Solveig Schytz er ny styreleder i Norsk Friluftsliv

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Pernille Balslev

Schytz har lang fartstid i både frivilligheten og politikken. Hun er aktiv speiderleder, og brenner for at nye generasjoner skal bli glade i naturen.

Etter fire år som øverste leder for de frivillige friluftslivsorganisasjonene i Norge, takker Knut J. Herland for seg. Solveig Schytz, som nå tar over vervet, ser stort potensial i å få flere til å bli mer aktive i friluftslivet.

– Gjennom pandemien så vi at noen ble mer aktive og gikk mer på tur, mens andre ble mer passive og sitter mer i sofaen enn før. At flere er aktive gjennom friluftsliv er et viktig bidrag til bedre folkehelse, for at vi skal være friskere og leve gode liv, sier den nyvalgte styrelederen.

Tar gjerne ferien i nærskogen

Schytz er opprinnelig fra Molde, men er bosatt på Ås. Ved siden av å være gruppeleder for Venstre i Viken, er hun aktiv speiderleder, og er ofte på tur med barna og ungdommene i 1. Ås speidergruppe.

– Det er et privilegium, med både opplevelser og et fellesskap som er helt unikt. Speiderloven sier at en speider kjenner naturen og verner om den. Her er vi ved kjernen: Skal vi greie å ta vare på naturen for framtida, må nye generasjoner lære å bli kjent med og bli glad i den, sier hun.

Dette er verdier hun tar med seg i politikken, og hun mener kommuner over hele landet bør gjøre mye mer for å ta vare på sine natur- og friluftsområder.

Selv har hun mange ganger kjent viktigheten av nærområdene på kroppen. Faktisk har hun og familien tilbragt hele syv høstferier på rad i hundremeterskogen rett bak huset.

Optimist på friluftslivets vegne

Schytz forteller at hun er bekymret for at undersøkelser viser at barn og unge i dag leker mindre ute, enn de gjorde før. Hun mener at en sterk frivillighet er avgjørende for å snu denne trenden.

– Friluftsliv er også kunnskap, og noe som må læres. Friluftsorganisasjonene har en svært viktig rolle i det, og det er også viktig at alle barn møter friluftsliv i skolen.

Den nye lederen er overbevist om at mange ønsker å komme seg ut oftere. Hun har derfor stor tro på at organisasjonene kan oppnå mye i årene som kommer.

– Jeg er grunnleggende optimist, og har trua på at vi skal lykkes med å inkludere flere, og bidra til at flere blir med ut.

Del denne artikkelen