Små offentlige grøntområder er en viktig ressurs for innbyggere i tett befolkede byer

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

En dansk studie fra 2012 har sett på bruk av små offentlige grøntområder i København. Bakgrunnen for studiet er at urbane grøntområder har fått økt oppmerksomhet de senere årene, særlig med tanke på effekten de gir på folkehelsen. Ettersom mange byer i vestlige land er tett befolket, er i midlertidig store grøntområder en begrenset ressurs, og mange… Read more »

En dansk studie fra 2012 har sett på bruk av små offentlige grøntområder i København. Bakgrunnen for studiet er at urbane grøntområder har fått økt oppmerksomhet de senere årene, særlig med tanke på effekten de gir på folkehelsen. Ettersom mange byer i vestlige land er tett befolket, er i midlertidig store grøntområder en begrenset ressurs, og mange bor langt unna store grøntområder. Og stor avstand til grøntområder reduserer sannsynligheten for hyppig bruk. Små offentlige grøntområder i tett befolkede byer kan bidra til å tilfredsstille behovet for hverdagsopplevelser av utendørs miljøer.

Resultatene fra studien er hentet fra et spørreskjema, besvart av 686 respondenter under besøk av små offentlige grøntområder. Resultatene viser at små offentlige grøntområder er i hovedsak brukt til sosialisering, hvile og restitusjon. De er mest brukt av velutdannede mennesker mellom 30 og 49 år. Over halvparten av respondentene rapporterte at de bodde mer en 1000 meter fra små offentlige grøntområder. Over halvparten rapporterte også at de reiser lengre enn 500 meter for å komme dit.

Studien konkluderer med at små offentlige grøntområder er en viktig ressurs i innbyggernes hverdagsliv, og resultatene kan gi inspirasjon til landskapsarkitekter, arealplanleggere og beslutningstakere for fremtidig planlegging av befolkede byer.

Les mer om studien her: Use of Small Public Urban Green Spaces (SPUGS)

Del denne artikkelen