I konkurransen, som gikk på sosiale medier, ville vi hylle allemannsretten. Vi ba om bilder som viser hvordan dere bruker, og tar vare på, allemannsretten i praksis. Konkurransen gikk fra 4. juli til 12. august, og til sammen ble det delt ca. 6000 bilder med #allemannsretten.

– Det er skikkelig gøy å se at så mange har benyttet seg av allemannsretten i sommer. Vi fikk inn et bredt spekter av bilder, som viste alt fra bærplukking, padling, toppturer og telting, så det var ikke lett å kåre en vinner, forteller jurymedlem Synne Kvam.

Her er vinnerbildene:

Vinner av førstepremien, en Primus Omnifuel II : Claire Kvalheim Kieffer (@clairefromnorway)


Bildet er tatt på toppen av Husfjellet på Senja, litt over midnatt i sommer. Foto: Claire Kvalheim Kieffer

– For et magisk bilde! Dette skylandskapet er det lett å drømme seg vekk i. Fjelltoppen har blitt til en øy som svever i skyene, og bildet minner oss om hvor lite mennesket er i den store sammenhengen, forteller juryen.

– Fotografisk er det flotte gyldne fargetoner i bildet, og her har fotografen vært på rett sted til rett tid. Det er også en fin kontrast mellom det harde fjellet og de duse myke skyene i bildet, mener jurymedlem Wanda Nordstrøm.

Andreplass, vinner en Abisko 45 liters sekk fra Fjällräven: Katrine Grue (@katrinegrue på Instagram)


Bildet er tatt ved Helsingvann i Hemsedal, med utsikt mot Skogshorn. Foto: Katrine Grue

– Dette bildet får det nære til å se eksotisk ut. Et flott eksempel på at det ikke trenger å være en høyterskel-tur for å være hyggelig. Køyesenga er byttet ut med hengekøyer og soverommet flyttet ut, mener juryen.

– Bildet gir en følelse av stillhet og ro. Det har mykt motlys og fine farger. Siden komposisjonen er midtstilt og har en viss symmetri, forsterkes følelsen av ro, sier jurymedlem Linn Elise Jakhelln.

Tredjeplass, vinner en Greenland Top dagstursekk fra Fjällräven: Elise Fonn (@elisefo på Instagram)


Bildet er fra Raksætra i Loen. Foto: Elise Fonn

– Bildet er som et moderne folkeeventyr. Hvor vi får lyst til å være med på turen og blir nysgjerrige på hva som finnes rundt neste sving. Det har duse og behagelige farger, hvor de røde husene er  i kontrast mot den blågrønne landskapet. En lavterskeltur i et spektakulært landskap, mener juryen.

I år kom det inn mange gode bilder. Juryen bestemte seg derfor for å gi ut noen ekstra premier.

Her er vinnerne av ekstrapremiene:

Vinner av ekstrapremie: Caroline Klemsdal (@turbotrolla på Instagram)


Bildet er fra Hardangervidda ved Kalhovdfjorden. Foto: Caroline Klemsdal

– Et veldig sjarmerende tospann. Førstemann ser ut som en rolig og staut turleder, mens andremann virrer ivrig etter. Til tross for at de har fire bein viser bildet ekte turglede, og personligheten til hundene kommer frem. Bildet har også litt fart og bevegelse, i motsetning til mange oppstilte bilder vi fikk innsendt i konkurransen. Det er fint at fotografen har bøyd seg ned og tatt bildet i hundenes egen høyde, sier juryen.

Vinner av ekstrapremie: Leni Vilnes Mjåseth (@lenivilm på Instagram)

Bildet er tatt i Byglandsfjorden i Byglandfjord. Foto: Leni Vilnes Mjåseth

– Her er vi på sommerferie i eget land, og det ser ut som det skapes noen fine barndomsminner knyttet til det å høste fra naturen. Bildet gir oss en nostalgisk følelse og svarer godt på temaet allemannsretten, forteller juryen.