liggeunderlag i hengekøya for å ikke bli kald.

Sove under åpen himmel: Er værutsiktene til å stole på, er det en utrolig flott opplevelse å legge liggeunderlaget rett på bakken.

Lurer du på hva du bør ha med deg hvis du skal sove ute? Her finner du våre beste tips til uteovernattingen.

GRATIS OVERNATTING: Hva med å sove ute under åpen himmel, i telt eller hengekøye? En bonus er at også firbeinte kan være med! Foto: John Petter Nordbø

Hytte: Hvis dere ikke ønsker å overnatte ute, finnes det også andre muligheter. Kanskje kjenner dere noen som har tilgang til hytte, som dere kan spørre om å låne?

Det er også flere muligheter for å leie hytte til en billig penge, spesielt hvis man er villig til å bo litt enkelt.

Den Norske Turistforeningen (DNT) tilbyr rimelig hytteovernatting på sine turistforeningshytter. På kystled.no finner du også et kart med overnattingssteder langs kysten, som ikke koster så mye å leie. Også Statskog og Norges Fjellstyresamband tilbyr rimelig hytteovernatting året rundt, både på selvbetjente og betjente hytter. Et stort pluss for deg som er villig til å bo veldig enkelt, er at de også tilbyr åpne og gratis hytter og buer.

Lån utstyr gratis

Bestemt deg for å dra på en lavterskel ferie i naturen, men mangler telt, sovepose eller noe annet til turen? Det er ingen selvfølge at man har alt utstyr tilgjengelig, og det er både dyrt og lite miljøvennlig å kjøpe alt nytt til hele familien.

Heldigvis trenger du kanskje ikke å kjøpe noe utstyr i det hele tatt, og vi oppfordrer til å låne så mye du kan! BUA er en nasjonal organisasjon som jobber for at barn og unge skal få muligheten til å prøve ulike aktiviteter, ved å låne utstyr gratis. Det fungerer litt som et bibliotek, bare for friluftsutstyr.

BUA.no kan du enkelt søke opp utlånsordninger nær deg. Der kan du også se hva de har tilgjengelig av utstyr og klær, og booke det til den tiden du trenger.

Ting å finne på

Klatretur: Rundt om i landet er det alt fra små kampesteiner til store fjell, som er morsomme å klatre på. Hva med å senke terskelen og teste litt enkel «buldring» sammen med de minste? Husk selvfølgelig å være forsiktige og tilpasse nivået etter alder og erfaring. Har du litt større barn som har lyst til å utforske klatring, kan du ta kontakt med din nærmeste klatreklubb for å høre mer om lokale klatremuligheter. Les mer om hvordan dere kommer i gang med klatring hos Norges Klatreforbund.

Fiske: Fisking er en kjempefin lavbudsjett-aktivitet for hele familien! Det å få mulighet til å fange familiemiddagen selv, kan være en både lærerik og eksotisk opplevelse for barna. Barn under 16 år fisker gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye. I sjøen fisker både barn og voksne gratis hele året. Her kan du lese hvilke regler som gjelder på fisketuren.

Sykling: Spesielt på varme dager er det deilig å se naturen gli forbi fra sykkelsetet! Dere kan sykle der dere vil i naturen, så lenge dere sykler på stier og veier. Er dere over tregrensa kan dere også sykle utenfor stien, men husk å vise hensyn til andre og til naturen. På denne siden kan du se reglene for sykling i naturen.

Besøk et eller flere fyr: Fyrtårn er både spennende og mystiske, som bærer med seg gamle historier fra langt tilbake i tid. Selv om du ikke bor langs kysten, er det over 120 fyr som gir muligheter for utflukter over hele landet. Sjekk ut kapasitet og tilgjengelighet for både dagsturer og overnattinger på fyr.no.

Bærplukking: Utover i juli kommer bærsesongen i gang for fullt de fleste steder i landet. Barn elsker å plukke bær, spesielt hvis de får spise dem rett fra busken. De blå bærene er dessuten ikke bare søte, men også sunne og en god kilde til blant annet c-vitaminer og antioksidanter. Når turen er over, kan dere lage pannekaker med nyrørte blåbær til middag!

Kanopadling: Å ta en kanotur sammen er en fin og behagelig aktivitet. Det er stort sett rimelig og det er ikke nødvendig med våttkort for å leie kanoer. Utleie av kanoer eller båter finner dere for eksempel på Kystled sine nettsider. Her har du mulighet til å oppleve friluftslivet langs kysten!

«Skattejakt» i naturen: Også kalt turorientering! Det er en morsom aktivitet for både voksne og barn i alle aldre og ferdighetsnivå. På jakt etter orienteringsposter får dere et mål med turen, kan ikke minst føle på masse mestring ved å finne de ulike postene. Les mer på turorientering.no.

Les også: Hva er allemannsretten?

PÅ TO HJUL: En sykkel er super å ha, både for å komme dere fra A til Å, og til turer der syklingen er selve målet. Foto: Stian Opsahl

Del denne artikkelen