Søker skogens ro etter en rufsete politisk uke

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

Som barn lærte Senterpartiets Marit Arnstad alt om skogen av sin far, et sted trønderen kommer tilbake til når det stormer på jobb.

Hadde hun fått bestemme fritt, ville mer penger gått til å gi barn og nyankomne til Norge en smak på friluftslivet.

Hva betyr friluftsliv for deg?
– For mange betyr friluftsliv toppturer eller det å gå hytte til hytte. Men for meg betyr friluftsliv de små turene, og de nære turene, de som man kan ta hver dag. Jeg vil gjerne slå et slag for det man kan gjøre hver dag, og så heller litt lenger turer i helgene.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Jeg bor et sted der det er tre kilometer til fjorden og tre kilometer til fjellet. Så da blir man glad i begge deler, og det vil variere ut ifra sesongen. Har jeg hatt en rufsete politisk uke, så går jeg en tur i skogen i nærheten av hjemmet mitt. Men jeg liker også å gå nede ved fjorden, der det er veldig tilgjengelige stier, enkelt å gå og tilrettelagt. Men jeg kan også nevne Forbordsfjellet, hvor jeg har gått mye – og som er populært for søndagsturer.

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, men ikke de senere årene. Var veldig aktiv speider, og da overnattet vi mye ute. Overnattet også flere ganger med venner i telt.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Jeg har to. Den ene handler om det litt nære. Vi skulle alltid ut hver søndag, før søndagsmiddagen. Da gikk jeg ofte sammen med faren min i skogen, og han var en kilde til kunnskap om skog – og ga meg et bilde av hva skogen betyr. Han kunne fortelle at akkurat i den glippa der sto det en husmannsplass før, så derfor er skogen sånn nå. Jeg lærte mye av han. Det andre minnet som har vært viktig er at Trøndelag har en av de best bevarte hemmeligheter når det kommer til fjell, Sylan. Området er ikke så godt kjent i Norge, men for trøndere er det et eldorado. Det å gå opp mot Blåhammeren, eller noen av de andre fjellene, på vinterstid er litt av en opplevelse – og slike opplevelser sitter i.

Marit Arnstad

Marit Arnstad på Skatval på Vikåsen. Foto: Eli Arnstad

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Jeg tror i grunn at sånne opplevelser skaper fysisk velvære og ro. Man får lyst til at egne barn skal få samme opplevelsen som når jeg var i den samme situasjonen. Noen av opplevelsene bringes videre, min sønn har fått med seg fisking, enten på fjorden eller på vannene på fjellet. Bestemoren min var den som lærte seg dette med å «gå ting av seg».

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Vi bærer det nok også med seg i det politiske arbeidet. Noe vi tok med oss da vi behandlet friluftslivsmeldinga i fjor. Man kan politisk være uenig i enkeltsaker, men gleden over å være i naturen tror jeg mange politikere bærer med seg i det politiske liv. Friluftslivet er viktig, men man kan være uenige i rammene rundt.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Vi har en stor utfordring i å ivareta det bynære friluftslivet, og sikre tilgangen. Det må ikke være sånn at man må kjøre i fire timer før man føler at man er ute i naturen og kan drive friluftsliv. Jeg synes at det å opprettholde ressurser til friluftsbruk er viktig. Jeg er mer skeptisk til stiens rettsvern, og tror ikke det er veien å gå. Friluftslivet i Norge må være en blanding mellom det mer organiserte, og det helt uorganiserte – og må ta høyde for at Norge er et veldig variert land.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Jeg ser at mange av de mer spektakulære tingene trigger noen grupper, og det er bra. Men det er ikke det som får det brede lag av folket ut. For å få flest mulig ut, må man sørge for å få flere ut – og si at det er en friluftslivsopplevelse det å komme seg ut en liten tur i nærheten av deg. Jeg ville ha brukt en god slump på barn og de som er nye i Norge, for å gi de en smak på gleden av friluftsliv. Ville også brukt en del på tilrettelegging, for det er fortsatt ganske store muligheter til å gjøre en større jobb der. Det er bra tilrettelagt der jeg bor, men mange steder i landet har det ikke har det sånn.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Vær forberedt på å kunne gå overalt. Ta med litt ekstra klær i sekken, det veier ikke alt for mye. Jeg har alltid med meg soppbøtta på høsten, i tilfelle jeg kommer over noe, for jeg er veldig glad i å plukke sopp. Men sjekk håndbøkene først, så man vet hva man plukker, råder Arnstad.

Her kan du lese hva andre stortingspolitikere har sagt om #mittfriluftsliv

Dette er Friluftslivets uke 

Del denne artikkelen