Snøhuleboere for ei natt

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Erik Vangen Jordet – Foto: Ivar Thoresen

Hvert år gjennomfører 10. klasse ved Alvdal ungdomsskole en snøhuletur. I løpet av ungdomsskolen får elevene prøvd seg på ulike turer og turmål slik at de er trent til «høydepunktet».

Ungdomsskolen i Alvdal har veldig lang tradisjon for snøhuletur, og i år var intet unntak. Skolen har trivsel i skolehverdagen som overordnet mål, og bruker mye tid på det sosiale miljøet til elevene. Elevers trivsel er grunnleggende for all læring, mener skolen – og mye av det sosiale gjør de utenfor klasserommet, ute på tur.

– Vi er ikke i tvil om at det å jobbe sammen om å skape sin egen overnattingsplass, som å grave i snøen hele dagen, for så å finne ly og varme inne i snøen er positivt med tanke på gode relasjoner mellom elevene, forteller rektor ved Alvdal ungdomsskole, Erik Vangen Jordet.

snohule2

HULE PÅ HULE: Hektisk aktivitet i hele området da det ble gravd snøhuler på løpende bånd i Sølndalen tirsdag. Foto: Ivar Thoresen

Forberedes i to år

– For å klare snøhuleturen med elevene på 10. trinn setter vi av tid og forbereder oss fra de starter i 8. klasse. I løpet av ungdomsskolen får elevene prøvd seg på ulike turer og turmål slik at de er trent til «høydepunktet» i 10. klasse. Skolen har også opparbeidet seg et lite lager med soveposer og annet turutstyr som elevene får låne ved behov.

Årets tur ble en todagers tur, der mesteparten av første dag gikk med ti å grave seg huler til nattas overnatting i Sølndalen. Til tross for at de var både bløte, kalde og slitne, var humøret på topp rundt bålet sent på ettermiddagen, hvor en velfortjent matbit ble inntatt.

Dagen etter gikk turen videre til Breisjøseter – der det ventet en skikkelig tre-retters middag og overnatting i gode og varme senger under tak, før turen ble avsluttet på ski fra Breisjøseter til Atndalen.

Snohule3

MAT: Rektor Erik Vangen Jordet og kontaktlærer Guro Nyhus Hylen gjør seg klar til litt fortjent mat etter en lang dag med hulegraving. Foto: Ivar Thoresen

Best i Hedmark

Alvdal ungdomsskole har bra fokus på læring i skolehverdagen, forteller rektor Vangen Jordet.

Snittet på grunnskolepoeng er meget høyt, og andelen elever som fullfører videregående skole er høyest i Hedmark målt de siste fem årene, ifølge Hedmark Fylkeskommune.  

– Elevene gir også skolen gode tilbakemeldinger i elevundersøkelsen, der skolen har bedre resultat enn landssnittet på nesten alle kategorier. Og dette er en kjempetur – også for rektor, understreker Erik Vangen Jordet.

snohule4

BÅLKOS: Andrine Stenhaug Furuli og Tor Olav Sandli slapper av ved bålet etter at snøhula er klar. Foto: Ivar Thoresen

Del denne artikkelen